DELFI susisiekus su R. Janutiene, žurnalistė teigė, kad TV3 nutraukė sutartį ne su ja, o su laidos prodiuseriu: „Ne su manimi nutraukė sutartį, o su prodiuseriu - visų laidų, net ir su trečia pagal gerumą „Kodėl“ laida“.

Pasiteiravus, ar laidos kūrėja žino, kodėl televizijos iniciatyva buvo nutraukta sutartis, ji sakė negalinti komentuoti.

„Tikrai negaliu komentuoti sutarties aplinkybių, bet tai, kas buvo mums pritaikyta, galėjo būti pritaikyta visiems likusiems prodiuseriams. Aš gavau el. laišką, kuriame buvo paaiškinta kodėl, bet negaliu šitų dalykų komentuoti“, - kalbėjo žurnalistė. R. Janutienė pabrėžė, kad sutarties sąlyga, pagal kurią buvo nutraukta sutartis, jos nuomone, buvo pritaikyta „selektyviai“.

Apie ateities planus kitose televizijose „Paskutinės instancijos“ kūrėja dar nekalba: „Tikrai dabar neplanuoju, man tai buvo netikėta, nemaniau, kad taip toli nueis ta istorija su prezidentės biografija“.

TV3: nesutapo požiūriai į žurnalistinę etiką

TV3 etikos sekretorius ir naujienų tarnybos vadovas Sigitas Babilius teigė, kad per pastaruosius kelerius metus R. Janutienės sukurtos programos įvairių žurnalistų savireguliacijos, valstybės institucijų bei teismų buvo daugiau nei penkis kartus pripažintos pažeidžiančios įstatymus ar etikos normas.

„TV3” televizija bandė kartu su Rūta diskutuoti apie TV3 požiūrį į žurnalistiką ir vertybes. Kartu su Rūta bei kitais laidų rengėjais tobulinome etikos kodeksą, aptarėme jo laikymąsi. Manėme, kad diskusija buvo konstruktyvi ir vedanti link profesionalios žurnalistikos puoselėjimo mūsų kompanijoje ir visoje Lietuvoje, - tęsė jis. - Buvome net pasiryžę susitaikyti su tuo faktu, kad R. Janutienės kuriamos programos pastaruoju metu yra vis mažiau žiūrimos ir ji nevykdo sutartyse su TV3 numatytų žiūrimumo rodiklių“.

S. Babilius teigė apgailestaujantis, kad R. Janutienės ir televizijos požiūriai į etiką bei žurnalistikos kokybę išsiskyrė – „vietoj dialogo ir tobulėjimo buvo pasirinktas sąmokslų teorijų kelias“.

„Kategoriškai atmetame bet kokias spekuliacijas šia tema – TV3 siekia pateikti savo žiūrovams kokybiškas laidas ir nedalyvauja jokiose politinėse kampanijose ir visada remia laisvą žodį. Esame, įsitikinę, kad net geriausiu save laikantis žurnalistas privalo laikytis įstatymų, etikos normų, tobulėti ir vengti tendencingumo. Linkime Rūtai sėkmės ir dėkojame už darbą“, - tvirtina televizijos atstovas.

Primename, praėjusį ketvirtadienį TV3 televizijos eteryje turėjo pasirodyti „Paskutinės instancijos“ laida apie prezidentę Dalią Grybauskaitę - eterio ji neišvydo.

R. Janutienės laidos, kuri neišvydo eterio, anonse buvo teigiama, kad apie prezidentės valdymo ypatumus kalbės buvęs Seimo narys Arūnas Valinskas. „Buvau vienas iš daugelio, kurių pokalbių išklotinės atsidurdavo ant prezidentės stalo“, - anonse prasitaria A. Valinskas. Taip pat užsimenama, kad laidoje bus rodomos D. Grybauskaitės asmeninės biografijos detalės.

TV3 atstovai tikina, kad laida senais reportažais buvo pakeista dėl įmonės viduje galiojančio etikos kodekso. Pasak TV3 etikos sekretoriaus Sigito Babiliaus, laida, kaip visuma, „turėjo per daug netikslumų“.

Tuomet R. Janutienė teigė, kad pirmą kartą per karjerą susidūrė su cenzūra.

Spalio mėnesį siužetas apie politikų pokalbių įrašinėjimus turėjo pasirodyti ir LNK eteryje, tačiau jis nebuvo ištransliuotas savaitinėje laidoje, o televizija atsisakė komentuoti priežastis.

Laidas „Kodėl?“ ir „Paskutinė instancija“ kuria VšĮ „Nataiva“, įregistruota 2009 m. „Sodros“ duomenimis, įstaigoje dirba du asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4301)