Jau daugiau kaip pusmetį Vilniaus universiteto (VU) odontologijos specialybės studentės, sėkmingai startavusios socialinės atsakomybės idėjų konkurse, savanoriškai rūpinasi Vilniaus „Atgajos“ specialiosios mokyklos auklėtinių burnos higiena. Būsimos dantų gydytojos sako, kad darbas su neįgaliais vaikais joms neatrodo atgrasus. Priešingai – studentės tikina, kad prie jų kasdien vis labiau prisiriša.

Viskas prasidėjo nuo „PwC“ ir VU studentų atstovybės surengto socialinės atsakomybės idėjų konkurso, kuriame dalyvavusios VU Medicinos fakulteto odontologijos specialybės studentės pasiūlė pasirūpinti negalią turinčių vaikų burnos higiena. Ši idėja buvo įvertinta aukščiausiais balais ir taip paskatintas jos įgyvendinimas.

Iniciatyvos autorės Wirginia Misiukanis, Dalia Balsytė, Agnė Kalinkevičiūtė, Milda Kuprytė, Julija Ropengo, Greta Alaunytė ir Eglė Šutaitė DELFI pasakojo, kad sumanymas pasirūpinti neįgalių vaikų burnos higiena kilo, kai pernai prasidėjo vaikų odontologijos paskaitos. Pagrindiniai šios idėjos iniciatoriai - vaikų gydytoja Rasa Račienė ir socialinis pedagogas Andrius Zalieska. Pašnekovės tikino, kad norėtų padėti ir kitų specialiųjų mokyklų vaikams, tačiau šiuo metu per maža jų komanda. Dabar ją sudaro 12 studenčių.

D. Balsytė
Mes pastebėjome, kad rezultatas yra geras. Prieš pradedant projektą, nustatėme tų vaikų burnos higienos indeksus. Pavasarį juos nustatėme iš naujo ir palyginome rezultatus – jie teigiami.

Ne visi gydytojai priima neįgalius vaikus

„Mes užsiimame profilaktine veikla. Tiems vaikams, kurie gali suprasti, mes bandome paaiškinti, pamokyti, kaip teisingai valyti dantis. Mes mokome dietos: ką ir kada valgyti. Specialiojoje mokykloje mokosi vaikai, turintys įvairaus laipsnio protinę negalią. Kurie nėra savarankiški, mes mechaniškai valome dantis. Ten lankomės kartą per savaitę – išsiskirstome po klases ir darbuojamės. Vaikai visada apsidžiaugia mus pamatę. Jiems tai kažkas naujo. Jie mūsų laukia“, - kalbėjo VU odontologijos penkto kurso studentė Wirginia Misiukanis.

Ji pridūrė, kad pradžioje nebuvo lengva prieiti prie neįgalių vaikų. Esą teko įdėti daug pastangų, kad jie patys išsižiotų. Būsima gydytoja tikino, kad vaikams buvo sunku išaiškinti, ką jie turi daryti. Tačiau dabar padėtis iš esmės pasikeitė: specialiosios mokyklos auklėtiniai priprato prie vienos iš studenčių ir nori, kad jų dantimis rūpintųsi būtent ši. Taip pat ji sakė, kad ne mažiau prie mažųjų priprato ir jos pačios.

Studentės teigė, kad dalis vaikų nėra pajėgūs pasirūpinti savo dantimis – dėl negalios negali jų išsivalyti, todėl dažnai dėl to kyla problemų. Nevalomi dantys greičiau genda, o juos pažeidus kariesui, kai kurie gydytojai odontologai vengia priimti neįgalius vaikus, todėl dažniausiai siūlomas sprendimas –sugedusį dantį išrauti.

„Mes pastebėjome, kad rezultatas yra geras. Prieš pradedant projektą, nustatėme tų vaikų burnos higienos indeksus. Pavasarį juos nustatėme iš naujo ir palyginome rezultatus – jie teigiami“, - dėstė D. Balsytė.

Pieninių dantų nevalymas gali sukelti skaudžias pasekmes

Jos nuomone, ne mažiau svarbu šviesti ir neįgalių vaikų tėvus, nes „vaikų įpročiai yra tėvų įpročiai“. Jei suaugusieji žinos pagrindinius burnos higienos principus, tai juos perduos ir savo vaikams.

Studentės tikino pastebėjusios, kad kai kurie tėvai linkę manyti, kad mažiems vaikams dantų valyti nereikia, nes jie vis tiek iškris. Tačiau šis požiūris, anot jų, - ydingas. Norint, kad ateityje nekiltų problemų, A. Kalinkevičiūtės teigimu, būtina pradėti rūpintis tik išdygusiais dantimis: „Pieninio danties šaknys yra šalia nuolatinio danties užuomazgos. Jeigu tas dantis pradės gesti, pastovus dantis gali sugesti vos išdygęs. Kartais tėvai, klaidingai galvodami, vaikams gali pakenkti. Daugybinio karieso atveju dantys būna taip sugedę, kad nelieka dantų vainikų.“

Būsimos odontologės aiškino, kad kol vaikas išmoksta rašyti, jam dantis privalo valyti tėvai, o pagalbinėmis higienos priemonėmis, pavyzdžiui, dantų siūlais pats naudotis gali, kai jam sukanka dvylika.

W. Misiukanis
Mes užsiimame profilaktine veikla. Tiems vaikams, kurie gali suprasti, mes bandome paaiškinti, pamokyti, kaip teisingai valyti dantis. Mes mokome dietos: ką ir kada valgyti.

„Pirmasis dantis išdygsta, kai vaikui sukanka pusė metų. Tačiau valyti ir masažuoti dantenas reikėtų dar prieš išdygstant dantukams. Išdygus pirmam dantukui, jis valomas sudrėkintos marlės gabalėliu“, - sakė prie projekto neseniai prisijungusi E. Bojarovič.

Kai išdygsta pirmasis dantis, studentės rekomendavo vaiką atvesti pas odontologą. Toliau vizitų dažnumą nustato gydytojas.

Vaikai, anot pašnekovių, naudodami specialiai jiems pritaikytus mažus ir minkštus dantų šepetėlius dantis turėtų valyti du kartus per dieną – ryte ir vakare sukamaisiais – šluojamaisiais judesiais.

„Saldūs gėrimai, kaip ir saldumynai, kenkia dantims. Labiausiai kenkia saldūs ir lipnūs dalykai, pavyzdžiui, čiulpinukai. Saldumynų cukrumi minta bakterijos. Tos bakterijos išskiria rūgštis, o jos tirpina emalį. Žinoma, prieš pat dantų valymą galima pasmaližiauti. Taip pat fermentinis sūris apvalo dantis. Jį galima užkąsti po saldumynų. Jis neutralizuoja rūgščią terpę“, - patarė W. Misiukanis.