Žalia ir raudona, kartu sudėjus, įkvepia svajoti apie Kalėdas. Tačiau atskirai jos atskleidžia ištisą skirtingų reikšmių pasaulį.

Kalėdinės spalvos turi dvi savo kilmės versijas. Viena pagrįsta krikščionybe, kita - istoriniu faktu.

Krikščioniškoji versija

Žalia spalva simbolizuoja amžinąjį gyvenimą, ypač - visžalis medis ir kaip jis ištveria visą sunkią žiemą. Štai kodėl krikščionys tiki, kad žalia atspindi amžinąjį Jėzaus Kristaus gyvenimą. Raudona simbolizuoja Kristaus kraują, pralietą nukryžiavimo metu.

Istorinis faktas

Keturioliktame amžiuje bažnyčiose buvo rengiami religiniai vaidinimai, siekiant šviesti neraštingą minią. Tradiciškai gruodžio dvidešimt ketvirtąją bažnyčia pristatydavo „Rojaus“ vaidinimą, Adomo ir Ievos istoriją. Vietoje obels, kadangi buvo žiema, prie pušies šakų buvo pririšami obuoliai. Pušies kaip gėrio ir blogio medžio naudojimas prigijo ir medis imtas naudoti kasmet puošiant bažnyčias Kalėdoms. Tačiau tuo viskas nesibaigė. Sekdami bažnyčios pavyzdžiu, žmonės ėmė puošti pušis savo namuose ir dekoruoti jas raudonais obuoliais. Taip gimė dvi modernios tradicijos: Kalėdų medis ir žalios bei raudonos spalvų naudojimas.

Kultūrinis raudonos ir žalios spalvų simbolizmas

Nors raudona ir žalia labai asocijuojasi su Kalėdų metu, tačiau šios spalvos turi ir skirtingų prasmių įvairiose kultūrose.

Raudona

Priklausomai nuo pasaulio šalies, raudona gali reikšti viską, pradedant nuo pykčio ir nuodėmės, iki laimės ir vaisingumo. Kai kuriose šalyse, kaip kad Kinijoje ir Indijoje, raudona dėvima vestuvių metu. Centrinėje Afrikoje raudona simbolizuoja sveikatą ir gyvenimą, o Pietų Afrikoje tai gedulo ir mirties spalva. Raudona gali reikšti jėgą ir statusą - geras pavyzdys čia yra raudonasis kilimas. Rožės ir širdys asocijuoja raudona su meile ir aistra, o kelio ženklai - su pavojumi ir įspėjimu. Raudona daugelyje šalių taip pat yra patriotinė spalva, kaip kad Britanijoje ir JAV, simbolizuojanti kraują, auką, ir drąsą.

Žalia

Dabar žalia yra aplinkosaugos judėjimų spalva, tačiau, kaip ir raudona, ji turėjo ir kitų prasmių. Ji gali reikšti gamtą ir augimą, bet ir irimą. Viduramžiais žalia reiškė meilę ir vaisingumą, nuotakos per vestuves dažnai dėvėdavo žalius drabužius. Tačiau tuo pat metu tai buvo ir nuodų, demonų ir blogio spalva. Kai kuriose šalyse žalia laikoma sėkmingiausia spalva, reiškiančia turtus ir klestėjimą. Tačiau Airijoje, kur žalia yra nacionalinė spalva, ji laikoma nesėkminga spalva. Airiai dėvi žalią spalvą vildamiesi pritraukti laimę. Daugumoje pasaulio šalių žalia atspindi gyvenimą, augimą, pusiausvyrą, tačiau kai kuriose šalyse, kaip kad Pietų Amerikoje, žalia yra mirties simbolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)