377 tūkstančius litų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai teko sumokėti buvusiam Darbo biržos vadovui Vidui Šlekaičiui. Teismas nutarė, kad tuometis ministras Rimantas Dagys V. Šlekaitį iš darbo atleido neteisėtai ir nurodė pastarajam išmokėti beveik 400 tūkst. litų kompensacijos. Valstybės kontrolė ministerijai liepė šią sumą išieškoti iš žalą padariusių pareigūnų, tačiau ministerija tai daryti atsisako.

„Tie žmonės, kurie rengė tuometinius įsakymus, tiek ministerijos kancleris, tiek Teisės skyriaus vedėja, ministerijoje nebedirba. Tad jų atžvilgiu atlikti tarnybinio tyrimo nebuvo galimybės. O kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, neturint tokios apimties tyrimo, vis tiktai didelė tikimybė padaryti dar didesnę žalą valstybei. Nes ir nepriklausomas teisinis auditas labai aiškiai pasisakė, kad jeigu kiltų teisinis ginčas, tikimybė laimėti būtų menka“, - įsitikinęs ministras Donatas Jankauskas.

Konservatorių ministras nė neužsimena, kad mokesčių mokėtojų šimtus tūkstančių litų kainavusį įsakymą pasirašė jo pirmtakas, taip pat konservatorius Rimantas Dagys. Iš jo partijos draugas D. Jankauskas taip pat neketina nieko išieškoti. Tiesa, Valstybės kontrolei ministerija apie tai nepasakė.

„Yra tam tikri terminai nurodyti atskirom priemonėms ir mes laukiame jų įgyvendinimo, ir laukiame informacijos iš jų“, - sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vengimą išieškoti padarytą žalą Valstybės kontrolės teisininkai dar vertins. Kandidatė į Socialinės apsaugos ir darbo ministrus Loreta Graužinienė nusiteikusi ryžtingiau - esą žalos atlyginimo reikia reikalauti ir iš politikų.

„Pavyzdžiui, akcinių bendrovių įstatymas labai aiškiai apibrėžia, kaip valdybos nariai prisiima atsakomybę, kada jie atleidžiami nuo atsakomybės, kada ne. Tai lygiai kažkas panašaus turėtų būti ir valstybiniame sektoriuje ir tada visi sprendimai būtų priimami šiek tiek atsakingiau. Esu šalininkė, kad vis dėlto žala, kiek įmanoma, turi būti išieškoma, tam, kad nebūtų daugiau precedentų“, - sakė L. Graužinienė.

Ministerija teisinasi, kad beveik 400 tūkst. litų kompensaciją išmokėjo iš sutaupytų pinigų, kurie buvo skirti ministerijos klerkų atlyginimams.