W. Hirschauerio pasirinkimas atspindi dabartines krizės kamuojamos Europos naujų automobilių rinkos tendencijas – mašinos praranda savo, kaip žmogaus statusą visuomenėje parodančio simbolio, svarbą, rašo businessweek.com.

„Automobiliai nebėra būdas pasipuikuoti, – tvirtina „Dacia“ markę valdančios „Renault“ direktorius Arnaudas Deboeufas. – Žmonės mieliau investuoja į „iPad“ kompiuterius ar išmaniuosius telefonus nei į automobilius“.

Kol Europoje „Renault“ dirba nuostolingai, šiam gamintojui priklausanti biudžetinė markė „Dacia“ yra tarsi šviesos spindulys apsiniaukusioje Europos rinkoje. Pernai „Dacia“ užėmė apie 2,5 proc. rinkos Europoje, kur dauguma masinių gamintojų turėjo susispausti.

Skaičiuojama, kad nuo 2007 m. tokių markių kaip „Dacia“, „Volkswagen“ valdoma „Škoda“ ir Pietų Korėjos „Kia“ padidino savo pardavimus Europoje 16 proc., o pernai regione užėmė apie 8,3 proc. rinkos, nors prieš 6 metus šis skaičius buvo 5,7 proc.

Pastebima ir tai, kad europiečių pajamos neauga taip greitai, kaip kyla automobilių kainos. Pavyzdžiui, 1980 m. statistinis Vokietijos darbininkas naują automobilį vidutiniškai galėjo įsigyti už 9,4 mėnesinių atlyginimų, o 2011 m. tą patį galėjo padaryti jau už 16 mėnesinių atlyginimų.

„Šiuo metu nauji automobiliai daugumai žmonių yra per brangūs, o daug gamintojų šį faktą ignoruoja“, – įsitikinęs „Bankhaus Metzler” analitikas Juergenas Pieperis.

Panašu, kad vis daugiau europiečių nebesijaudina dėl to, kad vairuoja pigų automobilį. Mechanikas iš Berlyno Tomas Luenseras prieš porą metų iškeitė „Volkswagen Passat“ į „Dacia Duster“. Tą jis padarė dėl kainos ir dėl reikalingos erdvės trims jo vaikams. Įvaizdis jam esą nebuvo svarbus.

„Anksčiau buvo svarbu vairuoti „Volkswagen“ ir taip parodyti, kad kažką turi, tačiau dabar mums reikia automobilio, kuris tiesiog vežtų“, – sako vokietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)