Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo lėšomis Joniškyje įgyvendinus projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Joniškyje“, miesto gyventojai aktyviai domisi prisijungimo prie centralizuotų tinklų, galimybėmis.

UAB „Joniškio vandenys“ direktorius Raimundas Tiškevičius, pabrėžė, kad Joniškio gyventojai, norintys naudotis moderniu vandentiekiu ir nuotekų surinkimo sistema yra kviečiami atvykti į bendrovę.

„Vien tik nutiesti naujus vandentiekio tinklus nepakanka – norint užtikrinti geresnę žmonių gyvenimo kokybę, būtina rūpintis ir nuotekų tvarkymu. Juk tai, kad pusė Joniškio gyventojų iki šiol buvo neprisijungę prie centralizuotos nuotekų sistemos, reiškia, kad nuotekos patenka tiesiai į aplinką, vėliau per gruntą pasiekia geriamo vandens šaltinius, upes, o per šias paplinta gerokai platesnėje teritorijoje. Kadangi Joniškio miesto teritorija yra gana tankiai apgyvendinta, sanitariniu, ekonominiu ir aplinkosauginiu požiūriu centralizuotas vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas yra efektyvus būdas išspręsti šias gyventojų problemas ir taip pagerinti gyvenimo sąlygas“, - sakė R. Tiškevičius.

Jis pabrėžė, kad įgyvendinant projektą buvo nutiesta virš 8 kilometrų vandentiekio ir 9 kilometrai nuotekų tinklų.Iki šiol beveik pusę Joniškio žmonių neturėjo galimybių prisijungti prie centralizuotos vandentiekio sistemos, todėl vartojo vandenį iš šulinių, tuo sukeldami grėsmę savo sveikatai. Šiaulių visuomenės sveikatos centro tyrimų analizė rodo, kad Šiaulių apskrityje didžiausias nitratų kiekis vandenyje kaip tik ir randamas Joniškio, Radviliškio ir Pakruojo rajonų šachtiniuose šuliniuose. Šių rajonų šulinių vandenyje rastas nitratų kiekis beveik 9 kartus viršija ribinę leistiną rodiklio vertę. Toksiniam nitratų poveikiui ypač jautrūs kūdikiai iki trijų mėnesių ir nėščios moterys.

Po paskutinio finansavimo administravimo sutarties pakeitimo Nr. 7: Projektų veiklų, buvo nustatyta įgyvendinimo pabaiga (įskaitant ir galimų defektų pašalinimo laikotarpį), iki kurios turi būti pabaigtos visos Projekto veiklos ir patirtos visos su Projekto įgyvendinimu susijusios tinkamos finansuoti išlaidos, t.y. 2013 m. kovo 22 d. Projekto finansavimo pabaiga – 2013 m. gegužės 22 d.

Projekto finansuoti buvo skirtos šios lėšos:

- Didžiausia projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma – 5.649.409,22 Lt

- Projekto vykdytojui Projektui įgyvendinti skiriama suma – 5.002.368,54 Lt

- ES fondo lėšos - 4.475.803,43 Lt (79%)

- LR valstybės biudžeto lėšos – 526.565,11 Lt (9%)

- Projekto vykdytojo lėšos - 647.040,68 Lt (12%)

Projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Joniškyje“ įgyvendinamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą, „Aplinka ir darnus vystymasis“ prioritetą ir „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra“ priemonę.

Informacija gyventojams, norintiems prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir (ar) nuotekų tinklų.

Svarbiausi žingsniai:

1. Kreiptis į UAB „Joniškio vandenys“ dėl prisijungimo prie centralizuotų vandentiekio bei nuotekų tinklų.

2. Pateikti prašymą dėl projekto parengimo.

3. Pateikti žemės sklypo nuosavybės teisę ar kitą valdymo ir naudojimo teisę patvirtinančių dokumentų kopijas, taip pat bendraturčių sutikimą, jei žemės sklypas priklauso jiems bendrosios nuosavybės teise.

4. Atlikus statybos darbus pagal projekte keliamus reikalavimus ir pateikus įrengtų tinklų kontrolinę geodezinę nuotrauką sudaryti vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sutartį su UAB „Joniškio vandenys“.

Visa informacija dėl prisijungimo, sutarčių sudarymo, projektų derinimo, šalto vandens skaitiklių plombavimo, plombų nuėmimo ir kitais klausimais teikiama:

UAB „Joniškio vandenys“ Tel. (8- 426) 61198, (8-426) 61331, 8-687 73052