Jos efektyvumas apsaugant nuo gripo yra perdėtas, yapč kalbant apie jos poveikį vyresnio amžiaus žmonėms.

Įsitikinimas, kad dabartinės skiepų injekcijos yra efektyvios, neskatina mokslininkų kurti geresnės vakcinos, perspėjama Minesotos universiteto Infekcinių ligų tyrimų ir politikos centro (ILTPC) ataskaitoje.

Mokslininkai pažymi, kad kyla grėsmė, jog žmonės pradės nebepasitikėti imunizacijos kampanijomis, jei šalių vyriausybės nebus sąžiningos vakcinų atžvilgiu.

ILTPC direktorius ir aplinkos sveikatos moklų profesorius Michaelis Osterholmas sakė: „Daug metų buvau vakcinacijos, ypač vakcinos nuo gripo, šalininkas. Iki šiol rekomenduoju ją naudoti kaip geriausius skiepus, kuriuos turime“.

„Tačiau mes pernelyg ją pervertinome. Kai kurioms amžiaus grupėms sulaukus tam tikrų metų jos efektyvumas smarkiai mažėja, palyginus su tuo, kas buvo sakoma“, - teigė jis.

Vienas ekspertas užsiminė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė turėtų atsiskaityti už „mokesčių mokėtojų pinigų švaistymą“ – 120 mln. svarų (515 mln. litų), kurie kasmet išleidžiami nacionalinei kampanijai, raginančiai žmones skiepytis.

Kiekvienais metais Pasaulio Sveikatos Organizacijos ekspertų grupė nustato, kurios iš trijų viruso padermių turėtų būti įtrauktos į sezoninę vakciną nuo gripo, kad ji geriausiai atiktų tais metais prognozuojamą viruso štamą.

ILTPC nustatė, kad vakcinų nuo gripo efektyvumas suaugusiems žmonėms nuo 18 iki 64 metų siekė 59 proc. Tačiau deramų tyrimų dėl jos efektyvumo vyresniems kaip 65 metų žmonėms nėra atlikta.

Keli ekspertai, tarp jų buvęs aukšto rango sveikatos pareigūnas Anglijoje seras Liamas Donaldsonas perspėjo, kad šių metų žiemos gripo sezonas gali būti sunkus, nes Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje per pietinio pusrutulio žiemą jau buvo užfiksuoti rimti šios ligos protrūkiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)