Senovėje lęšiai varguoliams pakeisdavo mėsą ir duoną, o kilmingiesiems buvo savotiškas delikatesas, kurį skanavo ir faraonai, ir Babilono valdovai.

Europos gydytojai iš lęšių sėklų gamino vaistus, kuriais gydė kone visas ligas. Aišku, tokių vaistų nėra pagaminta iki šiol, tačiau lęšiai iš tiesų itin naudingi mūsų organizmui. Vienas didžiausių lęšių pliusų – jų baltymai. Dėl jų gausos lęšiai gali pakeisti mėsą. Šis augalas pirmauja pagal geležies ir folio rūgšties santykį, jame gausu ir ląstelienos, kuri gerina virškinamojo trakto veiklą.

Lęšių į savo meniu turėtų įtraukti sergantieji diabetu, širdies ir kraujagyslių, skrandžio ligomis, taip pat tie, kurių silpna imuninė sistema.

Beje, lęšiai kaip ir grikiai nekaupia toksinių medžiagų, todėl yra laikomas ekologišku augalu.

Kaip tinkamai gaminti?

Pagrindinė taisyklė: prieš verdant lęšius, juos būtina nuplauti šaltu vandeniu. tiesa, jų nebūtina mirkyti. Virti reikia taip: 1 stiklinė lęšių užpilama 1,5-2 stiklinėmis šalto vandens, užverdama ir ant silpnos ugnies uždarame inde, vis pamaišant verdama 10-30 min. (priklausomai nuo rūšies). Sūdyti reikia bebaigiant virti. Jeigu verdate sriubą su lęšiais, juos išvirkite atskirai, kad sultinys nebūtų drumstas.

Lęšių rūšys

Raudonieji. Ši rūšis plačiai naudojama Azijos nacionalinėse virtuvėse. Raudonųjų lęšių luobelė yra pašalinta, todėl jie išverda greičiausiai iš visų rūšių. Jų dedama į sriubas, jie puikiai tinka įdarams, taip pat košei gaminti.

Jeigu raudonųjų lęšių norite dėti į salotas, jų nepervirkite, priešingu atveju, jie virs koše.

Beje, verdant raudonieji lęšiai pakeičia spalvą, ji šiek tiek nublanksta. Skoniu šie lęšiai primena grikių košę.

Rudieji. Tai vienintelė lęšių rūšis, kurie patyrę virėjai rekomenduoja bent pusvalandį pamirkyti vandenyje. Rudieji lęšiai taip pat tinka košėms gaminti, nes jie puikiai išverda.

Prancūziški žalieji. Išvesti šie lęšiai Prancūzijos miestelyje De Pjui. Nuo paprastų žaliųjų lęšių jie skiriasi spalva - ji primena marmurą. Tai patys aromatingiausias ir švelniausio skonio lęšiai. Net ir termiškai apdoroti lęšiai nepraranda formos, todėl puikiai tinka salotoms.

„Beluga“ (juodieji). Smulkūs lęšių žirneliai šiek tiek primena ikrus. Verdami jie 20 min. Tinkami kaip garnyras prie mėsos, jų dedama į ragu, įvairias salotas.