DELFI žiniomis, ikiteisminį tyrimą dėl milijoninės aferos atliekantys Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai sugebėjo apriboti dalį iš Nacionalinės kredito unijos gautų pinigų – įtariamieji nespėjo pasinaudoti 5 mln. Lt.

Kiti pinigai, įtariama, iškeliavo į Kipre ir kitose Europos Sąjungos šalyse esančius bankus.

Pagrindinis šios aferos sumanytojas kol kas nepasiekiamas Lietuvos pareigūnams – sužinojęs apie pradėtą ikiteisminį tyrimą vyras, įtariama, spruko iš šalies. Apie FNTT pradėtą tyrimą žinojo ir reikalus su unija tvarkiusi P. G. Grigaliūnaitė bei sostinės advokatų kontoroje teisininku dirbantis buvęs jos draugas S. Nikštetelė – pareigūnams viena įtariamoji prisipažino, kad jai buvo daromas psichologinis spaudimas.

Įtariamąja sukčiavimo ir dokumentų klastojimo byloje pripažinta moteris tyrėjams nurodė, kad vos tik sužinoję apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl 17 mln. Lt įgijimo apgaulės būdu, P. G. Grigaliūnaitė ir S. Nikštelė Kaune surengė pasitarimą su kitais šioje galimai nusikalstamoje aferoje dalyvavusiais asmenimis ir derino savo pozicijas.

Skirmantas Nikštelė                            (Advokatų kontoros nuotr.)
Tyrimą atliekantys pareigūnai jau spėjo išsiaiškinti schemą, pagal kurią veikė 11 įtariamųjų grupė. Nustatyta, kad buvo įkurtos kelios bendrovės, kurios įvairiuose šalies miestuose nebrangiai įsigydavo žemės sklypus, o juos vėliau už gerokai didesnę sumą parduodavo vienai sostinės bendrovei. Ši, pateikusi perkamo turto vertinimą iš unijos gaudavo kreditus. Verslininkai nė vieno jų nespėjo grąžinti, nes jų veikla susidomėjo pareigūnai.

Pirminiais duomenimis, S. Nikštelė ir P. G. Grigaliūnaitė taip pat buvo įsteigę ne vieną bendrovę – iš viešai pateikiamos informacijos matyti, jog P. G. Grigaliūnaitei priklausė mažiausiai keturios bendrovės. Savo verslą vykdė ir advokatų kontoroje teisininku dirbantis S. Nikštelė.

DELFI žiniomis, sulaikę įtariamuosius pareigūnai bandė patikrinti visą jų turimą informaciją, tačiau susidūrė su netikėtu pasipriešinimu – S. Nikštelė tris kartus iš eilės savo telefone suvedė klaidingą PIN kodą ir taip jį užblokavo. Įtariama, kad teisininką taip pamokė P. G. Grigaliūnaitė. Pareigūnai sako, kad dėl tokio įtariamųjų poelgio jiems buvo sutrukdyta operatyviai gauti reikalingą informaciją.

S. Nikštelė ir P. G. Grigaliūnaitė yra suimti iki gruodžio pabaigos – teismas yra nusprendęs, kad į laisvę paleisti įtariamieji gali trukdyti procesui bei sunaikinti svarbius įkalčius.

Įtariamoji P. G. Grigaliūnaitė yra ne tik verslininkė – mergina siekė dainininkės karjeros. Praėjusiais metais ji dalyvavo X tarptautiniame dainų konkurse „Amberstar“, kurio finale pasirodė 22 dalyviai iš Latvijos, Rusijos, Gruzijos, Armėnijos, Ispanijos ir Lietuvos.

P. Grigaliūnaitė pop/rock dainos kategorijoje su daina „Something Got a Hold on Me“ užėmė antrąją vietą.

Tuo tarpu teisme sprendžiant kardomosios priemonės paskyrimo klausimą, P. G. Grigaliūnaitė žurnalistams surengė tikrą šou – iš pradžių vengusi dėmesio netrukus ji ėmė pozuoti ir netgi siųsti bučinius.

„Aprašykite mano batus, esu su džinsais, švarkelis juodas, džemperis, parodyt ką kišenėse turiu?“ – žurnalistams kalbėjo ji. Tiesa, pareikštų įtarimų mergina nenorėjo komentuoti: „Gudriai čia sumąstėte“.

Paklausta, kaip jaučiasi su antrankiais, vienos bendrovės vadovė aiškino, kad įgijo naujos patirties ir nė kiek nebijo gyvenimo areštinėje. „Aš vilko bijau, o čia tai nebaisu, vorų bijau, galėsite išplėtoti šią temą, ką tai pasako apie mano psichologinę būseną“, – kalbėjo įtariamoji.

Vilnietė teigė, kad už grotų neliūdės ir skaitys Jacko Kerouaco knygą „Kelyje“.