Kaip tai užtikrinti? Lieknieji Gurmanai įsitikinę, kad raktas į sėkmingą ir malonų lieknėjimą slypi skaniausiame maiste ir linksmiausiame jo gaminime.

Praėjęs savaitgalis pradėjo žiemos sezoną, o aš iš rūsio ištraukiau grilį ir nutariau ne juokais ant jo padirbėti. Pirmasis žiemos savaitgalis ir pasakiško skonio steikas - ar gali būti kas nors geriau?

Jautienos didkepsnis

Jautienos išpjova
Šviežiai malti juodieji pipirai (galima naudoti ir pipirų mišinį)
Džiovintas čiobrelis
Druska
Aliejus

Kuo kokybiškesnė jautiena, tuo skanesnis kepsnys. Norėdamas priimti ateinančią žiemą, užsisakiau pas mėsininką jautienos išpjovą. Iš viso jos buvo 2.5 kg, na su tiek išpjovos galima 8-10 žmonių pamaitinti. Man tereikėjo 1 kg, todėl likusią jautieną tiesiog sudėjau į uždaromą indą, gausiai apipyliau aliejumi ir palikau šaldytuve. Taip jautienos išpjova gali būti šaldytuve dar visą savaitę.

Jautienos didkepsnis arba steikas (te trenkia mane kalbininkai) yra ta svarbiausia jaučio dalis, dėl kurios alpsta visi gurmanai ir tiesiog mėsą mylintys valgytojai. Restoranuose steikas brangus, o daugelis mano, kad jį pagaminti reikia ypatingų įgūdžių. Tačiau egzistuoja taisyklė - kuo mėsa kokybiškesnė, tuo su ja elgtis reikia paprasčiau, o jautienos išpjovas yra aukščiausios klasės mėsa.

Atsipjovus norimą išpjovos dalį, apibarstome pipirais, džiovintais čiobreliais, druska, apšlakstome aliejumi ir švelniai įtriname, pamasažuojame. Viskas. Mėsa pasiruošusi keliauti ant gerai įkaitusio grilio. Patogu grilį pasidalinti į dvi dalis - labai karštą ir mažiau karštą. Pirmiausia jautiena turi būti gerai apkepama iš abiejų pusių ant karštosios grilio vietos (apie 5 minutes ant kiekvienos pusės).

Po tiek apkepimo steikas būna dar labai žalias, todėl jei mėgstate jį labiau iškeptą, perkeliame jautieną ant mažiau karštos grilio pusės ir kepame dar 5-10 minučių. Steiko iškepimo lygis priklauso nuo to, kiek laiko jis praleis ant mažiau karštos grilio vietos - todėl tiesiog kepkite ir bandykite.

Vis dar galvojate, kad pasigaminti steiką sudėtinga? Norimą išpjovos dalį paprieskoniuokite ir iškepkite tokiu pačiu principu ant keptuvės. Baigta.

Steikas puikiai dera su keptomis daržovėmis, bulvių koše, ar tiesiog skaniomis salotomis.

Skanios žiemos!
Martynas