Pirmininkavo dainų autorius ir atlikėjas, pedagogas ir kompozitorius, kandidatas į 2013 metų Nacionalinės Kultūros ir meno premijos laureatus, buvęs plungiškis Andrius Kulikauskas. Jam talkino kita buvusi plungiškė, Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedros studentė, LRT „Talentų ringas – 2010“ nugalėtoja Ugnė Bakanauskaitė bei Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro studijos „Vocalis“ vadovė studijos vadovė Erlanda Tverijonienė.

Šventė prasidėjo komisijos narių Andriaus Kulikausko ir Ugnės Bakanauskaitės atlikta daina, o tada komisijos nariai beveik visą dieną klausėsi jaunųjų dainininkų ir juos vertino. Paklausta, kokios emocijos apima prieš sėdant į komisijos nario kėdę, jaunoji vertintoja sakė, kad labai jaudinasi, nes pati puikiai žino, ką reikia išgyventi scenoje, kai esi vertinamas.

„Tik vieną kartą nepasisekė „Dainų dainelėje“ ir tada buvo kaltinama komisija. Todėl šiandien į šį pasiūlymą žiūriu labai atsakingai“. Ugnė iš tiesų neeilinė asmenybė – ji viena iš tų, kurie labai myli gimtąją Plungę, todėl sako, kad jai labai smagu visada grįžti namo. „Man šiandien labai puiki diena, nes dainuosiu su tokiu muzikos korifėjumi kaip Andrius Kulikauskas“, – pasakojo talentingoji studentė.

Kai nuo pat ryto matai į Kultūros centrą gausiai atvykstančius dainininkus, taip ir norisi paklausti – kodėl jie dainuoja? Nutarėme pakalbinti keletą solistų ir ansamblių dalyvių, vieni jau buvo buvę scenoje, kiti –  dar tik ruošėsi.

Eidmantė Lileikytė (11 m.) ir Fausta Taškutė (9 m.) - šiame festivalyje dalyvavo kaip solistės. Jos atvyko iš Ventos, jų vadovė Genovaitė Bučiuvienė. Mergaitės tvirtino, jog dainuoja jau nuo darželio laikų, o šiame konkurse dalyvauja pirmi metai. Mergaitės mėgsta atlikti įvairaus stiliaus muziką. Prieš pasirodymus kartais jaudinasi, o kartai ne. Kalbintos prieš prasidedant renginiui abi dalyvės iš komisijos tikėjosi geriausio įvertinimo. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad Fausta Taškutė tapo šio konkurso „B“ grupės diplomante.

Mergaičių kolektyvas – dainavimo studija - „Tu ir aš“ atvyko iš Kauno. Dainininkėms vadovauja Rita Beitnaraitė, jos mėgsta atlikti greitą, linksmo turinio muziką. Atlikėjos scenoje jaučiasi labai gerai, beveik nesijaudina. Šis kolektyvas konkursuose dalyvauja jau nebe pirmus metus, o konkurse „Šypsenėle, nepabėk“ dalyvauja antrą kartą. Mergaitėms šiame konkurse labiausiai patiko Šiaulių moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ pasirodymas. Atrodo, kad ši grupė sužavėjo ir komisiją – „En den du“ tapo laureatais „A“ kategorijoje, o linksmosios kaunietės – tos pačios kategorijos diplomantės. Grupė „En-den-du“ plungiškiams labai puikiai pažįstama. Šis kolektyvas nuolatinis konkurso „Šypsenėle, nepabėk“ dalyvis.

Kolektyvui vadovauja Stanislava Rusevičienė ir Laura Dudnikienė. Merginos atlieka įvairaus stiliaus muziką, bet labiausiai mėgsta pop. Jaunosios atlikėjos scenoje jaučiasi puikiai, visada su gera nuotaika. Merginoms nesvarbu laimėti, svarbiausia dalyvauti.

