Universalias dovanas dovanoti patartina tik tada, kai tikrai žinote, jog jos (vazos, laikrodžiai, rašymo priemonės, indų servizai, valgomieji įrankiai ir kt...) bus tikrai panaudotos.

“Rutinos dovanos” – pavyzdžiui kaklaraištis kiekvienais metais. Suderinti su tinkamais marškiniais, parodo kaklaraištis nešiotojo skonį ir supratimą apie madą, tad, jei pasirūpinama visuma, galima “rutininę” dovaną paversti ir malonia laukiama tradicija. Apatinį trikotažą moteriai dovanoti kaip asmeninę dovaną - rizika gan didelė. Saugiau būtų čekis iš minėtos parduotuvės – tada atsiranda galimybė dar kartą pasidžiaugti dovana ją išsirenkant.

Klasikinės dovanos – skaitiniai, gardėsiai – ypač – namuose kepti, cigarai, gėlės, geros kokybės gardus šlakelis (šampanas, vynas, etc...). Dera atsižvelgt į niuansus - vegetaras kepsnių knyga ir abstinentas rūšiniu vynu vargiai apsidžiaugs. Alkoholis - pasikonsultuokite su žinovu bei atsižvelkit į asmenį, bei būtinai supakuokite – neneškite “nuogo”.

Skanėstų rinkinukas (atsižvelgiant į sveikatos būklę - diabetą, alergijas, pan.) – tiks smaližiui/ gurmanui darbe ir namie. O jei padovanosite su istorija (“iškirtinis...”, “šių metų geriausias....”, “iš tolimos kelionės, rinktas jums asmeniškai...”, “mažos Italijos kepyklėlės...”) – jus prisimins!

Brangios - atsakingos dovanos - energijos tvermės dėsnis galioja ir šiuo atveju, tad tokią gavę, pagalvokite ar galėtute atsilyginti taip pat. Ypač - jei tai nutinka versle. Ir atsiminkite, kad gavę tokią, apsvarstykite situaciją ir galite jos ir atsisakyti. Žinoma, argumentuotai. Pavyzdžiui, ar pagal jūsų organizacijos etikos kodeksą galite priimti šią dovaną? Kaip ir kuo įsipareigojate ją priimdami? Ko iš jūsų tikėsis dovanotojas?

Dovanų kuponai arba dovanojami pinigai – ypač populiaru. Originalumu nepasižymėsite, bet asmuo galės išsirinkti mėgiamą daiktą. Tačiau ar jus prisimins?... O gal artimas žmogus užsigaus, kad nieko daugiau ir nesugalvojote?

Rankų darbas - dažniausiai širdžiai mielas, su sąlyga, jei neįpareigos (pvz. “tai” pasikabinti ar dėvėti) ir netaps dulkių rinktuvėliu.

Skaitiniai - kruopščiai atsižvelkite į interesus, kas domina (autorius, žanras, o gal – konkreti knyga?). Akis ypač tausoja audioknygos. Nustebinsite tuos, kurie šios “skaitymo” būdo dar nebuvo bandę.

Papuošalas - dovana prie kūno, tad dovanojant būtina būti ekspertams ar palikti galimybę pasikeisti. Tinkama asmeniniams partneriams, giminėms. Galima pasiūlyti užsisakyti konretaus juvelyro dirbtuvėse, tik pakankamą sumą čekiui paruoškite.

Sezoninių švenčių proga, tinka visa, kas suteikia šilumos ir jaukumo: riešutai, saldumynai, žvakės, Kalėdų ar pan. istorijų, dainų ar filmų originalūs kompaktiniai diskai, kvapios lazdelės, kvapų maišeliai, smilkalai, eglutės žaisliukai, gero alkoholinio gėrimo butelis, ateinančių metų kalendorius, asmeniškai sudaryta pozityvi pranašystė nuotraukų koliažas. Velykoms – šokoladiniai (juos galite nesunkiai pasigaminti patys) kiaušiniai ir pan.

Pasiruoškite dovanų rezervą: žvakės, ypatingi muilai, klasikinės muzikos, džiazo rinkiniai, “kavos stalelio knygos” - gražiai įrištos ir smagios pasklaidyti - kelionių, meno, fotografijos..., išskirtinis vynas, kvapų maišeliai, etc. Jų žvalgykitės sodo, buto įrangos-aksesuarų parduotuvėse, muziejaus kioskeliuose, egzotinių šalių specializuotose parduotuvėse ir pan.

