Gavę pranešimą iš Nacionalinio transplantacijos biuro Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Avicijos rinktinės pasieniečiai sraigtasparniu „Eurocopter 135“ iš savo bazės Paluknyje, Trakų rajone, nuskrido į Kauną, kur nusileido prie klinikų.

Apie 2 val. nakties į pasieniečių sraigtasparnį po operacijos atskubėjo penkių medikų brigada, nešina jauno donoro širdimi.

Kaune pakilęs VSAT sraigtasparnis vos po 19 min. trukusio naktinio skrydžio nusileido prie pat Santariškių klinikų Vilniuje. Čia išlaipinę į širdies persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus pasieniečiai sraigtasparniu grįžo į savo bazę Paluknyje.

2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter“. Nuo tada šie orlaiviai tokiems skydžiams pasitelkiami nuolat.

Pasieniečių pilotai organus yra pasirengę operatyviai gabenti ir iš užsienio šalių, tačiau kol kas to neprireikė.

VSAT sraigtasparniai „Eurocopter“ yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali leistis kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri“, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145“.

Kaip DELFI informavo Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė, operacija jau atlikta, belieka sulaukti paciento organizmo reakcijos. Pacientas donoro širdies laukė apie pusę metų. Vidutiniškai pacientams operacijos tenka laukti iki metų - mat donoro atsiradimas negali būti prognozuojamas.

Šiemet klinikose tai septinta širdies transplantacija. Daugiau tokių operacijų šioje gydymo įstaigoje buvo atlikta tik 2007 m. (vienuolika). Apskritai nuo 1987 metų, kai buvo atlikta pirmoji širdies transplantacija, Santariškių klinikose širdis persodinta 83 pacientams. Pasaulyje tokios operacijos atliekamos jau 45 metus.

Šiemet širdis buvo persodinta ir jauniausiam Baltijos šalyse pacientui - kelių mėnesių kūdikiui. Donoro širdis jam buvo atskraidinta iš Latvijos.

Tiems žmonėms, kurie jau nebegali laukti, kol atsiras donoras, nuo 1999 m. Santariškių klinikose "įsodinama" dirbtinė širdis. Per visą šį laiką buvo atliktos 57 tokios operacijos, šiemet - 6. Trims iš šių pacientų dar šiemet buvo persodinta donoro širdis.

Sraigtasparnis laukė mokyklos stadione

Kaip DELFI teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Transplantacijos koordinatorė Rūta Dručkienė, moteris, kuri vėliau tapo donore, į klinikas pateko dar gruodžio 28-ąją.

38-erių metų moteriai į smegenis ne dėl trauminių priežasčių išsiliejo kraujas. Sekmadienį, apie 10 val. konstatuota, kad smegenys mirusios.

„Paaiškėjus, kad smegenys mirė mes pradėjome ruošti šį žmogų kaip donorą. Visų pirma reikia su artimaisiais išsiaiškinti, ar jie neprieštarauja šitam dalykui, nes jei žmogus nėra pareiškęs savo nuomonės tuomet svarbiausiai artimųjų nuomonė. Pirmoje vietoje – sutuoktinis. Kadangi artimieji sutiko, mes galėjome visą veiksmą vystyti toliau“, - DELFI teigė R. Dručkienė.

Pagal numatytą tvarką, patikrinus visus kraujo suderinamumo kriterijus, nustatyta, kad donorės širdis turi keliauti į Vilnių.

Apie vidurnaktį į Kauną atskrido sraigtasparnis. Kadangi šiuo metu klinikų teritorijoje vyksta statybos, sraigtasparnis nusileido netoliese esančios Eigulių pagrindinės mokyklos stadione. Čia budėjo ir policijos ekipažas.

„Pilotas šią vietą žinojo ir pasirinko kaip tinkamą. Policija prižiūrėjo, kad nebūtų didelio eismo, nestovėtų mašinos“, - teigia R. Dručkienė.

Apie 2 val. nakties po operacijos greitosios pagalbos automobiliu buvo atgabenta donorės širdis, kuri išskraidinta į sostinę.

Beje, kilniai pasielgę moters artimieji leido paimti ne tik širdį, bet ir kitus organus – inkstus, akių ragenas, kepenis. Šie organai liko Kauno klinikose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (538)