Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris antradienį apeliacine tvarka pradėjo nagrinėti prokuratūros skundą dėl praėjusių metų gruodžio pabaigoje Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo paskelbto nuosprendžio – teisėjas Audrius Cininas yra nusprendęs, kad milijonierius ir kartu su juo prieš teismą stoję septyni asmenys turi būti išteisinti dėl 1,5 mln. Lt grobstymo.

Pirmosios instancijos teismas išteisinamąjį nuosprendį paskelbė S. Rachinšteinui, Anatolijui Matiažui, Arturui Beliajevui, Andžejui Račiunui, Birutei Panavienei, Genei Petkuvienei, Daliai Varanavičienei ir Narimantui Šimeliui.

Su nuosprendžiu nesutinkantis valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras V. Kukaitis patikslino kaltinimus ir apeliacinės instancijos teismo prašo pripažinti, kad valstybei buvo nesumokėta 1,644 mln. Lt PVM.

Pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad S. Rachinšteinas į įmonės kasą įnešė 15,7 mln. Lt, iš kurių dalis lėšų buvo panaudota galimai nusikalstamai veikai įvykdyti – sukčiavimui mokesčių srityje.

Kaltinimus išteisintiesiems patikslinęs prokuroras savo rašte teismui teigia, kad dabar jau suformuluotas kiekvieno kaltinamojo vaidmuo galimame sukčiavime, konkretizuota kiekvienas sąskaita faktūra ir joje nurodyta suma.

Išteisintieji kol kas savo pozicijos dėl jiems pateiktų naujų kaltinimų teisme kol kas nėra išsakę – tai jie galės padaryti sausio 16-ąją suplanuotame teismo posėdyje.

Anksčiau prokurorai buvo skelbę, jog S. Rachinšteinas buvo kaltinamas tuo, kad būdamas bendrovės „Serneta” akcininko Fimos Rachinšteino įgaliotuoju asmeniu, nuo 2000-ųjų rugpjūčio iki 2004-ųjų pabaigos, veikdamas organizuotoje grupėje, turėdamas vieningą nusikalstamą sumanymą apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą sukčiaujant mokesčių apskaičiavimo ir sumokėjimo srityje, koordinuodamas organizuotos grupės narių veiksmus, paskirstydamas jų vaidmenis, siekdamas suklaidinti mokesčius skaičiuojančias valstybines institucijas, skirtingais laikotarpiais keisdamas bendrovių statytinius direktorius bei buhalterius, organizavo tikrų dokumentų suklastojimą ir suklastotų dokumentų panaudojimą bei apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą, organizavo ir vykdė didelės vertės svetimo turto įgijimą apgaule.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai teigė nustatę, kad S. Rachinšteinas nurodė apgaulingai organizuoti ir tvarkyti bendrovių „Serneta”, „Acumen”, „Sparteka”, „Lavanija”, „Vanteras”, „Šeškinės Širvinta”, „Vilniaus vaivorykštė” ir „Saturnas” buhalterinę apskaitą.

Pasak prokurorų, buhalteriniuose dokumetuose buvo pateiktos žinomai melagingos ūkinės operacijos – realiai neįvykusios tariamos prekių ir paslaugų pirkimo operacijos, dėl ko „Serneta”, „Acumen” ir „Sparteka” buhalterinėje apskaitoje ir finansinėje atskaitomybėje apgaule neteisėtai buvo išskirtos pirkimo PVM sumos bei sąnaudos, mažinančios apmokestinamąjį pelną, po ko šios piniginės lėšos žinomai suklastotų dokumentų pagalba, neteisėtai buvo išgrynintos iš įmonių kasos.

Įtariama, kad pinigai buvo perduoti S. Rachinšteinui.
Galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti pareigūnai yra areštavę daugiau kaip 1,5 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)