Pateko į ligoninę

H. Clinton sveikatos problemos prasidėjo po galvos sutrenkimo nualpus. Apie moters nualpimą, po kurio ji patyrė smegenų sutrenkimą, vienose žiniasklaidos priemonėse teigiama, jog JAV valstybės sekretorę kankino gripas ir jis tapo apalpimo priežastimi. Taip teigė ir moters asmeninis padėjėjas, dar pridūręs, jog gripas galėjo sukelti organizmo dehidrataciją.

Kitų šaltinių duomenimis, dehidratacija susiformavo po to, kai kelionių Europoje metu H. Clinton užsikrėtė žarnyno infekcija. Šis praėjusių metų gruodžio pradžioje įvykęs incidentas lėmė tolesnę H. Clinton sveikatos būklę – medikai politikės galvoje aptiko kraujo krešulį. Iš pradžių nebuvo pranešamos tikslesnės H. Clinton ligos detalės, o tik tai, jog medikai ligonę stebės 48 valandas ir ji gydoma kraujo krešėjimą stabdančiais vaistais - antikoaguliantais.

Vėliau buvo patikslinta, jog trombas galvoje susidaręs tarp kaukolės ir smegenų. Tačiau medikai ramino, jog H .Clinton sparčiai sveiksta ir jos būklė stabili bei prognozavo, jog ji visiškai pasveiks. Iš Niujorko Presbiterionų ligoninės H. Clinton buvo išrašyta jau po keleto dienų, tačiau šaltiniai tiksliai neatskleidė, ar ji buvo tik perkelta į kitą gydymo įstaigą, ar su ją pasitikusiu vyru buvusiu JAV prezidentu Billu Clintonu ir dukra Chelsea Clinton išvažiavo namo.

Gydytojas pateikė kitą ligos versiją

Prieš 15 metų, 1998-aisiais, H. Clinton išgąstį sukėlė žinia, jog jos kojoje susidarė trombas. Tai įvyko tuo metu, kai jos vyras B. Clintonas buvo prezidentas. Šiaurės Karolinos universiteto kardiologas profesorius Camas Pattersonas dabar atsigręžė į praeityje H. Clinton nerimą sukėlusį sveikatos sutrikimą ir aiškina, jog didžiausia tikimybė, jog šį kartą galvoje trombas susidarė visų pirma dėl netinkamos gyvensenos.

Kardiologas nėra asmeninis H. Clinton gydytojas, tačiau teigia, jog moters liga prasidėjo būtent dėl trombo kojoje.

„Trombozė susidaro tuomet, kai žmogus prirakintas prie lovos ir kraujas pradeda stovėti kojose. Kai nejudi, galūnėse vyksta mažesnė kraujo cirkuliacija. Tuomet kraujas kojose užsistovi ilgiau, nei turėtų. Vyresniame amžiuje tai rizikinga, nes yra tikimybė, kad kraujas ims krešėti. Tai mažiau tikėtina, jei gyvenimo būdas bus aktyvesnis. Nekalbant apie skausmą, patinimą dėl kraujo krešulio, tikras pavojus iš tiesų yra tai, jog kraujagyslėmis krešulys gali nukeliauti į plaučius ir sukelti staigią mirtį“, - kalbėjo gydytojas.

Kardiologas priduria, jog net jeigu H. Clinton kraujo krešėjimas nėra minėto tipo, tokiais atvejais keletą mėnesių yra skiriami kraują skystinantys vaistai, taip pat svarbu atlikti tinkamus fizinius pratimus ir masažus.

Ligos priežastis - nejudrumas

Gydytojas sako, kad H. Clinton liga aiškiai parodo, kaip nedidelis negalavimas gali būti grėsmingas gyvenimui. Dehidratacija ir žarnyno infekcija sukelia viduriavimą ir vėmimą, nusilpimą ir sąmonės netekimą. Anot mediko, galvos sutrenkimas su kraujo krešulio susidarymu yra mažai susijęs. Gydytojas patikslina manantis, jog krešulys galvoje šiuo atveju susiformavo dėl užsigulėjimo lovoje po to, kai moteris užsikrėtė infekcija.

„Tikėtina, jog poilsis lovoje lėmė krešulio galvoje susidarymą. Žmonės gali sau padėti išvengti panašių problemų – net jeigu blogai jaučiatės, prisiverskite padaryti atitinkamus pratimus, pasivaikščiokite aplink lovą. Svarbiausia, kad kojos pajudėtų aukštyn žemyn“, - patarė gydytojas.

400 dienų lėktuve

C. Pattersonas sako, kad tokią ligą gali sukelti ir ilgos kelionės lėktuvu, kai daug valandų žmogus sėdi nuleidęs kojas žemyn. H. Clinton yra daugiausiai keliaujanti valstybės sekretorė JAV istorijoje. Prieš ketverius metus ja tapusi H. Clinton jau nukeliavo kone 1,6 mln. kilometrų, aplankė 112 valstybių ir maždaug 400 dienų praleido lėktuvuose. Dėl sušlubavusios sveikatos buvo atšaukta H.Clinton kelionė į Artimuosius Rytus, taip pat kalba JAV Kongrese.

Kita galvos traumos versija

Žiniasklaidoje mirgėjo pranešimai, kad H. Clinton apsinuodijo kelionės po Europą metu, o galvos traumą patyrė nualpusi namuose. Tačiau Rusijos atstovai mano kitaip. Buvo paskelbta, kad JAV sekretorė slapta vyko į Iraną, kur turėjo susitikti su šalies prezidentu Mahmoudu Ahmadinejada. Buvo teigiama, kad lėktuvas „C-12 Huron“, kuriuo kartu su apsauga skrido H. Clinton, leidosi nesėkmingai ir dėl turbulencijos nuslydo nuo tako. Anot šaltinių, per incidentą žuvo vienas JAV specialiųjų pajėgų karys, vadas Jobas W.Price, o H. Clinton susižeidė.

Grįžo į darbą

Po mėnesį trukusių negalavimų ir gydymo, H. Clinton sugrįžo į darbą, kur buvo pasitikta bendradarbių ovacijomis. Sugrįžimo proga kolegos politikei padovanojo šalmą.

Hillary Clinton

Tarp kitko:

Manoma, kad 2016 metais H. Clinton vėl bandys siekti JAV prezidentės posto. Demokratų partijos pirminiuose rinkimuose 2008 metais H.Clinton nedidele persvara atsiliko nuo prezidentu tapusio Baracko Obamos. Vis dėlto pati H. Clinton MBC kanalo pokalbių laidoje Abu Dabyje yra sakiusi, jog nežada ir vėl dalyvauti prezidento rinkimuose.