100 g produkto yra:
168 kalorijų, 11,9 g baltymų, 0,6 g angliavandenių, 13,1 g riebalų.
Vitaminų (mikrogramais): B1 – 274, B2 – 2200, PP – 220, A – 274.
Mineralinių medžiagų (mikrogramais): Kalcio – 152, fosforo – 426, kalio – 1240, geležies – 808, vario – 34, kobalto – 13,2.
Kuo naudingi putpelių kiaušiniai
Juose daug vitaminų ir mineralų. Lentelėse pateikiami įvairūs santykiai, na, bet visur nurodoma, kad iš esmės putpelių kiaušiniuose 2 – 3 kartus daugiau vitaminų ir mineralų.
Juos galima valgyti žalius. Putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, todėl jos neužsikrečia salmonelėmis. Taigi pupelių kiaušinius galima valgyti žalius – tada išliks visos naudingos medžiagos. Prieš valgydami nuplikykite kiaušinius verdančiu vandeniu, lukštą nušveiskite.
Gydo
Manoma, kad putpelių kiaušiniai turi antibakterinių ir imunitetą stimuliuojančių savybių. Jei sergate astma, anemija, gastritu, skundžiatės galvos skausmais, laukiatės, būtinai pradėkite valgyti putpelių kiaušinius. Labai naudingas lukštas. Jis plonas, lengvai susitrina, tad nesudėtinga įsiberti sutrintų lukštų miltelių į patiekalus.
Stimuliuoja potenciją
Putpelių kiaušiniuose labai daug fosforo, tad jie gerina potenciją.
Šalina radioaktyvius nukleidus
Putpelių kiaušiniai stiprina atsparumą radioaktyviems nukleidams ir skatina pastarųjų šalinimą iš organizmo. Putpelių kiaušiniai be galo naudingi – tiek trynys bei baltymas, tiek lukštas.
Kuo žalingi putpelių kiaušiniai
Juose daugiau cholesterino, nei vištų kiaušiniuose. Naudingas cholesterinas kiaušiniuose įvairiai vertinamas. Jei manysime, kad kiaušinių cholesterinas kenksmingas, putpelių kaušiniai pagal šį rodiklį kenksmingesni už vištų kiaušinius.
Gali sukelti alergiją
Tiek vištų, tiek putpelių kiaušiniuose yra baltymo ovomukoido, kuris gali sukelti vaikams alergiją. Visgi gydytojai rekomenduoja geriau valgyti putpelių, o ne vištų kiaušinius. Dauguma produktų kažkuo žalingi, na bet putpelių kiaušiniuose daugiau naudos, nei žalos.
Valgykite putpelių kiaušinius saikingai, nepadauginkite.