Tai reiškia, kad tam tikrų kategorijų klientams draudimo kainos artimiausiu metu galėtų padidėti arba sumažėti, tačiau tikėtina, kad ilgainiui jos susilygins. Permainas lėmė Europos Sąjungos Teisingumo Teismo sprendimas, kuriame nustatyta, kad tik dėl lyties vyrams ir moterims nustatytos skirtingos įmokos yra nesuderinamos su abiem lytims vienodos kainodaros principu, nustatytu ES lyčių lygybės teisės aktuose ir ES pagrindinių teisių chartijoje.

„Lyčių lygybė – viena pagrindinių teisių Europos Sąjungoje, todėl Teisingumo Teismas nepaliko jokių abejonių, kad ji turi būti užtikrinta ir draudimo kainodaros srityje“, – teigė už teisingumą atsakinga Komisijos narė ir pirmininko pavaduotoja Viviane Reding. – Per daugiau kaip metus draudimo sektorius turėjo pasirengti pereiti prie abiem lytims vienodos kainodaros. Europos Komisija padėjo sektoriui prisitaikyti šiuo laikotarpiu ir stebės, kaip jis praktiškai įgyvendins naująsias taisykles.“

Atsargus jaunas vairuotojas už automobilio draudimą dabar moka daugiau tik todėl, kad yra vyras. Remiantis sprendimu, draudikai nebegali lyties laikyti vieninteliu lemiamu rizikos veiksniu, kad pateisintų skirtingas asmenų įmokas. Tačiau atsargių vairuotojų – tiek vyrų, tiek moterų – mokamos įmokos toliau mažės priklausomai nuo jų vairavimo būdo. Sprendimu neribojamas kitų teisėtų rizikos vertinimo veiksnių (pavyzdžiui, amžiaus ar sveikatos būklės) paisymas, todėl kainose rizika ir toliau atsispindės.

Lytis yra lemiamas bent trijų pagrindinių kategorijų draudimo – automobilių draudimo, gyvybės draudimo ir (arba) metinės rentos ir privataus sveikatos draudimo – rizikos vertinimo veiksnys. Tikėtina, kad perėjimas prie abiem lytims vienodos kainodaros turės pasekmių visų trijų kategorijų įmokoms ir (arba) išmokoms, kurios skaičiuojamos atskiriems abiejų lyčių klientams. Priklausomai nuo konkretaus produkto, tam tikrų kategorijų klientams įmokos gali padidėti arba sumažėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)