M. Martinsonas lietuviams pristatė jau trečiąjį savo darbą. Šįkart tai - suaugusiesiems skirta juosta "Tyli naktis", pažymėta griežčiausiu - "N - 18" ženklu.

Režisierius prisipažino, kad erotines scenas jam teko perfilmuoti net keletą kartų. "Nes jos buvo per atviros, teko jas sušvelninti, - prieš nacionalinę juostos premjerą pasakojo M. Martinsonas. - Tačiau filmas išėjo būtent toks, kokį jį ir norėjau padaryti."

Infarkto sukelti nenorėtų

Į Lietuvos kino ekranus atkeliaujanti juosta, tikėtina, sukels įvairių reakcijų. Filme gausu atvirų masturbavimosi scenų, kuriose teko suvaidinti Valdai Bičkutei, Vytautui Rumšui, homoseksualių scenų, kuriose du slaptus meilužius vaidino Leonardas Pobedonoscevas ir Gytis Ivanauskas.

Ar nebijo kūrėjai ir patys aktoriai, kad žiūrovus po seanso ištiks širdies priepuolis? Kaip tai nutiko netolerantiškam, homofobiškam šeimos tėvui, kurį įtikinamai ir meistriškai įkūnijo Kostas Smoriginas, sužinojęs apie savo sūnaus polinkius tos pačios lyties atstovams.

"Nesame bepročiai, kad norėtume sukelti savo žiūrovams tokių ekstremalių pojūčių, - šypsojosi M. Martinsonas. - Tačiau manau, kad eidami į filmą su "N-18" ženklu jie turėtų būti nusiteikę, kad tai nebus Mikės Pūkuotuko nuotykiai. Nors, kita vertus, tada ir į futbolo varžybas negalima eiti, nes ten taip pat būna ekstremalių situacijų."

Tačiau režisierius pabrėžia, kad "Tyli naktis" tik iš dalies yra erotinis trileris. "Visa kita yra romantinė komedija, drama. Ir man palengvėjo, kai salėje išgirdau žiūrovus juokiantis. Vadinasi, tas mano humoras nebuvo taip giliai paslėptas", - sakė M. Martinsonas.

Atsisakė dešimtys aktorių

Režisierius neslepia, kad šiame drąsiame ir atvirame filme sutiko vaidinti ne visi kviesti aktoriai. "Atsisakiusiųjų buvo gal dešimt. Ir tai nebuvo nepažįstami žmonės, kuriuos aš užsipuoliau gatvėje su scenarijumi", - šmaikštavo jis.

M. Martinsonui antrindama pagrindinio vaidmens atlikėja V. Bičkutė užsiminė, kad jos heroją suvaidinti pirmiausia buvo pasiūlyta vienai žinomai latvių aktorei.

"Tačiau ji atsisakė vaidinti. Siūlydamas šį vaidmenį man Maris pasakė: "Jei tu sutiksi, kursiu filmą su lietuviais. Todėl visa tai padariau vardan Lietuvos ir savo kursiokų, kad jie turėtų darbo", - šypsojosi ji.

Tėvus nusives po premjeros

Prancūzų su Marion Cotilla palyginta V. Bičkutė "Tylią naktį" pirmąkart išvydo Taline.

"Tada salėje sėdėjau su žiūrovais. Buvau kiaurai šlapia. Įtampa buvo didžiulė. Labai jaudinausi ne tik dėl savo scenų, bet dėl viso filmo apskritai. Tačiau artėjant finalinėms scenoms buvau pakylėta, nes supratau režisieriaus santykį su mano vaidmeniu. Jis padarytas labai gražus ir poetiškas. Pajutau režisieriaus meilę mano personažui, per kurį jis ir pasipasakojo visą istoriją", - pasakojo aktorė.

Tiesa, premjeroje V. Bičkutės tėvai nedalyvaus. Ar dėl to, jog ji baiminasi jiems parodyti atviras scenas, kuriose nusifilmavo? "Tikrai ne. Jie yra pakankamai šviesūs žmonės. Supranta, kad tai yra tik vaidmuo. Ir Ana nėra Valda, o aš nesu ji. Jie tiesiog negalėjo atvykti į premjerą. Tačiau su jais mes nueisime pažiūrėti filmo po premjeros. Man patinka stebėti juostas kaip paprastam kino žiūrovui", - sakė ji.

Filmas iš spintos traukia griaučius

Homoseksualų vyrą filme suvaidinęs Leonadras Pobedonoscevas sakė, kad jam daug laiko svarstyti - sutikti vaidinti ar ne - nebuvo kada. "Viskas buvo greitai, neskausmingai ir pakankamai lengvai. Perskaičius knygą Mariui turėjau vieną klausimą, kas parašė scenarijų filmui. Jis kukliai atsakė, kad pats. Keliose vietose skaitydamas istoriją netgi garsiai juokiausi. Mes, jau visko matę aktoriai, esame dideli skeptikai ir cinikai, kuriems sunku įtikti. Kai kurie dalykai skaitant netgi šokiravo, bet Marių pažįstu daug metų ir pasitikiu juo", - apsisprendimą vaidinti "Tylioje naktyje" pakomentavo L. Pobedonoscevas.

O štai Vytautas Rumšas jaunesnysis sakė, kad jam apsispręsti padėjo drąsus režisieriaus tikslas atskleisti žmonių nuodėmingas puses. "Kalėdos pas mus virtusios gražiu, spalvotu šeimos paveikslėliu. Bet iš tiesų žmogaus likimas yra beprotiškai įvairialypis. Su šiuo filmu mes traukiame griaučius iš spintos, garsiai sakome, kad turime ydų, slaptus geismus, kuriuos stengiamės retušuoti maloniais gestais. Man patiko kontrastas tarp gražių šeimyninių švenčių ir to, kas iš tiesų slypi žmonių viduje", - sakė V. Rumšas.

Filme vaidmenis taip pat kuria K. Smoriginas, Dalia Storyk, Viktorija Kuodytė, Gytis Ivanauskas.

Prieš kelias dienas iš Amerikos grįžęs režisierius už Atlanto jau kuria sekantį savo filmą - psichologinį trilerį, kurio pagrindinė aktorė - "Amayos" juostoje nusifilmavusi "Geišos išpažintis" žvaigždė - Kaori Momoi.

Nacionalinė "Tyli naktis" premjera įvyks trečiadienio vakarą, kino centre "Forum Cinema Vingis".