Besikeičiantis grožis

Driados (Dryas) – erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalai, bet truputį kitokie. Erškėtiniams būdingi 5 taurėlapiai ir 5 vainiklapiai. Driadų vainiklapių yra 6–9. Paprastoji, arba aštuonikė, driada (D. octopetala), kaip sako tarptautinis vardas, dažniausiai jų turi 8.

Kiek gentyje rūšių, vis dar ginčijamasi. Manoma, kad yra 3 rūšys ir 1 tarprūšinis hibridas. Tai baltai žydinčios D. integrifolia ir D. octopetala, geltonžiedė D. drummondii ir hibridinė D. x suendermannii grietinėlės gelsvumo žiedais. Paprastoji driada turi labai daug varietetų ir porūšių, todėl kai kurie botanikai linkę juos laikyti atskiromis rūšimis.

Paprastoji driada auga Europos ir Kaukazo kalnuose iki 2500 m aukštyje, Šiaurės Amerikos, Europos ir Sibiro tundrose. Tai 10–20 cm aukščio besidriekiantis krūmokšnis. Lapai labai gražūs: maži, bet forma primena ąžuolo lapus, viršutinė pusė tamsiai žalia ir blizganti, apatinė padengta šviesiai pilkais plaukeliais.

Gegužės mėnesį gausiai ši driada žydi stambiais (3–4 cm skersmens) baltais žiedais. Birželį jų mažėja, bet užsimezga gražūs pūkuoti vaisynai. Iki vasaros pabaigos augalas puošiasi baltais pūkų kamuoliukais ir kartais pasirodančiais pavieniais žiedeliais.

Kasmet kereliai didėja, pamažu išsiplečia iki 0,5–1 m skersmens, nors nėra taisyklingos formos. Pažeme besidriekiantys stiebai vietomis įsišaknija.

Įdomu auginti

*Po sniegu driados žiemoja gerai, visai nebijo stiprių šalčių. Vis dėlto joms gali pakenkti besniegė žiema ir saulės spinduliai kovo mėnesį. Pietiniuose šlaituose ir ant alpinariumo akmenų nusidriekusias driadas reikia pridengti.

*Sode šie augalai mėgsta saulėtą vietą arba šviesų pusšešėlį, apysausę vandeniui laidžią žemę.

*Dirvožemis geriau kalkingas nei rūgštus. Tačiau jo kokybei driados nėra reiklios. Vengti reikėtų tamsių vietų ir šlapio dirvožemio.

*Driados dauginamos gerai įsišaknijusiomis kero dalimis arba sėklomis. Sėklos surenkamos kai tik subręsta ir iš karto vasarą pasėjamos. Sėjinukai gerai auga atvirame ore, nekarštoje vietoje. Tinkamomis sąlygomis šie augalai gali negausiai pasisėti sode. Nuskinti auginiai įsišaknija sunkiai.

*Driadų tikriausiai nerasite gėlių parduotuvėse ir sodo centruose, bet jų galima įsigyti iš Lietuvos augintojų.

Driados

Driados vaisynai vasarą. R.Beltienės nuotr.