Kalėdinių papuošimų istorija

Anksčiau žmonės naudojo natūralius produktus eglutei puošti: vaisius, riešutus, kukurūzų spragėsius, saldainius. Ir štai kartą vokietis Hansas Greineris sumąstė, kad reikėtų sukurti specialių kalėdinių papuošalų. Sakoma, kad priežastis buvo paprasta: jis neįpirko įprastų „valgomų“ papuošimų. Pirmieji kalėdiniai žaisliukai buvo stikliniai.

Kalėdinių žaisliukų kabinimo tradicija taip pat prasidėjo Vokietijoje, kur karalienė Viktorija dažnai lankydavo savo gimines. Ji ten sutiko vokiečių princą Albertą, už kurio ištekėjo ir su kuriuo sugrįžo į Angliją. Per Kalėdas princas Albertas savo šeimai Vokietijoje padovanojo Kalėdų eglutę, papuoštą nuostabiais stikliniais žaisliukais. Medis visiems labai patiko, ir nuo to laiko kalėdinė eglutė imta puošti į šiuolaikinius panašiais žaisliukais.

Į JAV ši tradicija atkeliavo 1890 metais.

Kalėdinių papuošimų forma

Kai tik Hansas Greineris pradėjo kurti Kalėdų papuošimus, jis norėjo, kad jie atrodytų kaip vaisiai ir kiti produktai, kurie paprastai buvo naudojami puošiant. Tačiau laikui bėgant žmonės pageidavo įvairesnių žaisliukų. Taigi šiandien įprasčiausios žaisliukų formos - sferos, burbulai, žvaigždės, žinoma, dabar galima jų rasti pačių įvairiausių formų.

Iš ko gaminami žaisliukai?

Iki šiol vis dar naudojamas stiklas, tačiau ne itin dažnai. Dauguma žaisliukų dabar gaminama iš plastiko, taip pat - medžio, metalo, keramikos.

Žmonės taip pat kuria savo pačių kalėdinius papuošimus iš vilnos, karoliukų, siūlų ir begalės kitų medžiagų.

Kalėdų medžio žvaigždė

Kalėdinę eglutę dažnai vainikuoja žvaigždė. Ją renkamasi todėl, kad ši simbolizuoja Betliejaus žvaigždę. Taigi tai įprasčiausias eglutės viršaus atributas, tačiau čia kartais naudojami ir angelai - mat buvo manoma, kad angelai saugos eglutę ir visą šeimą švenčių metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją