Taip pirmadienį nusprendė Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja, advokatę pripažinusi kalta ir skyrusi 20 MGL dydžio (15 600 litų) baudą. Buvusiai medicinos įstaigos administratorei dėl medicininės pažymos klastojimo ir realizavimo bei asmens sveikatos istorijos klastojimo teismas skyrė 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant ją bausmės atlikimo metu būti namuose nuo 22 iki 6 val., išskyrus darbe ir gydymo įstaigose sugaištamą laiką.

M. Stadalių teismas pripažino kaltu dėl suklastoto dokumento panaudojimo ir skyrė laisvės atėmimą 6 mėnesiams.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad T. Skirtun Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje gynė M. Stadalių, tačiau praėjusių metų vasario 3-iąją iš anksto suplanuotame posėdyje negalėjo dalyvauti, todėl siekdama, jog teismo posėdis būtų atidėtas, savo klientui nurodė gauti medicininę pažymą, kad jis esą negali atvykti į teismą dėl ligos.

Kai M. Stadaliui nepavyko gauti pažymos, T. Skirtun ėmėsi iniciatyvos parūpinti teismo posėdžio atidėjimui reikalingą fiktyvią medicininę pažymą – sukurstė savo ilgametę pažįstamą J. Pečiukaitienę, dirbusią privačioje medicinos klinikoje administratore, suklastoti tikrą dokumentą – medicininę pažymą, jog M. Stadalius serga. Ši pažyma iš advokatės kontoros buvo faksu išsiųsta į Panevėžio apygardos teismą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta T. Skirtun teisme kaltės neprisipažino – ji aiškino, kad likus kelioms dienoms iki bylos nagrinėjimo jai paskambino M. Stadalius ir pareiškė. pasakė, jog susirgo.

„Geranoriškai parekomendavau jam kreiptis į šeimos medicinos centrą, nes pati ten gydžiausi, – sakė advokatė. – Be to, paskambinau klinikoje administratore dirbusiai savo kaimynei J. Pečiukaitienei ir paprašiau, kad ši padėtų M. Stadaliui greičiau patekti pas gydytoją konsultacijai, nes tuo metu buvo gripo epidemija ir pas gydytojus patekti buvo sudėtinga. Vėliau M. Stadalius man pasakė, kad buvo pas gydytoją ir gavo pažymą, jog serga“.

Advokatė tikino, kad nieko nekurstė klastoti dokumentus ir jais disponuoti, teisminio proceso nevilkino, o tiesiog, iš draugiškumo norėjo padėti susirgusiam M. Stadaliui patekti pas gydytoją.

Kad suklastojo dokumentus, teisme prisipažino J.Pečiukaitienė, tačiau kaltę neigė ir M. Stadalius.

Bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad kaltinamųjų kaltę patvirtina Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) slapta užfiksuoti telefoniniai pokalbiai. Pasak teismo, pokalbiuose nėra absoliučiai jokios užuominos, kad M. Stadalius praėjusių metų vasario mėnesio pradžioje negalavo.

„Priešingai, jie įrodo, kad niekuo nesirgęs M. Stadalius T. Skirtun nurodymu paniškai ieškojo būdų greitai gauti fiktyvią ligos pažymą ir galiausiai pasinaudojo T. Skirtun pasiūlytos J. Pečiukaitienės paslaugomis, - pažymima teismo nuosprendyje. - Net kaltinamoji T. Skirtun pokalbio metu juokavo, kad M. Stadaliui reiktų „susilaužyti ką nors“, jo draugas samprotavo: „Čia reikia kokio, kad rimto kokia koją laužyt ar ranką...“, o motina patarė: „Sakyk: „neprakvėpuoju, neprakvėpuoju“, „...reikia sakyt, kad tu sergi, 40 temperatūra...“.“

Teismas nuosprendyje cituoja ir daugiau pokalbių. T. Skirtun kalba su M. Stadaliumi: „Supranti, blogos naujienos, ... jisai (teisėjas) nenori nieko girdėti... sako „... aš noriu, kad byla vyktų“; “, „...Aš negalvojau, kad jis (teisėjas) gali taip paskyti...“; „...Reikia tau gauti biuletenį, kaip sau nori.“; „Negausi niekaip?... Nu, pagalvok.“; „Nu negi nagausi biuletenio, Dieve tu mano.“; „Nusiramink, pagalvok ir gauk biuletenį“; „Būtų neblogai šiandien...“; „Oi, nėra čia tokios problemos didelės, patikėk tu man“; „Ieškot biuletenio. Tai ne problema. Tai tikrai ne problema. Ieškokis biuletenio. Davai.“; „Nu išeina, kad pažymą (gali išduoti). Geriau būtų biuletenį.“; „Pažymą tai gal aš padarysiu“; „Palauk pusvalandį“; „Po valandos paskambinsiu.““.