Kartą grįždamas iš medžioklės imperatorius pasiklydo miškuose. Vakare pavargęs ir išalkęs monarchas užklydo į valstiečių trobą ir įsakė padengti stalą. Maisto valstiečiai beveik neturėjo. Šeimininkė pasiūlė paragauti vienintelio pyrago, iškepto pagal senovinį receptą.

Teigiama, jog Pranciškui Juozapui I-ajam pyragas taip patikęs, kad jis dosniai atsilyginęs žmonėms ir paprašęs jų kepti tokius pyragus imperatoriškajam stalui.

Ar ši legenda tikra, niekas pasakyti negali, tačiau šių pyragų skonis iš tikrųjų karališkas.

Reikės:

100 g sviesto
4 kiaušinių
0,5 stiklinės cukraus
1 arb.š. kepimo miltelių
500 g uogų arba vaisių (abrikosų, aviečių, vyšnių be kauliukų)
2 arb.š. vanilinio cukraus.

Paruošimas:

Sviestą ištrinkite, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės. Miltus prasijokite, sumaišykite su kepimo milteliais ir trupučiu druskos. Suberkite miltus į kiaušinių ir sviesto mišinį ir užminkykite tešlą.

Padalykite tešlą į dvi dalis proporcijomis 1/3 ir 2/3. Mažesniąją dalį padėkite į šaldytuvą 20 – 30 min., o didesniąja išklokite kepimo skardą. Tešlą ant kepimo skardos gerai sutrombuokite ir padarykite bortelius.

Kepkite 5 min. 160 laipsnių karščio orkaitėje. Vėliau temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 5 – 7 min. Kol tešla kepa, sumaišykite uogas ar vaisius su vaniliniu cukrumi.

Išimkite iš orkaitės formą su pyrago pagrindu ir sudėkite ant jo uogų įdarą. Ištraukite iš šaldytuvo likusią tešlą ir užtarkuokite ją ant pyrago viršaus. Kepkite dar 20 – 30 min.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)