Ir nors toks apibrėžimas reiškia, kad bet kurį laikmetį galime vadinti „retro“, dažniausiai šis terminas vartojamas kalbant apie 6-ąjį, 7-ąjį ir 8-ąjį dešimtmečius. Jei nukeliausite truputį giliau į praeitį, tai jau bus vintažas, nors šie du stiliai neretai puikiai sutaria.

Paprastai retro stiliaus dekoras yra žaismingas, gyvas, naudojamos ryškios spalvos, įdomios formos ir orginalios detalės. Įsivaizduokite 7-ajame dešimtmetyje populiarius audinius bei tekstūras, ir iškart pajusite, kokia kryptimi judėti, kad pagautumėte retro stiliaus esmę.

Šio stiliaus nepavadinsi kasdieniu, nepretenzingu; priešingai – jis rėksmingas, gausus, žaismingas ir stilingas, todėl tokiuose namuose gali gyventi tik panašiomis savybėmis pasižyminti asmenybė.

Kaip sukurti retro stilių savo namuose?

Apžvelkime keletą šiam energija spinduliuojančiam stiliui būdingų elementų.

Baldai

Retro stiliaus baldams būdinga tam tikra abstraktumo aura; visi baldai kovoja dėl teisės vadintis pagrindiniu kambario akcentu. Sofos – plačios, prailgintos, puoštos ryškiomis spalvotomis pagalvėlėmis.

Virtuvėje dažnai išvysite blizgančio chromo baro kėdes su ryškiai raudonomis sėdynėmis ir barą arba valgomojo stiliaus stalą, o svetainėje – beisbolo pirštinę primenančius krėslus ir dėlionių įkvėptus pufus.

Spalvos

Vienas paprasčiausių būdų sukurti kambaryje retro stiliaus atmosferą – tai pasirinkti retro spalvas. Laimei, tai padaryti visai nesunku. Populiariausias pasirinkimas – avokado žalia, o nuo jos nedaug atsilieka garstyčių geltona bei juodos, baltos ir raudonos spalvų derinys.

Retro stiliaus interjerą puikiai papildo ir violetinė bei ryškiai rožinė. Nenustebkite aptikę daiktų, mirgančių visomis vaivorykštės spalvomis (ryškiai oranžine, žalia, indigo mėlyna, geltona). Šio laikotarpio dvasią atspindės ir dažyti, languoti, rytietiškais raštais marginti audiniai.

Tekstūros

Tai sritis, kurioje retro stiliui nedaug lygių! Tereikia prisiminti gauruotus kilimėlius, lygią plastmasę, minkštą vinilą, rumbėtą velvetą... Nepamirškite, retro stilius nepasižymi kuklumu, todėl nebijokite tekstūrų įvairovės. Kuo daugiau, tuo geriau!

Akcentai

Akcentai ir aksesuarai - smagiausias retro stiliaus dekoravimo aspektas. Tai storo plauko kilimėliai, karoliukų užuolaidos tarpduryje, lavos šviestuvai, plastmasinės baro kėdės... Meno kūriniai ir skulptūros paprastai yra ryškūs bei neįprasti ir labiau primena abstraktų meną, o ne realaus gyvenimo vaizdus.

Grindys

Retro stiliaus interjero grindys būna trijų tipų. Galite rinktis natūralią medieną, grubius kilimus arba iškloti grindis ryškiomis plytelėmis šachmatų lentos principu.

Apšvietimas

Geriausias pasirinkimas - statomi ir žemai kabinami šviestuvai su kvadratiniais ar apvaliais gaubtais. Jie gali būti ryškūs vienspalviai arba marginti raštais.

Kiti patarimai

Retro stiliaus kūrimas – tai įvairių formų, tekstūrų ir spalvų derinimas, siekiant sukurti tokį pat unikalų įspūdį kaip ir laikmetis, kuris jį įkvėpė. Retro baldai yra tvirti, ilgai tarnaujantys ir visiškai funkcionalūs.

Baldai ir akcentai, pavyzdžiui, baltais ir juodais šachmatų langeliais margintos užuolaidos ar žaliosios citrinos žalumo sėdmaišis kampe, turi savo paskirtį.

Pufai dažnai tarnauja ne tik kaip kėdės, bet ir dėžės daiktams susidėti. Jų galima rasti įvairiausių spalvų ir formų.

Kuriant retro stiliaus interjerą, svarbu atkreipti dėmesį į kiekvieną detalę – nuo oranžinių sieninių žvakidžių iki turkio spalvos senovinio telefono ant stalelio šalia jūsų lovos.

Dekoruodami namus retro stiliumi pamirškite visus stereotipus apie spalvų ir formų derinimą.

Nebandykite prislopinti retro stiliaus dekoro. Tai tas pats, kaip bandyti pritildyti Jimi Hendrix muziką. Jei nuspręsite dekoruoti namus tik keliais retro stiliaus aksesuarais, jūsų namai atrodys ne stilingi, bet senamadiški. Jei jums patinka retro, rinkitės retro nuo...iki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)