Nuo pirmos dienos miestas sužavėjo savo senamiesčiu. Ne veltui jis laikomas vienu geriausiai išlikusiu senamiesčiu Centrinėje Europoje. Nors teoriškai Grace šalčiausios žiemos ir šilčiausios vasaros, praktiškai Kalėdoms čia retai kada pasninga. Ne išimtis ir šios Kalėdos - drėgna, vėjuota, lyja, bet nešalta.

Atvykus į Gracą iš Vienos, kalėdinės miesto dekoracijos didelio įspūdžio nebedaro, tačiau kalėdinės mugės ir bendra kalėdinė nuotaika tikrai ne prastesnė.

Be Hauptplatz aikštėje vykstančios kalėdinės mugės, kuri randama labai nesudėtingai, miesto senamiestyje galima visiškai netikėtai jaukiame kiemelyje ar aikštėje atrasti dar ne vieną nedidelę kalėdinę mugę.

Mieste tiek daug Vilniaus Universiteto tipo jaukių kiemelių, kad einant siaura gatvele niekada nežinai, kur papulsi ir ką atrasi.

Labai netikėta XVI amžiaus pastato, kuriame įsikūręs Štyrijos regiono parlamentas, vidiniame kieme atrasti ledo skulptūras. Dėl savotiško apšvietimo sutemus jos atrodo žymiai įspūdingiau nei dieną.

Kitas netikėtumas laukė ant Schlossberg kalno. Kadaise ant jo stovėjo pilis, kurios niekam nepavyko užimti. Austrijai pralaimėjus karą, pilis buvo sunaikinta, išlikę tik laikrodžio bokštas, varpinė ir pagrindinės pilies pamatų sienos. Laikrodžio bokštas tapo Graco simboliu.

Varpinė anksčiau tarnavo kaip kalėjimas. Išlikęs milžiniškas varpas skamba tik kartą metuose - per Naujuosius Metus. Pamatų griuvėsiuose vyksta koncertai. Kalnas kaip koks skruzdėlynas pilnas tunelių ir dar viduje sukonstruotas įspūdingas liftas, keliantis į kalno viršų.

Nepatingėjus užkilti ant kalno, atsiveria ne tik nepakartojama miesto panorama. pilies griuvėsiuose veikia įspūdinga Kalėdinė mugė. Suvenyrai panašūs visose mugėse Grace, tačiau atmosfera šioje mugėje išskirtinė.

Iš visų Austrijoje matytų Kalėdinių mugių, Schlossberg mugė paliko didžiausią įspūdį. Iš dalies tai ir dėl labai geros akustikos, kurios dėka gyvai atliekamos Kalėdinės dainos skamba žymiai geriau nei kokiam dideliam prekybos centre. Kai kurios mugės veikia tik nuo keturių vakaro.

Ne veltui Gracas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Mieste unikalių lankytinų vietų netrūksta. Viena tokių - Ginklų muziejus, turintis 32 tūkst. ginklų kolekciją ir esantis didžiausiu tokio tipo muziejumi pasaulyje. Įėjimas 8 Eurai. Neleidžiama po muziejų vaikščioti vieniems, be gido. Nustatytu metu vyksta ekskursijos anglų ir vokiečių kalbomis.

Valandos ekskursija praeina labai greitai. Vargiai ar eidama viena muziejuje praleisčiau valandą ir būtų taip įdomu. Gidas linksmais pasakojimais sugeba sudominti net tokius žioplius kaip aš, kuriems šiaip jau ginklai jokio susidomėjimo nesukelia. Kadangi pastatas visuomet tarnavo kaip ginklų sandėlis, jame nėra šildymo ir temperatūra žiemos metu viduje artima temperatūrai lauke.

Dar viena Graco keistenybė yra bokštelis su dvigubais sraigtiniais laiptais. Unikalios konstrukcijos 1499/1500 metais sukonstruoti laiptai šiais laikais veda į niekur, tačiau įspūdį daro nemažą ir galiausiai visai smagu palaipiot aukštyn-žemyn.

Jei nusibodo senoviniai pastatai, modernios architektūros Grace irgi netrūksta. Stebina, kaip puikiai šitam mieste dera sena ir nauja. Puikus tokios harmonijos pavyzdys yra modernaus meno muziejus. Vietiniai jį vadina kosminiu laivu. Man iš tolo jis labiau priminė dinozauro nugarą.

Kitas Graco stebuklas yra Mur upėje esanti plaukiojanti sala, kurioje įrengta kavinė, žaidimų aikštelė vaikams ir nedidelė lauko estrada koncertams.

Vaikštinėjant po žiemišką Gracą neabejoju, kad norėčiau jame apsilankyti ir vasarą. 2003 metų Europos kultūros sostinė seniai nebėra nuošalus, niekam nežinomas miestas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)