Kiekvienas žmogus, paaukojęs 5 Lt padės vieną šeimą išmaitinti visą savaitę. Žiūrovams bus atskleistos jaudinančios nuolatinę „Maisto banko“ paramą gaunančių žmonių istorijos. Tarp jų – pasakojimas apie alytiškių Alminos ir Vilmanto Adamukaičių šeimą.

Alminos namuose niekada netrūko šurmulio. Kartu su vyru Vilmantu pora augina net keturis vaikus. Vyriausiajai Agnietei jau 19 metų, Angelei 16 m., Paulinai 8 m., o jauniausiajam Justinui neseniai suėjo 7 m.

Gausios šeimos pajamos ypač mažos – moteris vakarais bažnyčioje groja vargonais, vyras gamina paminklus. Abu jie gauna minimalų atlyginimą, kurio vargiai užtektų gyvenant dviese, tad ką jau kalbėti apie sotų gyvenimą, kai namuose laukia keturios atžalos.

Nepriteklius išmoko mažų gudrybių

Apie teikiamą „Maisto banko“ paramą moteris sužinojo iš pažįstamų ir kreipėsi dėl jos nedelsdama. Šios paramos maistu Adamukaičiai džiaugiasi jau antrus metus. Kas antrą penktadienį šeimos šaldytuvas gausiai pasipildo paskutinės galiojimo dienos maisto produktais: pieno, mėsos, žuvies, duonos gaminiais.

„Nebūna taip, kad tektų ką nors išmesti. Dažnai juokaujame, kad pas mus maistas negenda. Būna, kad atlieka, pavyzdžiui prancūziškas batonas, kuris apdžiūsta dar nespėjus suvalgyti, bet ir jį sunaudojam – paruošiam skanius džiūvėsėlius. Turiu ir daugiau gudrybių, kaip sunaudoti besibaigiančio galiojimo maistą“, – pasakoja kruopšti namų šeimininkė.

„Labiausiai visada laukiame mėsos - jos negauname daug, o vaikams daugiausiai džiaugsmo suteikia gaunami jogurtai“, – sako Almina.

Parama maistu, drabužiais ir pinigais neįkainojama

Pagrindines šeimos pajamas sudaro Alminos ir Vilmanto atlyginimai, socialinė pašalpa ir pinigai, kuriuos pora gauna už vaikus.

„Be finansinės valstybės paramos dar gauname „Caritas“ paramą drabužiais, Europos Sąjunga kartais suteikia maisto produktų ir žinoma penktadieninė šventė, kai gauname „Maisto banko“ paketą. O kartais, sužinoję apie sunkiai besiverčiančią tvarkingą šeimą, šiek tiek pinigų paaukoja pavieniai asmenys“, – su dėkingumu balse pasakoja Almina. Vis tik šeima atidžiai skaičiuoja kiekvieną centą, o bet kokiam didesniam pirkiniui pinigai kruopščiai taupomi.

„Artimiausias mūsų numatomas pirkinys – naujas televizorius. Vis atidėliojam, vis taupom, bet jau, matyt, teks pirkti“, – sako Almina.

Taip pat, vyriausioji dukra Agnietė šiemet baigė mokyklą, tad nemažą dalį šeimos išlaidų sudarė pasiruošimas išleistuvėms ir dukros išleidimas į studijas.

Stebina nepriteklių spaudžiamų šeimų gausa

Baigusi muzikos pedagogiką moteris tikėjosi rasti darbą pagal specialybę, tačiau mažame mieste to padaryti nepavyko.

„Taip ir likau bažnyčioje vargonais groti“, – sako ji ir džiaugiasi, kad nors turtų nesusikrauna, tai bent jau abu su vyru turi darbus, sulaukia gerų žmonių paramos ir gali užauginti vaikus.

„Juk kitiems būna ir blogiau. Aš galiu tik įsivaizduoti, kaip sunku jaunimui, kurio niekas įdarbinti nenori. Gyvenimą pradedančiam žmogui tai turėtų būti nepaprastai didelis iššūkis“, – tvirtina Almina.

Nepaisant ne pačios geriausios šeimos finansinės situacijos moteris džiaugiasi, kad turi vienas kitą ir nejaučia jokio diskomforto kalbėdami apie nepriteklius.

„Tokių šeimų, kaip mes, dabar yra daugybė, tad mūsų situacija tikrai nėra nė kiek išskirtinė. Atvirkščiai, kiekviena panašaus likimo šeima gali pasimokyti ir pasisemti stiprybės viena iš kitos“, - sako Almina.

Reportažas apie Adamukaičių šeimą bus pristatytas labdaros koncerto „Pasidalink“ per LNK televiziją metu gruodžio 9 d. 19:30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)