"Aš padariau savo sprendimus. Jie yra mano klaida", - sakė L.Armstrongas JAV pokalbių laidų vedėjai Oprah Winfrey, duodamas pirmąjį interviu nuo praėjusio spalio, kai iš jo buvo atimti "Tour de France" titulai ir jam buvo uždrausta visiems laikams dalyvauti sporto varžybose.

"Aš čia šiandien sėdžiu tam, kad dėl to prisipažinčiau ir pasakyčiau: "Aš dėl to apgailestauju", - pripažino L.Armstrongas. - Šią situaciją vertinu kaip vieną didelį melą, kurį kartojau daug kartų".

"Žinoma, esu veikėjas su ydomis", - sakė L.Armstrongas, kuris kažkada buvo gerbiamas kaip žmogus, įveikęs vėžį ir po jo sugebėjęs skinti didžiausias dviračių sporto pergales, o paskui pasinaudojęs savo šlove tam, kad padėtų kitiems žmonėms grumtis su šia liga.

"Tai tiesiog mitinė, tobula istorija, - sakė jis. - Ir tai nebuvo tiesa".

Nekantriai lauktas interviu, kurį ėmė O.Winfrey, prasidėjo greita klausimų virtine, į kuriuos reikėjo atsakyti "taip" arba "ne".

Kaip tik tada L.Armstrongas pripažino vartojęs raudonųjų kraujo kūnelių gamybą skatinantį eritropoetiną (EPO), kraujo perpylimo metodą, testosteroną ir žmogaus augimo hormoną.

Visi šie metodai yra išvardyti JAV dopingo kontrolės agentūros ataskaitoje, kuria remiantis šiam 41 metų amerikiečiui buvo uždrausta visam laikui dalyvauti varžybose.

L.Armstrongas patvirtino tos ataskaitos detales, pavyzdžiui, neaiškaus kurjerio, kuris vadinamas "Motožmogumi" ir kuris dviratininkams pristatydavo EPO, egzistavimą.

Tuo laiku jis sau sakydavęs, kad jo ligos istorija jam pateisina EPO, kraujo perpylimų ir testosterono "kokteilio" vartojimą.

"Visa kaltė čia tenka man, bet už to paveikslo ir už tos istorijos yra akstinas, akstinas, - sakė L.Armstrongas. - O ar tai gerbėjai, ar žiniasklaida ... tai tiesiog įsivažiuoja ir aš visame tame praradau save".

Tais laikais jis "Tour de France" laimėdavo nuo 1999 iki 2005 metų ir net pats negalvojo, kad sukčiauja. Jis nemanė, kad daro kažką blogai.

"Baisu", - sakė jis.

L.Armstrongas prisipažino, kad ujo žmones, kurie nesutiko su jo sukurtu "naratyvu", bet kategoriškai neigė vertęs komandos draugus vartoti dopingą.

Jis atsisakė pavadinti italų gydytoją Michele Ferraridopingo programos komandoje "U.S. Postal Service Pro Cycling Team" sumanytoju ir kalbėjo dėl kitų USADA ataskaitoje nurodytų dalykų.

L.Armstrongas sakė netikintis, kad dopingo programa "U.S. Postal Service Pro Cycling Team" buvo didžiausia per visą sporto istoriją ir kad jos, pavyzdžiui, negalima lyginti su valstybės remta dopingo programa buvusioje Rytų Vokietijoje.

Jis neigė, kad Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) dangstė teigiamą vaistų testą per 2001 metų lenktynes Šveicarijoje ar kad vartojo draudžiamus vaistus, kai 2009-aisiais grįžo iš pasitraukimo.

L.Armstrongas abejoja, kad dopingo kontrolės pareigūnai kada nors būtų jį demaskavę, jeigu jis nebūtų grįžęs iš pasitraukimo, nors įtarimai jį ir būtų lydėję visą gyvenimą.

Kai federalinis kriminalinis tyrimas dėl jo galimo vaidmens dopingo sporte klausimu 2012 metų pradžioje baigėsi be jokių kaltinimų, jis jau manė, kad "išsipainiojo iš sunkumų".

Tačiau dabar, kai pasirodė USADA ataskaita, L.Armstrongas sako, jog džiaugtųsi galėdamas prisidėti prie "tiesos ir susitaikymo" periodo dviračių sporte.

Nuo to laiko, kai šis interviu buvo įrašytas, buvo spėliojama, ar jis kaltins kitus, pavyzdžiui, UCI narius.

L.Armstrongas sakė, kad nenori kaltinti kitų.

"Aš tos kultūros nesugalvojau, bet nebandžiau šios kultūros stabdyti ir tai yra mano klaida, ir štai dėl ko turiu gailėtis, ir sportas dabar dėl to moka kainą, ir todėl aš dėl to apgailestauju", - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)