"Aišku, kad visame regione be branduolinės energetikos bus sudėtinga užtikrinti energijos tiekimo saugumą. Suprantama, jei nebus pastatyta nauja atominė jėgainė, gali tekti padidinti elektros importą arba padidinti dujų elektrinių veiklą. Atitinkamai, dujų terminalas yra puiki ir svarbi išeitis Lietuvai, Latvijai ir Estijai", - ketvirtadienį Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo G.Oettingeris, atsakydamas į Lietuvos žurnalisto klausimą, kokių pasekmių regionui turės Lietuvos gyventojų referendume pasakytas "ne" naujai atominei elektrinei.

Anot jo, elektros energijos tiekimo saugumo problemos, nestatant jėgainių, išliks visame regione - be Baltijos šalių, ji bus ir Suomijoje bei Kaliningrado srityje. Anot G.Oettingerio, įsiklausyti ar ne į referendumo rezultatus, bus Lietuvos valdžios sprendimas.

"Dėl branduolinės energetikos - ar už, ar prieš branduolinės energetiką ir kokius reaktorius statyti - viską sprendžia nacionalinė Vyriausybė ir nacionalinis parlamentas. Atitinkamai mes laukiame naujosios Vyriausybės ir naujojo Seimo sprendimo. Nežinome, ar vadovausis Seimas, Vyriausybė neprivalomo patariamojo referendumo rezultatais, ar nuspręs kažką kita", - kalbėjo komisaras.

G.Oettingeris, ketvirtadienį pristatęs naują EK komunikatą apie ES vidaus energetikos rinką, kalbėjo, jog be kita ko, ES reikia kalbėti vienu balsu su Rusija, kaip vienu stipriausių rinkos žaidėjų, nemažai daliai valstybių tiekiančiu didžiąją ar visą dalį energetikos resursų.

"Reikia su Rusija dirbti labai objektyviai ir ryžtingai. Rusijos dideli ištekliai, didžiausi dujotiekio tinklai. O dujų kaina valstybėse narėse skiriasi. Jeigu norime kaip lygus su lygiu kalbėti su Rusija, mums reikia bendrai kalbėti", - kalbėjo EK narys.

G.Oettingeris teigė palaikantis vykstančias derybas su Rusija dėl trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo.

"Konsultuojame, bandome padėti spręsti problemas su "Gazprom" ir "E.ON Ruhrgas". Ieškome tvaraus, sąžiningumo sprendimo dėl tinklų ir gamybos atsiejimo. Ieškoma sprendimo. Neabejoju, kad taip pat sėkmingai darbus tęsime ir su naująja (Lietuvos - BNS) Vyriausybe", - sakė G.Oettingeris.

"Nesvarbu, kad tiekia dujas ar elektrą - "Gazprom" ar kiti. Jie turi gerbti vidaus taisykles. Reikia konkurencijos, ir atverti tiekimo tinklus, ar dujotiekius. Visi turi turėtų teisę prieiti prie galutinio vartotojo", - ketvirtadienį kalbėjo komisaras.

Anot jo, artimiausiu metu EK ketina apklausti šalis nares, rinkos dalyves, kaip galėtų geriau veikti ES vidaus rinka.

"Mes tikrai nenorime turėti 28 atskirų pajėgumų. Turime kurti bendrą elektros ir dujų rinką Europoje, didinti pajėgumus", - sakė EK narys.

G.Oettingeris ketvirtadienį pristatė naują EK komunikatą apie ES vidaus energetikos rinką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)