Reformą vasarą pasiūlė Europos Komisijos vartotojų apsaugos mokslinis komitetas. Jis norėtų riboti kai kurių alergiją keliančių natūralių medžiagų naudojimą kvepalų gamyboje. Į juodąjį sąrašą ketinama įtraukti dvylika medžiagų iš įvairių gamtoje randamų augalų, pavyzdžiui citrinų ar rožių aliejaus.

„Šios dvylika medžiagų privers mus keisti daug formulių, nes jos nebeatitiks naujų nuostatų“, – sako kvepalų gamintojų atstovas Yvanas Andre.

Kvepalų gamintojai skundžiasi, kad pakitusios technologijos iškraipys pamėgtus originalius kvapus. Esą minėtų natūralių medžiagų dirbtinėmis lengvai nepakeisi. Pavojus kyla tokiems aukščiausios kokybės aromatams, kaip „Chanel No. 5“, kuris gyvuoja jau devyniasdešimt metų. Daugiausiai tektų modifikuoti „Miss Dior“ ženklo kvepalų. Gamintojai įsitikinę, kad reguliavimas perteklinis.

„Esamos nuostatos jau numato dvidešimt šešių medžiagų, kurios kelia alergiją, sąrašą. Jas reikia nurodyti ant pakuotės. Vartotojas, kuris žino, kad yra alergiškas vienai ar kitai medžiagai, perskaitęs sąrašą paprasčiausiai nepirks produkto“, – tvirtina Y. Andre.

Europos Komisija sako, kad mokslininkų rekomendacijų nepriims vienašališkai, bet vykdys derybas su visomis suinteresuotomis pusėmis. Pasiūlymai keisti reglamentą, ko gero, pasirodys iki 2014-ųjų pradžios.