Anksčiau apie tai net nepagalvojau, nes pati sureaguočiau normaliai. Taip pat pagalvojau, kad draugas, matyt, materialistas, kad jam taip svarbu gauti dvi dovanas, tačiau gal problemos šaknys slypi kitur?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Iš to, jog jus jaudina draugo noras gauti daugiau dovanų, kaip galimas daiktų sureikšminimo ženklas, panašu, jog ši asmens savybė neteikia didelio džiaugsmo.

Apie tai, kas jums rūpi galvojant apie mylimą žmogų, labai svarbu kalbėtis su juo pačiu. Kito įvardinimas, kad jūsų pasirinktas asmuo yra vienoks ar kitoks, gali turėti nemažą įtaką jūsų mąstymui apie jį, tačiau kitų pastebėjimai nebūtinai yra tiesa. Dėl to bet kokį nerimą pirmiausia gali išsklaidyti atviras pokalbis su partneriu, leidžiant jam atsakyti, kodėl jam svarbu gauti dvi dovanas - tiek Kalėdų, tiek gimtadienio proga. Čia galima pasidalinti ir savo baimėmis, susijusiomis su pernelyg dideliu atsidavimu daiktams.

Taigi ar jūsų draugas, kaip jūs įvardinote, yra materialistas, aš vargiai galiu pasakyti. Jo noras susilaukti dėmesio tiek Kalėdų, tiek gimtadienio proga nei paneigia, nei patvirtina šią galimybę. Jūsų aprašytą mylimojo troškimą greičiausiai palaiko kiek kitokie dalykai.

Dauguma žmonių savo gimtadienį priima ir išgyvena labai jautriai. Ta diena jiems yra svarbi, net jei paminėjimo būdai skiriasi: audringas šventimas, noras pasislėpti nuo visų, bandymas elgtis, tarsi tai būtų eilinis laikas ir panašiai. Visgi didžioji dalis tikisi būti pastebėti, susilaukti išskirtinio dėmesio, sveikinimų, kas leidžia pajusti savo vertę, reikalingumą kitiems, gyvenimo prasmingumą.

Gimimo diena yra laikas, kurio metu sąmoningai ar nesąmoningai vertiname, kaip atrodo mūsų gyvenimas, kokia mūsų aplinka ir kiek mes esame joje vertinami, reikalingi, prisimenami. Dviejų švenčių suplakimas į vieną neleidžia išgyventi išskirtinumo, atima galimybę turėti vien tik savo dieną, kuri reikalinga žmonėms. Greičiausiai būtent dėl to jūsų draugui nepatinka šeimoje ir giminėje atsiradusi tradicija sujungti abi progas. Taip ne tik iš jo atimama viena šventė, bet ir galimybė turėti savo gimtadienį, o ne Kalėdas ir gimtadienį viename.

Kalbant konkrečiai apie dovanas, reikėtų paminėti, kad jų davimas ir gavimas yra viena iš penkių meilės reiškimo ir supratimo būdų, per kuriuos žmonės rodo arba priima, jog yra mylimi, svarbūs. Gali būti, kad jūsų draugas, gaudamas dovanas, jaučiasi vertingas, svarbus. Ir tai tikrai nėra materializmo, blogąja prasme, išraiška.

Žinant, jog mylimas asmuo taip supranta kitų žmonių jausmus, būtent taip vertėtų rodyti savo simpatijas, džiaugsmą, jog jis yra. Drįsčiau spėti, jog jam svarbiausia, kad dovana būtų apgalvota, nebūtinai brangi, tačiau į ją investuota daug laiko, minčių ir panašiai, kas rodo, jog jums ir kitiems jo artimiesiems negaila laiko ir resursų jį nudžiuginti tiek vienos, tiek kitos šventės proga.

Taigi šiais metais, raginčiau bent jus nepagailėti laiko ir sugalvoti, kad ir mažą, tačiau mielą dovanėlę, kuria galėtumėte parodyti, jog draugas jums yra svarbus. Ir tai išreikškite jam tiek Šv. Kalėdų, tiek jam svarbaus gimtadienio proga.

Sėkmės

Vaida

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)