Per trečiąjį ketvirtį visame pasaulyje parduota 1,085 metrinės tonos aukso. Tai 11 proc. arba 139 metrinėmis tonomis mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kai užfiksuotas rekordinis kiekis - 1,223,5 tonos.

Luitų ir monetų įsigyta beveik trečdaliu mažiau - 294 tonos, o juvelyrinių dirbinių paklausa smuko 9 proc., iki 449 tonų. Sumažėjo ir centrinių bankų paklausa.

Investuotojai Europoje lėmė daugiau nei pusę luitų ir monetų paklausos sumažėjimo, nes jie dėl tebesitęsiančios krizės buvo atsargesni. Tačiau taryba pažymėjo, kad investuotojai ir toliau perka rekordiškai daug aukso, o ketvirčio rezultatai atrodo silpnesni, nes jie lyginti su ypač aukštais paklausos lygiais, užfiksuotais praėjusiais metais, kai investuotojai, siekdami apsisaugoti nuo gilėjančios skolų krizės, pirko itin daug aukso.

Aukso paklausa Kinijoje, antroje pagal dydi pasaulio rinkoje, per trečiąjį ketvirtį ir toliau mažėjo. Paklausa sumenko 8 proc., iki 176,8 tonos, nes dėl skausmingo šalies ekonomikos sulėtėjimo sumažėjo vartotojų pasitikėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)