Ši trapi 48 metų moteris raukšlių išvagotu veidu kenčia nuo tulžies pūslės akmenų ir nuolatinio nuovargio, nes jos organizmas niekuomet neturėjo laiko deramai atsigauti po eilinio nėštumo.

"Mes norėjome tik trijų vaikų. Bet jie gimdavo ir gimdavo", - šią savaitę sakė R.Cabenan, kuri su žurnalistais kalbėjosi savo aplūžusiuose namuose Baseko, didžiuliame Manilos lūšnyne, kur susigrūdę gyvena daugiau kaip 60 tūkst. žmonių.

"Visuomet būdavau nėščia ir nebūdavo laiko rūpintis savimi, nes turėjau visuomet dirbti ir padėti savo vyrui išmaitinti vaikus. Bandžiau viską, (dirbau) uosto krovike, skalbėja, prekiavau žuvimi ir pardavinėjau daržoves", - pasakojo ji.

R.Cabenan pirmąjį vaiką pagimdė būdama vos 14-os. Kai vos nemirė gimdydama savo jauniausiąjį vaiką, kuriam dabar - šešeri, ji galiausiai nusprendė nebeklausyti Katalikų Bažnyčios reikalavimo nesinaudoti kontraceptinėmis priemonėmis.

Ši uoli katalikė, kuri vis dar dukart per savaitę vaikšto į mišias, apgailestauja, kad taip griežtai laikėsi Bažnyčios dogmos, ir sako, kad sveikina ketvirtadienį įsigaliojusį Atsakingos tėvystės įstatymą.

"Dabar sakau moterims, prašom, nebūkite tokios kaip aš. Aš turiu per daug vaikų ir kartais nežinau, ką daryti, ir tiesiog verkiu, ypač - kai jie pešasi", - sakė ji.

Naujasis įstatymas reikalauja vyriausybinių sveikatos priežiūros centrų dalyti nemokamus prezervatyvus ir gimstamumo kontrolės piliules dešimtims milijonų šalies neturtingųjų, kurie kitaip negalėtų sau jų leisti ar negalėtų jų gauti.

Pagal įstatymą mokyklose taip pat bus privalomas lytinis švietimas, visuomenės sveikatos darbuotojai bus šviečiami dėl šeimos planavimo, be to, pirmą kartą įteisinama medicininė priežiūra po abortų.

Įstatymo šalininkai sako, kad jis sulėtins spartų šalies gyventojų skaičiaus augimą, sumažins paplitusį skurdą ir sumažins gimdymo metu mirštančių moterų skaičių.

"Tai triumfas neturtingoms moterims ir mergaitėms, kurios kitaip negalėtų gauti šių dalykų", - AFP sakė Jungtinių Tautų (JT) demografinės veiklos fondo atstovė šioje šalyje Ugochi Daniels.

Nors R.Cabenan padėtis yra kraštutinumas, Filipinuose labai didelės šeimos yra dažnas dalykas, ypač - tarp neturtingųjų. Viena R.Cabenan kaimynė, pavyzdžiui, pagimdė 16 vaikų.

Filipinuose gimstamumas yra vienas didžiausių pasaulyje - vidutiniškai 3,1 vaiko kiekvienai moteriai. Be to, šioje šalyje yra didžiausias paauglių nėštumų skaičius visame Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, nurodo medicininės labdaros grupė "Merlin".

Katalikų Bažnyčia, kurios nariais save laiko 80 proc. iš 100 mln. šalies gyventojų, daugiau kaip dešimtmetį vykdė sėkmingą lobistinę kampaniją ir baugino politikus, kad šie parlamente blokuotų gimstamumo kontrolės įstatymus.

Tačiau prezidentas Benigno Aquino, viengungis ir vienas populiariausių lyderių per visą šalies istoriją, pernai pasinaudojo savo politiniu kapitalu tam, kad nepaisydamas Bažnyčios padėtų prastumti parlamente Reprodukcinės sveikatos aktą.

Bažnyčia priešinasi toliau, perspėja politikus prieš šiemet įvyksiančius vidurio kadencijos rinkimus ir remia įvairių grupių teisinius ieškinius dėl minimo įstatymo.

Paprašyta pakomentuoti R.Cabenan padėtį, viena tų grupių, kurios pateikė Aukščiausiajam Teismui peticiją įstatymui anuliuoti, pareiškė, kad 22 moters vaikai turėtų būti priežastis džiaugtis, o ne apgailestauti.

"Vaikai niekada nėra kliuvinys. Iš tikrųjų, provincijose kuo daugiau turi vaikų, tuo labiau tai laikoma dovana", - sakė "Serve Life" atstovas Anthony Lanicao.

Pasak jo, poros, turinčios tiek daug netrokštamų vaikų, yra "iš dalies" pačios kaltos, nes turėtų kontroliuoti savo lytinius poreikius.

Tačiau R.Cabenan nuomone, iš dalies kalti yra Bažnyčios lyderiai.

"Jie sako tau eiti ir daugintis, bet kai paprašai pagalbos, tiesiog praeina pro šalį", - sakė ji.

Pasak R.Cabenan, niekas jos nemokė tinkamų šeimos planavimo metodų, kontraceptinių priemonių Baseke lengvai negausi.

R.Cabenan su savo vyru Danilo susipažino mokydamasi vidurinėje. Jis tada buvo sunkiai besiverčiantis paauglys ir dirbo Manilos uosto dokuose.

Netrukus ji metė mokyklą, kad galėtų būti su Danilo, kuriam dabar - 50. Jų sąjunga greit ėmė duoti vaisių ir vienas po kito gimstantys vaikai sužlugdė jos ambicijas vieną dieną tapti mokytoja.

"Labai sunku turėti daug vaikų ... Daug kartų ėjome miegoti nevalgę", - sakė ji.

R.Cabenan taip pat painioja savo vaikų vardus ir gimtadienius.

Tačiau, pasak jos, sunkiausias ir daugiausiai skausmo keliantis dalykas yra negalėjimas užtikrinti vaikams būtiniausios medicininės priežiūros.

Penki iš 22 jos vaikų mirė maži, nuo lengvai išgydomo viduriavimo, kuris yra dažna problema lūšnynuose. Taip nutiko dėl to, kad nebuvo pinigų vaistams nupirkti ar sergantiems vaikams į ligoninę nuvežti.

Šeši iš 17 išgyvenusių vaikų yra berniukai. Šeši vyriausieji vaikai jau yra susituokę ar turi nesantuokinių vaikų ir beveik visi jie glaudžiasi nedidelio garažo dydžio name, sulipdytame iš plytų, į krantą išmestų medžių ir brezento.

R.Cabenan sakė, kad dauguma jos vaikų gimė namuose, padedant pribuvėjoms, bet vienas gimė autobuse, o kitas - šalikelėje, padedant praeiviams.

Jos vyras neturi nuolatinio darbo ir kur tik galėdamas darbuojasi statybose. Mokosi tik trys poros vaikai. Nė vienas iš vyresniųjų vaikų nesugebėjo baigti vidurinės.

"Jei būtume anksčiau turėję tokį įstatymą, galbūt šiandien gyventume geriau", - sako moteris.