Naujo pavyzdžio Europos vairuotojo pažymėjimu laipsniškai bus pakeis daugiau nei 100 skirtingų pavyzdžių popierinių ir plastikinių pažymėjimų, kuriais dabar naudojasi daugiau nei 300 mln. vairuotojų visoje ES. Šis pakeitimas įtrauktas į didesnį įsigaliosiančių priemonių rinkinį (Trečiąją ES vairuotojo pažymėjimų direktyvą), kurio paskirtis – laisvo judėjimo gerinimas, vairuotojo pažymėjimų klastojimo problemos sprendimas ir kelių eismo saugos didinimas visoje ES.

„Dabar visos Europos kelių policijos pareigūnai turi atpažinti daugiau nei 100 skirtingų pavyzdžių popierinių ir plastikinių vairuotojo pažymėjimų. Nuotraukos pažymėjimuose gali būti pasenusios, vairuotojams suteiktos kategorijos neaiškios, dokumentai gali būti lengvai suklastojami. Suklastotas vairuotojo pažymėjimas yra leidimas žudyti, todėl mums reikia tokių pažymėjimų, kuriuos būtų lengva įskaityti, nesunku suprasti, bet labai sunku suklastoti“, – sakė už transportą atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Siimas Kallas.

Standartinis Europos vairuotojo pažymėjimo formatas

Visi nauji Europos vairuotojo pažymėjimai bus naujo formato, plastikinės kredito kortelės formos, su nuotrauka ir standartine informacija, todėl visoje ES juos bus lengva atpažinti ir perskaityti (žr. toliau pateikiamą nuotrauką). Šio formato bus visi nauji nuo 2013 m. sausio 19 d. išduodami vairuotojo pažymėjimai.

Galiojantys pažymėjimai liks galioti, o į naujo formato dokumentus jie bus pakeisti atnaujinant arba ne vėliau kaip iki 2033 m. Europos vairuotojo pažymėjimą galima pritaikyti – įtraukti nacionalinių simbolių. Tai spręs kiekviena valstybė narė.

Didesnė apsauga

Naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjime yra daug apsaugos priemonių, dėl kurių jį sunku suklastoti ir padirbti.

Be to, įdiegta papildoma apsauga – sukurta Europos elektroninio keitimosi duomenimis sistema, kad nacionalinėms institucijoms būtų lengviau keistis informacija. Dėl to supaprastės vairuotojo pažymėjimo tvarkymas žmonėms, kurie keičia gyvenamąją vietą – persikelia iš vienos valstybės narės į kitą. Be to, nauja sistema labai padės kovoti su vadinamuoju vairuotojo pažymėjimų turizmu ir klastojimu, nes įsigalios naujas griežtesnis draudimas valstybei narei išduoti vairuotojo pažymėjimą asmeniui, iš kurio kitoje valstybėje narėje jis buvo atimtas, jo galiojimas sustabdytas ar apribotas.

Reguliarus vairuotojo pažymėjimo atnaujinimas

Labai svarbi kovos su klastojimu ir kelių eismo saugos didinimo priemonė – reguliarus vairuotojo pažymėjimų atnaujinimas visoje ES. Pagal naująsias taisykles lengvųjų automobilių ir motociklų vairuotojams pažymėjimus privalu atnaujinti kas 10–15 metų, nelygu kokia valstybė narė. Autobusų ir sunkvežimių vairuotojų pažymėjimai turi būti atnaujinami kas penkerius metus, o tam reikės atlikti sveikatos patikrinimą.

Šis atnaujinimas yra tik administracinis, tad jokių papildomų egzaminų laikyti nereikės. Taip užtikrinama, kad pažymėjime pateikiama informacija, nuotrauka ir kt. būtų nepasenusi, kortelės apsaugos priemonės reguliariai atnaujinamos taikant naujas technologijas, o valstybės narės nuolatos gautų naujausią informaciją apie išduotus vairuotojo pažymėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)