Alfredo Kinsey teigimu, nėra dviejų vienodų žmonių: “Egzistuoja tik variacijos, o kad jas pamatytumėme, tereikia atsimerkti.”

Šiuolaikinę britų auditoriją stebina, kad vos prieš pusę amžiaus seksualumas buvo taip ignoruojamas. Bet ar tikrai visuomenė pažengė taip toli, kaip įsivaizduojame?

Keturi žmonės buvo paprašyti pasidalinti prisiminimais ir papasakoti apie savo požiūrį į seksą Kinsey revoliucijos metu.

Katharine Whitehorn. 6-ajame dešimtmetyje jai buvo kiek daugiau nei 20 metų. Nuo 1997 m. dirba žurnale “Saga”.

“Gali susidaryti įspūdis, kad 6-ajame dešimtmetyje niekas nesimylėjo; žinoma, tai nesąmonė. Karo metais pasikeitė standartai, tačiau žmonės neįgijo daugiau moralės dėl to, kad baigėsi karas. Tas dešimtmetis nebuvo toks jau tamsus, kaip daugelis įsivaizduoja.

Po karo žmonės atsigavo. Jie norėjo išbandyti įvairesnius dalykus, kadangi nebuvo tikri, kad ateis rytdiena. Tačiau nebuvo mados apie tai kalbėti.

Merginoms nereikėjo išsigalvoti priežasčių, kodėl atsisako mylėtis. Nebuvo nė kalbos apie seksą po pirmojo pasimatymo. Nutarusios paatostogauti poros turėdavo dėvėti vestuvinių žiedų imitacijas ir prisistatydavo “Smitų šeima”.

Merginos labai bijojo prisivirti košės. Tais laikais buvo kontraceptinių priemonių, tačiau ne kiekvienas jų gaudavo. Nuėjusi pas gydytoją recepto mergina turėjo apsimesti ištekėjusia. Niekas nemėgo prezervatyvų. Neegzistavo “saugaus sekso” sąvoka, žmonės nesisaugojo lytiškai plintančių ligų.

Vienintelis dalykas, kurio baimintasi – nėštumas. Vidutinės klasės šeimai merginos pastojimas buvo didžiulė tragedija. Nebuvo nė kalbos, kad mergina augintų kūdikį – jį atiduodavo įvaikinti. “Mergos vaikas” buvo nepripažįstamas.

Kinsey išsiaiškino žmonių požiūrį į seksą ir papasakojo apie tai visuomenei.

Tačiau neteisinga manyti, kad 7-ajame dešimtmetyje pradėta daugiau mylėtis, nes tapo prieinamos kontraceptinės tabletės. Manoma, kad dabar mylisi daugelis paauglių, o 6-ajame dešimtmetyje visi buvo nekalti. Tai netiesa. Šiuolaikiniai paaugliai nesimyli tiek daug, kiek manoma, o prieš pusšimtį metų paaugliai mylėjosi kur kas dažniau nei galvojame.

Deja, šiais laikais žmonės jaučiasi tarsi įpareigoti mylėtis, net jei tas žmogus visai nepatinka. Jie jaučia spaudimą. Seksas tapo priverstinis, o tai nuobodu.”

Petra Boynton. Ji yra sekso ir tarpusavio santykių psichologė, dėstanti Londono universitete “Per karą daugybė kareivių lankėsi pas prostitutes ir daugybė žmonių palaikė seksualinius santykius. Pasibaigus karui žmonės mėgavosi seksu, tačiau daugeliui viduriniosios klasės moterų seksas buvo prievolė, nes buvo sunku kontroliuoti gimstamumą.

Kontraceptinių tablečių dar nebuvo. Seksas nebūtinai reiškė malonumą. Taip, meilė buvo maloni, romantika buvo maloni, motinystė buvo maloni, bet seksas – nebūtinai.

Apie masturbaciją niekas nešnekėjo, kol Kinsey pasakė: “Mes tai darome, ir tai normalu.”

Žmonės mylėjosi, bet apie tai nešnekėjo, todėl Kinsey rezultatai buvo šokiruojantys, nes žmonėms buvo patvirtinta tai, ką jie numanė egzistuojant. Jie sužinojo, kad tokių kaip jie yra ir daugiau. Vienus šie rezultatai padrąsino, kitus apstulbino.

6-ajame dešimtmetyje moterys dažnai mylėjosi tik norėdamos pamaloninti partnerį. Netgi santuokinis išprievartavimas buvo laikomas normaliu dalyku – jei vyras norėjo žmonos, turėjo teisę ją gauti. Seksualinė prievarta buvo plačiai paplitusi.

Kinsey knyga privertė žmones prabilti apie seksą, suteikė galimybę pasakyti: “Taip, aš normalus”. Žmonės išgirdo, kad yra gėjų, kad daugelis masturbuojasi ir kad ne visi sugeba pasiekti orgazmą. Iki mūsų dienų atlikta daugybė naujų tyrimų. Pasistūmėta į priekį. 6-ajame dešimtmetyje nebuvo rūpinamasi moters orgazmu, o dabar vyrai savo pasirodymą lovoje vertina pagal tai, ar sugebėjo patenkinti moterį. Vyras jaučiasi aukštumoje, jei pasiekia orgazmą kartu su partnere, ir nusivilia savo jėgomis, jei moteris orgazmo nepatiria.

