Į Lietuvą grįžta kaip į namus

DELFI paklausus, kokios nuotaikos aktorę užplūdo atvykus į gimtinę pristatyti savo filmo, I. Dapkūnaitė prisipažino: "Į Vilnių visada grįžtu kaip į namus. O kokia proga - nesvarbu. Grįžti į Vilnių visada smagu. Tiek Kalėdoms, tiek pristatyti filmą."

Lietuvoje aktorė viešės tik pusantros paros. Todėl, prisipažino žurnalistams, visą laisvą viešnagės laiką tėvynėje ji stengiasi praleisti su artimiausiais žmonėmis ir šeima.

Į gimtinę šįkart žinomą aktorę atviliojo naujausio jos filmo „30 širdies dūžių“ premjera. Tiesa, režisieriaus Alexiso Lloydo erotiniais prieskoniais pagardintoje dramoje nusifilmavusi I. Dapkūnaitė iki šio vakaro nebuvo mačiusi naujausio savo filmo.

"Prieš mūsų susitikimą paskambinau režisieriui, kuris šiuo metu yra Amerikoje. Sakau, tu nustebsi, bet esu Vilniuje ir čia pristatau mūsų filmą. Jis tikrai maloniai nustebo, nes aš netgi neturėjau galimybės atvykti į filmo pristatymą Niujorke, - pasakojo aktorė. - Bet pasakysiu jums sąžiningai, aš to filmo dar nemačiau. Tačiau, kiek prisimenu, „30 širdies dūžių“ yra apie seksą."

Nuogumas - nėra drąsa

Paklausta apie šio vaidmens atsiradimo istoriją, aktorė neslėpė: "Režisierius yra labai geras mano draugas ir kartą davė man paskaityti scenarijų savo naujam filmui. Aš skaičiau scenarijų kaip jo draugė. Po to juokaudama paklausiau, ar man filme taip pat yra vaidmuo. Jis pasakė, kad vaidinsiu būrėją. Aš režisierių užtikrinau, kad vaidinsiu ką tik paprašysi, nes pažįstu jį jau dvidešimt metų. Kai jau ruošiuosi būrėjos vaidmeniui, sulaukiau jo skambučio: "Pameni, sakei gali mano filme vaidinti bet ką? Tam būrėjos vaidmeniui lengvai surasčiau bet kokią aktorę, o šitam, kurį noriu pasiūlyti tau - ne." Taip ir gavau savo vaidmenį."

Romantinėje juostoje „30 širdies dūžių“ I. Dapkūnaitė vaidino gana atvirose drąsiose scenose. Tačiau aktorė nuogumo nevadina drąsa.

"Nuogumas yra arba dalis vaidmens, arba spekuliacijos. Viskas priklauso nuo režisieriaus talento ir kokią istoriją jis nori papasakoti. Kitiems aktoriams teko suvaidinti atviresnes scenas, nei man", - juokėsi aktorė.

I. Dapkūnaitė erotinėse scenose filmavosi ne pirmą kartą. Gana atvirose scenose ji suvaidino režisieriaus Aleksejaus Balabanovo (išgarsėjusio su trileriais "Brat" bei "Brat 2") juostose „Vaina“ ir „Morfijus“. 

"Visada žiūriu į vaidmenį kaip į vienetą. Ne atskiras dalis - čia valgo, nuogas, basas. Vaidmuo yra žmogus, vienas tvarinys, o ar jis plikas ar apsirengęs, priklauso nuo to režisieriaus. A. Balabanovas ryškus to pavyzdys. Jis atvirų scenų pagalba pasakoja savo asmeninę istoriją. Tame filme nuogumas kaip niekur kitur padeda istorijai", - pastebi I. Dapkūnaitė.

"Intermergaitę" prisiminus

Aktorė pamena, kai 1988 metais pasirodė filmas "Intermergaitė", jis savo nuogomis scenomis tuometinėje Sovietų sąjungoje sukėlė tikrą ažiotažą. "Juk tarybinėje šalyje nebuvo nei sekso, nei prostitučių. Tai buvo revoliucija kino pasaulyje. Tuomet galiojo tarybinis įstatymas, kad jei kino teatre rodomas paprastas filmas, bilieto kaina būna 50 kapeikų, o jei į filmo pristatymą atvyksta artistas, tai kaina pakyla iki penkių rublių. Filmas "Intermergaitė" buvo sensacingai populiarus, mums mokėjo didžiulius pinigus, kad tik galėtume pristatyti filmą publikai. Pamenu, kai man pasiūlė dalyvauti pristatyme, pasiūlė važiuoti į bet kurią Sovietų sąjungos šalį. Išsirinkau patį tolimiausią miestą, kuriame pati negalėčiau niekada apsilankyti. Nuvykau už Baikalo. Po filmo išėjome į sceną, o iš salės žiūrovas nepasitenkinęs: "Tai ką čia rodėt rodėt ir nieko neparodėt", - juokėsi puikiai nusiteikusi I. Dapkūnaitė.

Neslėpė simpatijų Q.Tarantinui

Be kino filmų, aktorė intensyviai darbuojasi ir teatre. Dabar ji intensyviai važinėjasi po pasaulį su prieš porą metų Austrijoje pastatytu spektakliu "Jakomo variacijos", kuriame vaidina Johnas Malkovichius, I. Dapkūnaitė ir du operos solistai. 

Tarp Londono, Maskvos ir Paryžiaus gyvenanti aktorė prisipažįsta, kad naujos gyvybės jos veiklai įkvėpė ne tik aktorystė, bet ir nauja veikla.
I. Dapkūnaitė Permėje neseniai įkūrė kino bei teatro festivalį, į kurį kviečia šiuolaikinius kūrėjus. "Tai man teikia daug malonumo, kūrybinio įkvėpimo. Įdomu sužinoti, kuo dabar gyvena nauji rašytojai bei teatro ir kino kūrėjai", - sakė ji.

Rusijoje neilgtrukus turėtų išeiti rusiškas TV serialas apie legendinį seklį Šerloką Holmsą, kuriame lietuvių aktorė vaidina ponią Hudson.

Žiuri komisijos kėdę įvairiuose prestižiniuose kino festivaliuose neretai užimanti lietuvė neslėpė simpatijų kino metrui Quentinui Tarantinui. Su juo I. Dapkūnaitė teisėjavo Venecijos kino festivalyje.

"Tarantino yra nuostabus. Daug puikesnis, nei atrodo. Jis yra nepaprastai atsidavęs savo darbui ir kinui. Geraširdis žmogus", - simpatijų amerikiečių režisieriui neslėpė aktorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)