Perdovanoti nedera, bet daiktai turėtų susirasti nuosavus šeimininkus (tam mielai padeda labdaros organizacijos) užuot dūlėję.

Jei dovana akivaizdžiai netiko – spręskite čia ir dabar – kalbėkite. Atsiprašykite “nežinojau” ir pasisiūlykite pakeisti arba padovanokite dar vieną - “klaidos atitaisymo” dovaną.

Papildant visa tai, ką radote tekste – dar pluoštelis dovanų idėjų: miegaliui su jumoro jausmu – žadintuvas su tibetietiško gongo garsais ar muedzino (islamo religijoje minareto maldos šauklio) šauksmu; artimiesiems – meilės laiškas ar instrukcija “kaip elgtis su manimi”; nebandytas masažas – pavyzdžiui watsu ar havajietiškas lomi-lomi, shiatsu; krepšelis su skanėstais ajurvedos propaguotojui, itališko gyvenimo būdo mėgėjui; vakaras specializuotame restorane; pelėsinio sūrio gurmanui – rinkinys arba visas didžiulis skridinys jo mėgstamiausio sūrio; jautriems orams – termometras; mėgstantiems saulę – soliariumo abonimentas arba geros kokybės kremas po įdegio; automobilių mėgėjams – priežiūros komplektas; mėgstantiems judėti – geros kokybės krepšys, specializuotos pirštinės, hamakas, lankas sukimui, hanteliukai – priklausomai nuo srities; šeimininkei – išskirtinės firmos galąstuvas ar skustuvas daržovėms; puošnios taurės; besižavintiems Rytais – knygos apie Feng Shui, kiniečių mediciną, ajurvedą; specializuota literatūra arba jos prenumerata specializacijai kelti; itališka kavavirė; didžiulė įrėminta nuotrauka iš bendros iškylos… Be to, jūs galite padovanoti ir savo laiką: pakonsultuoti įsirengiantį bekuriantįjį savo verslą, padėti įsikurti naujame ofise, o gal ir jį remontuoti, padėti organizuojant pirmąjį renginį ar kitur – kur jūsų ranka, širdis ir patirtis praverstų?

GĖLĖS

Dėmesio ir palankumo išraiškos ženklas. Jų kalba žinoma nuo seniausių laikų. Trumpas pridedamas ranka rašytas tekstukas - labai pamalonins. Paisykite alergijų. Vazoninės žydi ilgiau, bet įpareigosite puoselėjančius vieningą stilių ir mėgstančius skintas gėles.

Daugelyje šalių chrizantemos (ar kitos baltos gėlės) reiškia liūdesį, o raudonos rožės siejamos su erotiniais jausmais, tad dera pagalvoti renkantis gėlių rūšį.

Moteris paprastai pradžiuginsite gėlėmis, nepriklausomai nuo jos rango ir asmenybės. Venkite tik greitpuokščių iš degalinės ar prekybos centro – ar, jei neliko išeities, bent jau parinkite deramas ir išpakuokite. Jei teikiamos be progos, galite pridėti ranka rašytą žinutę “dėkoju”, “atsiprašau”, “galvoju apie tave”.

PAKUOTĖ

Itin svarbi dovanojimo dalis. Ji dažnai gali būti net svarbesnė už pačią dovaną… Nepagailėkime laiko, kruopštumo ir fantazijos – Jūsų pastangas įvertins ne tik sukaktuvininkas, bet ir visi kiti, kurie tą dovanėlę pamatys. Galime pasimokyti iš kitų kultūrų - kai kuriose Azijos šalyse dovanos pakuojamos dukart – pirmiausia – į paprastą, vienspalvį popierių, paskui – į spalvotą.

Ypač vertinamas auksinis popierius, o balto dera vengti, nes jis reiškia liūdesį. Beje, jei nemokate supakuoti – apsidairykite – rasite kolegų ar namiškių, kurie tai su malonumu padarys arba – kreipkitės į specializuotą parduotuvę – ten ir dovaną rasite ir ją supakuos.

Bus tęsinys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)