Seimui pateiktos pataisos, kurios riboja saulės energetikos plėtrą Lietuvoje. Siūloma, kad iki kovo 1 d. gyventojai ir verslininkai turi įrodyti, jog jų pradėti saulės energetikos projektai yra vykdomi ir investuota ne mažiau nei pusė šio projekto vertės. Tokiu atveju investuotojai galėtų pretenduoti iki papildomą 7 mėnesių terminą projektams įgyvendinti. Jei to įrodyti nepavyks – projektai bus stabdomi, be to, planuojama nuo kovo nebepriimti naujų paraiškų saulės energetikos plėtrai.

Už pateiktas pataisas balsavo 67 parlamentarai, 1 - prieš, o 15-a – susilaikė. Pritarta Vyriausybės pasiūlymui pataisas svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sako, kad taip siekiama apginti viešąjį interesą, nes jei bus įgyvendinti visi planuojami smulkieji saulės energetikos projektai, elektros kaina kiekvienam buitiniam vartotojui galėtų pabrangti apie 5 centus už kilovatvalandę. Skaičiuojama, kad šiuo metu leidimai plėtoti saulės elektrines yra išduoti apie 6 tūkst. asmenų, dar 10 tūkst. prašymų yra neišnagrinėti.

Priminė teisininkų įspėjimus

„Ar jums žinoma, kad Seimo Teisės departamentas yra pateikęs krūvas išvadų ir jos yra neigiamos, o esminė išvada konstatuoja, kad įstatymo tikslas - stabdyti elektros energijos kainos vartotojams augimą - nebus pasiektas“, - sakė Mišrios Seimo narių grupės narys Linas Balsys.

Jis klausė energetikos ministro, ar ministerija yra pasiryžusi mokėti dešimtis milijonų kompensacijų, kurios yra numatytos įstatyme „ir nesukti galvos“.

„Dabar jau galiojančių leidimų ir veikiančių elektrinių yra daugiau negu yra numatyta įstatyme, yra 10 megavatų (MW) veikiančių elektrinių. Jeigu bus išduoti leidimai ir pastatytos elektrinės ir nieko nesustabdytume, išankstinės sąlygos galėtų būti išduotos 500 MW generavimui saulės elektrinėse. Ką tai reiškia? Tai reiškia 500 mln. litų į metus, kuriuos reikės sumokėti visiems elektros vartotojams už tuos projektus“, - skaičiavo J. Neverovičius.

Pasak jo, Lietuva tokių pinigų neturi, todėl saulės elektrinių plėtrą siūloma stabdyti.

Kaltino Kainų komisiją

„Turbūt niekas neabejoja, kad problemas reikia spręsti, bet klausimas, ar yra pasirinktas teisingas sprendimo būdas ir ar iš tikrųjų jis yra teisingai taikomas į teisingą taikinį, nes, be abejo, galbūt kažkurios problemos kyla dėl įstatymo spragų ir kad leidimai yra išduodami, jeigu neįskaičiuojami mažieji gamintojai, tada tų leidimų gali labai daug atsirasti, bet esminė problema yra ne Vyriausybės ir ne Seimo, o Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, kuri numatė tarifus 1,4 – 1,6 lito tarifus už kilovatvalandę, kai tuo tarpu rinkoje elektra yra parduodama po 17 centų. Ir, be abejo, kad tai sukūrė visiems pagundą pulti investuoti, kai matomi tokie didžiuliai pelnai ir viršpelniai“, - dėstė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys ir buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Jo manymu, problemą geriausia būtų spręsti mažinant tarifus saulės energetikai iki vidutiniškai 0,5-0,6 lito už kilovatvalandę.

„Tai irgi buvo nagrinėta, tačiau dabar galiojantis įstatymas nenumato tokios galimybės. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija 2013 m. kainą jau nustatė, jie negali jos keisti, negali jos atšaukti, nes įstatyme taip yra pasakyta. Tai būtų įstatymo pažeidimas, todėl ir mes teikiame įstatymo pakeitimo projektus, kad būtų galima imtis veiksmų“, - dėstė J. Neverovičius.

Siūlo kirvį pakeisti skalpeliu

„Išties jūs pateikėte įspūdingus skaičius – 500 MW, jeigu tuos megavatus išvertus į lėšas reikalingas instaliuoti tokiam kiekiui, būtų 2,5 mlrd. litų ir jūs nurodote, kad iki kovo 1 d. reikėtų investuoti bent 50 proc. - tai yra nerealios sumos, nėra iš kur jų paimti: nei pas verslą, nei pas piliečius tokių pinigų nėra ir bankai tokių pinigų neduos, todėl nuogąstavimas yra tikrai perteklinis. O šiandien mes mokame 0,12 cento elektros tarife (už saulės energetiką – DELFI), tad klausimas, gal reikėtų kirvį padėti į šoną, o paimti skalpelį ir gražiai tą pūlinį išoperuoti“, - siūlė socialdemokratų frakcijos narys Artūras Skardžius.

Tačiau J. Neverovičius teigia, kad, jei Energetikos ministerija gavo prašymus leisti įrengti tokio pajėgumo saulės elektrines, reikia įvertinti, kas nutiktų, jei toks kiekis būtų įrengtas, nes dokumentai tokiam galingumui jau pradedami tvarkyti.

„Realiai vertiname, kad tai būtų labai didelis viešųjų interesų pažeidimas, jeigu visi projektai būtų įgyvendinti. Todėl ir prašome juos pristabdyti ir rasti kitų būdų, kaip remti tą sektorių“, - paaiškino J. Neverovičius.

Pasak ministro, jei būtų mėginama „išgaudyti“ stambiuosius verslininkus, kurie sąmoningai savo verslą skaidė siekdami palankesnių sąlygų, dėl kiekvieno tokio atvejo ministerijai reikėtų savo tiesą įrodinėti teisme, o tai yra per ilgas ir per brangus procesas.

Primena, kad bumas gali prasidėti ir su vėjininkais

Po balsavimo Seime replikavo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos narė Aurelija Stancikienė: „Tiesiog noriu priminti kitiems kolegoms, kurie nebuvo praeitame Seime, kad čia yra tas pats garsusis įstatymas, kuriame buvo neva netyčia įsivėlusi klaida, kai vietoje žodelių „nuo“ atsirado žodeliai gerokai leidžiantys padidinti ir hidroenergetikos plėtrą, ir taip pat dar priminčiau energetikos ministrui, kad čia reikėtų peržiūrėti ne tik saulės energetikos plėtrą, bet yra labai daug priimtų ydingų nuostatų susijusių ir su vėjo energetika“.

Pasak jos, toks pat bumas kaip saulės energetikos srityje, gali prasidėti ir vėjo energetikos sektoriuje, nes mažųjų plėtra nereguliuojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)