Regis, žmonės siekia teigiamų emocijų, nori paskatinimo. O kuo paaiškinti bausmės norą? Tuo, kad kai kuriems žmonėms bausmė ir yra paskatinimas. Vaikas nesulaukia pritarimo, jei dar ką gero, tad ima krėsti šunybes. Moteris, pajutusi atšalimą santykiuose, provokuoja barnį, po kurio tikėtinas šiltas susitaikymas. Bausmė kartais būna tarsi energijos pliūpsnis, bet kokiu atveju duoda naudos.

Galima pasekti savo pojūčių grandinę, ką jaučiate pavėlavusios, ir tada ieškokite būdo patirti tokiems pojūčiams kitu keliu. Galite tiesiog papasakoti apie savo rūpestį ir sulaukti užuojautos, papasakoti linksmą istoriją, tada atsidursite dėmesio centre.

Kai kurie žmonės būna tiek išsiblaškę, kad yra tiesiog dovana komedijų kūrėjams. Viena vertus, juokinga, kita vertus, nieko gero, jei vietoje vieno susitikimo ateini į kitą ir apsikvailini arba skubėdama apsivelki sijoną užpakaliu į priekį. Visgi svarbiausia ne tai, kas įvyko, o kaip tai pateikti.

Kai kurie dar vaikystėje supranta – geriau pačiam iš savęs pasišaipyti, nei laukti, kol kiti pasijuoks, ir imasi juokdario vaidmens. Kiekvienas pavėlavimas jiems – šou. Tokia komedija niekam nenusibosta. Išskyrus artimuosius. Tad bent per šeimai svarbius įvykius pasistenkite būti punktualūs. Tebus nejuokinga, užtai laiku.

Mėgstantys pasirodyti, vėluodami patiria tikrą malonumą. Juk tai paprasčiausias ir patikimiausias būdas atsidurti dėmesio centre. Nevalia smerkti norinčių dėmesio. Tačiau jei vėluojama nuolat, aplinkinius tai erzina. Patartina karts nuo karto pabūti šešėlyje ir susilieti su minia. Jei pelenė būtų vėlavusi į kiekvieną puotą, niekas nebūtų jos pastebėjęs.

Sutikrinkime laikrodžius

Ar jūsų dažnai prašo nevėluoti? Keli patarimai mėgstančioms vėluoti:

1. Pagal galimybes, pačios skirkite susitikimo laiką. Padėties kontroliavimas ugdo punktualumą.

2. Kad nesutriktų grafikas, kiekvieną punktą paankstinkite pusvalandžiu.

3. Paskaičiuokite vėlavimo kainą, pvz., užmokestį taksi. Išėję laiku sutaupysite.

4. Pamėginkite skaičiuoti laiką atgal – išmoksite realiai planuoti laiką.

Kartais vėlavimų priežastis būna per geras savęs vertinimas. „Aš nepavėlavau, o užtrukau“, – pareiškia žmogus. Juokaujamas tonas slepia pasitenkinimą savimi. „Be manęs vis tiek nepradės“, „Galiu sau leisti“. Žinoma, taip retai sako, dažniau suranda pateisinamų priežasčių (daug darbo buvo), arba apskritai pučia į aks miglą (oi, geriau nė nepasakosiu, kodėl pavėlavau).

Žmonės reaguoja pavyzdžiai ar žvelgia su susidomėjimu – jie tokių svarių priežasčių neturi. Dar vienas pretekstas savivertei padidinti? Deja, įprotis vėluoti toli gražu neskatina asmenybės tobulėjimo.

Punktualumas – ne tik karalių, bet ir karalienių mandagumas. Jis nepakenktų net ir kūrybinių profesijų atstovams. Apskritai dažnai geriau prisukti žadintuvą pusvalandžiu anksčiau. Tebūnie punktualumas dar vienas pretekstas geriau save vertinti.

Dažniausia vėlavimų priežastis – pasąmoningas nenoras. Ieškom preteksto atitolinti nemaloniems įvykiams. Tiksliau įvairūs pretekstai patys mus suranda – tai ką pametame, tai galvą ima skaudėti. Visa tai kartojasi panašiose situacijose.

Pvz., jauna mama nepatenkinta savo išvaizda, tad stengiasi kuo rečiau eiti iš namų, nesirodyti pažįstamiems. Supratus tikrąją priežastį, reikia garsiai ją ištarti (pvz., nenoriu eiti į susirinkimą, nes jame svarstys mano klausimą). Nepasidarys lengviau, užtai dings pasąmoningas pasipriešinimas – viskas atsidurs savo vietose, nebenutiks nieko netikėto. Taigi ateisite laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)