Plungės rajonui konkurse atstovavo Mykolo Oginskio meno mokyklos vokalo studija „Drugys“. Jų vadovė Lina Lukošienė su savo kolektyvais šiame  konkurse dalyvauja nuo pirmų metų. Kolektyvo merginos scenoje jaučiasi labai gerai, tačiau kelios iš jų jaudinosi. Labiausiai joms patinka dalyvauti festivaliuose, nes konkursuose jos jaučia didesnę įtampą. Prieš pasirodymą jos jautėsi neramiai, baiminosi dėl komisijos įvertinimų.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad jie visai nebuvo prasti – „Drugys“ tapo „C“ kategorijos diplomantais, kita šios mokyklos grupė – „Presto“ vadovaujama tos pačios vadovės „D“ kategorijoje laimėjo pirmąją vietą. Sėkmė šypsojosi ir mūsų miesto solistėms – sesės Rasa ir Donata Gadliauskaitės savo amžiaus kategorijoje užėmė antrą ir trečią vietas, dar viena trečioji vieta skirta Viktorijai Raibužytei. Visų solistų mokytoja taip pat Lina Lukošienė.

Įdomu buvo išgirsti svečių iš Latvijos nuomonę apie šį festivalį -konkursą. Grupės „Varaviksne“ nariai apie jį atsiliepė gerai, taip pat kaip ir apie mūsų gimtąjį kraštą - Plungę. „Šypsenėle, nepabėk“ jiems paliko nemažą įspūdį, nors prieš pasirodymą, kaip ir visiems, teko pasijaudinti. Vykti į Plungę latviai nusprendė paskatinti mokytojos.

Rasos Kauneckaitės vadovaujamas šiauliečių merginų kolektyvas „Rokoko“ mums atskleidė, jog festivalio - konkurso užkulisiuose tvyrojo didžiulė įtampa, tačiau tai joms nesutrukdė puikiai pasirodyti ir užimti pirmąją vietą „C“ kategorijoje. Čiauškėdamos su mumis, jos nuolat šypsojosi ir spinduliavo gerą nuotaiką. Merginos džiaugėsi išpildžiusios visus savo lūkesčius. „Lietuvos lygis vokalistų atžvilgiu kyla, vis daugiau atsiranda puikiai dainuojančio jaunimo. O pats festivalis buvo nuostabus! Jau kur kur, tačiau į Plungę verta atvykti“, – įspūdžiais dalinosi nuotaikingoji kolektyvo vadovė.

Pasibaigus konkursui ir išdalinus visus diplomus ir pinigines premijas kalbėdamos su komisijos nariais – Andriumi Kulikausku ir Ugne Bakanauskaite paklausėme, kaip gi jiems sekėsi vertinti dalyvius, sėdėti griežtųjų komisijos narių kėdėse. Jie vieningai nutarė, jog vertinti nebuvo labai lengva, mat kiekvienas dalyvis tikėjosi geriausių rezultatų, o apdovanoti visų nebuvo galima.

Paklausti, kokių patarimų turėtų festivalio dalyviams, abu komisijos nariai pasiūlė daugiau dėmesio skirti ne šokio judesiams, bet dainavimo kokybei, daugiau sportuoti, nes tai padeda palaikyti gerą kūno formą ir ilgiau neuždusti. Taip pat savo repertuarą papildyti lietuviška muzika, nenutolstant nuo gimtosios kultūros. Galutinis patarimas buvo išnaudoti savo turimą talentą visomis priemonėmis, įvairiausiose gyvenimo situacijose, nebijant parodyti pasauliui tikrojo savęs. Komisijos pirmininkas su tik jam vienam būdinga žemaitiška šnekta sakė, kad būti tokiose pareigose jam labai sunku, „jeigu galėčiau, visiems duočiau ne tik diplomus, bet ir pinigines premijas“.

Renginio organizatoriai komisijos nariams įteikė padėkos raštus už intensyvų darbą, geranoriškas pastabas ir patarimus jauniesiems atlikėjams ir jų vadovams. Kaip jie į tai atsižvelgs, sužinosime kitame festivalyje – konkurse „Šypsenėle, nepabėk“.

Plungės Kultūros centro renginių viešinimo ir sklaidos klubo narės – Vilija Simutytė, Bernadeta Griciūtė, Emilija Gikytė. Nuotraukos – Rimantės Mitkutės.