Dabar žuvį druskoje kepa pagal tą patį receptą, tik ne ant laužo, o orkaitėje. Kaip ir daugelis receptų iš kaimo, druskoje keptos žuvies receptas iš lūšnynų atkeliavo į brangius madingus restoranus.

Renkamės žuvį

Kepimui druskoje geriausiai tinka nedidelės jūrinės žuvys. Upių žuvų pernelyg švelnus skonis, todėl jas geriau troškinti garuose ar kepti ant grotelių, kepta druskos upinė žuvis neteks aromato. Š jūrinių žuvų rinkitės tas, kurių storiausia ir kiečiausia odelė. Idealiai tinka dorada, jūros ešerys ar baltasis ešerys.

Kaip patiekti druskoje keptą žuvį

Iškepusią žuvį išimame iš orkaitės kietame druskos luobe. Dabar reikia atsargiai išimti žuvį iš druskos be druskos trupinėlių. Uždenkite žuvį servetėle, šakute pastuksenkite luobą, su dideliu peiliu atskirkite viršutinę luobo dalį su žvynais ir nuimkite.

Jei liko druskos trupinėlių, atsargiai juos nuvalykite. Nuimkite viršutinę žuvies dalį ir atsargiai įdėkite į lėkštę. Išimkite kaulus, tada išimkite antrą žuvies pusę ir įdėkite į lėkštę. Apibarstykite žuvies filė druska nuo luobo.

Kepame žuvį druskoje

Produktai: 1 žuvis (500 – 600 g), 1,5 rupios jūros druskos, 2 kiaušinio baltymai, 4 – 5 čiobrelių šakelės, 30 – 50 g citrinos.

Kaip gaminti:

Sumaišykite druską su baltymais. Žuvį išskroskite, išimkite kaulus, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Citriną supjaustykite griežinėliais. Į žuvies vidų sudėkite citrinos griežinėlius ir čiobrelių šakeles. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi. Iš trečdalio druskos su baltymais supilkite kauburėlį, ant viršaus uždėkite žuvį, iš viršaus apiberkite ją likusia druska. Turi būti 1,5 cm sluoksnis. Kepkite 30 – 35 m. 200 laipsnių karščio orkaitėje.

Garnyras

Idealus garnyras prie druskoje keptos žuvies – ant grotelių keptos daržovės – baklažanai, cukinijos, aguročiai, paprikos, pomidorai, jaunų kukurūzų burbuolės.

Druskoje keptas baltasis ešerys su baklažanų ir razinų piurė
Produktai: 1 baklažanas, 1 kg baltųjų ešerių, 3 šaukštai razinų (besėklių), 3 cinamono lazdelės, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1,5 kilogramo rupios jūros druskos, pusė citrinos (supjaustyti griežinėliais), druskos, pipirų.

Kaip gaminti:

Cinamono lazdeles įbeskite į baklažanų vidų ir kepkite orkaitėje 40 – 50 min., paskui atvėsinkite, nulupkite odelę. Razinas užpilkite vandeniui, minutei įstatykite į karštą orkaitę, paskui vandenį nupilkite, o razinas su baklažanais ir aliejumi sutrinkite trintuvu.

Į ešerių vidų įdėkite citrinos griežinėlius. Ketvirtadalį druskos suberkite į kepimo skardą, sudėkite žuvį ir apiberkite likusia druska. Kepkite 35 min. 135 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusią žuvį patiekite su baklažanų ir razinų piurė.

Padažai prie žuvies

Citrininis padažas su žolelėmis prie žuvies

Produktai: 25 ml šviežių mandarinų sulčių, 25 ml šviežių apelsinų sulčių, 0,5 česnako skiltelės, 1 g džiovintų raudonėlių, 1 g džiovintų bazilikų, 1 g kario, 1 g druskos, 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 50 ml sultinio, 15 ml tekilos.

Kaip gaminti:

Sultis, aliejų, smulkintą česnaką, žoleles ir druską sumaišykite. Masę suberkite į keptuvę, užpilkite sultiniu, išgarinkite ant stiprios ugnies. Kai buljonas išgaruos, įpilkite tekilos ir uždekite. Būkite atsargūs, nes liepsna bus gana aukšta. Patiekite šaltą arba karštą padažą prie žuvies.

Mėgstate gaminti? Atsiųskite savo receptą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)