Tačiau negalima sakyti, kad tada buvo blogai, o dabar – gerai. Moterys šiais laikais gali atsiduoti fantazijoms, bet vis tiek dažniausiai kalbama apie vyrų patenkinimą. Žurnalai mirga patarimais, kaip vyrams suteikti dar didesnį malonumą. Šiomis dienomis seksas neatsiejamas nuo komercijos: sekso parduotuvės, internetas, reklama… Deja, vis dar trūksta švietimo – kai kurie žmonės iki šiol tiki, kad masturbacija kenkia sveikatai.

Ian Burford. Aktorius, kartu su savo partneriu Alexander Cannel tapę pirmąja gėjų pora, pasirašiusia Londono Partnerystės registre 2001 m.

“Mes nesame tokie liberalūs, kaip manome. Aplink mus daug seksualinio nepasitenkinimo ir ignoravimo. Apsidairę aplink ir visur pamatę seksualinius įvaizdžius, mes supanikuojame.

Man buvo 22-eji, kai pirmą kartą pasibučiavau su vyru. Jau paauglystėje aiškiai žinojau, kad mane traukia vyrai. Šis jausmas varė iš proto, nes maniau, kad esu vienintelis toks. Tada Kinsey pasakė, kad esu normalus ir yra žmonių, kuriuos traukia ta pati lytis.

Kinsey buvo užgauliojamas, kadangi pakėlė antklodę ir parodė dalykus, kurie buvo slepiami. Kai kas netikėjo, kad tai mokslinis tyrimas ir manė, kad čia tik iškrypusio vyro fantazijos.

Man labai palengvėjo, kai supratau, kad esu ne vienas toks. Faktas, kad kas dešimtas žmogus yra homoseksualus, man suteikė didžiulį palengvėjimą.

Buvo specialių barų ir klubų, kur rinkdavosi netradicinės pakraipos žmonės, tačiau nieko intymaus ten nevykdavo, kadangi už tai grėsė kalėjimas. Visi bijojo policijos reido.

Kai mes su Alec pasirašėme Londono Partnerystės registre, sulaukėme didelio visuomenės dėmesio. Buvome pasiruošę kovoti, bet visi buvo gana tolerantiški.

Mes nenorime susituokti – palikime tai heteroseksualiems žmonėms. Mes tik trokštame turėti teises. Gera gyventi didžiuliame mieste, pavyzdžiui, Londone. O jei esate iš mažo kaimelio, kur esate “vienintelis kaimo gėjus”? Pastarieji jaučiasi persekiojami, izoliuoti.”

Claire Rayner. 73-ejų žurnalistė. Prieš pradėdama rašyti į spaudą sveikatos temomis, dirbo sesele.

“Pokario metais visur buvo skurdas, tačiau merginos turėjo darbus ir svajojo apie ateitį. Atsakingos merginos neskubėjo mylėtis, jei pačios nenorėjo. Vyrų seksualumą visada kontroliavo moterys; jos nenorėjo mylėtis, nes būtų paliktos vienos rūpintis kūdikiu. Todėl paauglių nėštumai buvo retesnis reiškinys. Jaunuoliai rečiau mylėjosi ne todėl, kad buvo moralesni, o todėl, kad nebuvo kontracepcijos. Tik ištekėjusi sužinojau, kas yra oralinis seksas, kadangi apie tai niekas nekalbėdavo. Seksas buvo įslaptintas ir teikė mažai malonumo.

6-ajame dešimtmetyje mums aiškino tik apie paukščiukus ir bitutes. Jokių šnekų apie penius ir vaginas. Alfred Kinsey parodė žmonėms, kaip viskas vyksta. Pirmoji jo knyga buvo labai juokinga. Žmonės buvo šokiruoti, nes norėjo tokie būti. Šios knygos neduodavo bibliotekoje, o parduotuvėje pasiūlydavo įdėti į rudą popierinį maišelį. Nusipirkau šią knygą, bet maišelio atsisakiau.

Paauglių nėštumai šiais laikais glaudžiai susiję su ekonomika. Merginos sako: “Pasilinksminkim, nes turiu apsisaugojimo priemonių.”

Tikiu santuoka, nes man pasisekė. Esu ištekėjusi jau 47-erius metus. Mano vyras guli ligoninėje ir aš labai liūdžiu. Toks artimas ryšys atsiranda tik daug laiko praleidžiant kartu. Šiais laikais taip nebebūna.”

Kinsey tyrimo, kuriame dalyvavo 18 000 žmonių, rezultatai:

10% vyrų yra homoseksualūs
2-6% moterų (20-35 m.) yra homoseksualios
92% vyrų ir 62% moterų yra masturbavęsi
69% vyrų mylėjosi su prostitute
Du trečdaliai vyrų ir pusė moterų mylėjosi prieš vestuves
50% moterų patyrė orgazmą iki 20 metų, 90% iki 35-erių metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)