J. Žilys DELFI sakė, kad Konstitucijoje yra tik viena aiški ir imperatyvi naujos Vyriausybės formavimo trukmę: Ministrų kabinetas turi būti patvirtintas per 15 dienų nuo premjero paskyrimo.

„Praktiškai tai yra vienintelė konstitucinė norma, kuri apibrėžia Vyriausybės formavimą laike. Konstitucijoje nėra atsakymo į tai, kaip formuojama, kokie politiniai debatai vyksta iki tol, kol prezidentė patvirtina Vyriausybę. Nereglamentuojami paskirtojo ministro pirmininko ir prezidentės tarpusavio kontaktai, tai yra paliekama politiniam procesui, politiniams santykiams, dialogams, kurie vyksta Vyriausybės formavimo metu“, - aiškino buvęs KT pirmininkas.

Tačiau, anot jo, Konstitucija reikalauja viso Ministrų kabineto tvirtinimo.

„Dar viena imperatyvi norma yra tai, kad ministras pirmininkas pateikia Respublikos prezidentei Vyriausybės sudėtį. (...) Ar gali būti patvirtinta ne pilnos sudėties Vyriausybė? Konstitucija apskritai suponuoja, kad turi būti patvirtinta visos sudėties Vyriausybė“, - tęsė J. Žilys.

Vis dėlto precedentų jau yra, ir A. Butkevičiaus Vyriausybė be poros pavardžių esą būtų ne pirmas toks atvejis Lietuvos politinėje praktikoje.

„Tačiau jau buvo precedentų konstitucinėje praktikoje, kai Vyriausybės būdavo patvirtinamos ne pilnos sudėties. Ir vėlgi – atsakymo galima ieškoti tiktai remiantis bendrais samprotavimais – ar tai yra įmanoma? Visi tie, kurie komentuoja šitą konstitucinę normą, dauguma jų, laikosi pozicijos, kad tokia situacija galima. Apie sąlygas Konstitucijoje nėra rašoma arba skelbiama. Sąlygas suponuoja – galima tiktai samprotauti apie tai – kad Vyriausybė turi būti patvirtinta tokios sudėties, toks skaičius Vyriausybės narių, kuris galėtų priimti Vyriausybės nutarimus. Tai yra, Vyriausybė būtų legitimi spręsti Vyriausybės kompetencijai priklausančius klausimus“, - aiškino J. Žilys.

Buvęs KT pirmininkas teigė manantis, kad Vyriausybė gali būti tvirtinama be vienos ar poros pavardžių, o laisvas kėdes laikinai užimtų kiti paskirtieji ministrai. „Aišku, tai yra neordinarinė situacija, kuri tiesiogiai Konstitucijoje neapibrėžta. Bet kai kurie politinio proceso, politinio gyvenimo veiksniai dažnai diktuoja tokias išeigas, tokias galimybes. Tai yra politinio gyvenimo tikrovė“, - reziumavo J. Žilys.

V.Sinkevičius: ne visos Vyriausybės tvirtinimui reikalingos tam tikros sąlygos

Buvęs KT teisėjas Vytautas Sinkevičius dienraščiui „Vilniaus diena“ teigė, esą ne pilno Ministrų kabineto tvirtinimas yra įmanomas, tačiau tam reikalingos tam tikros sąlygos.

„Jeigu įvyktų taip, kad nebūtų rasta tų kandidatūrų, matyt, atsakomybė tektų ne prezidentei, o asmeniui, kuris teikia tas kandidatūras, taigi A. Butkevičiui. Pati Konstitucija neužkerta kelio patvirtinti ne visos sudėties Vyriausybę, bet tam turi būti labai pagrįstos priežastys. Bendra taisyklė tokia: turi būti patvirtinta visa Vyriausybė. Tačiau įmanomos išimtys, kurios gali būti tik konstituciškai pagrįstos. Viena jų – jei premjeras teikia tokius ministrus, kurie neatitinka iš Konstitucijoje numatyto atsakingo valdymo principo kylančių reikalavimų: kompetencijos ir reputacijos. Tai jeigu įvyktų taip, kad būtų teikiami kandidatai, kurie jų neatitinka, gali susidaryti tokia situacija, kai gali būti nepatvirtinta visa sudėtis“, - dienraščiui sakė V. Sinkevičius.