Vilniuje, Bajorų kelias 3 įsikūrusio namo gyventojai spalį už šildymą nemokės nieko. Panaši situacija yra ir Alytuje - čia namai Vingio g. 1 ir Naujojoje g. 68 nebuvo šildomi.

Kaip DELFI aiškino Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas, dalis gyventojų, gyvenančių atnaujintuose ir naujuose namuose, šildymo sezoną gali sau leisti pradėti mėnesiu vėliau.

„Namų šiluminės savybės tokios, kad palaikyti 20 laipsnių temperatūrą patalpose užtenka cirkuliacinės šilumos, kitaip tariant šilta nuo „gyvatuko”, - nulines sąskaitas komentavo V. Stasiūnas.

Nulinių sąskaitų gali tikėti ir bent dviejų Tauragės renovuotų daugiabučių namų gyventojai - Dariaus ir Girėno g. 32A ir J.Tumo-Vaižganto g. 134. Sostinės Pavilnionių g. 31 už 60 kv. m buto šildymą išrašytos vidutinės 5 centų sąskaitos.

Senamiesčiuose blogiausia

Vytautas Stasiūnas
Pasak V.Stasiūno, dėsninga, kad didžiausių sąskaitų sulaukia žmonės, gyvenantys senamiesčiuose esančiuose „stalinistiniuose” daugiabučiuose. Ten situacija blogesnė nei blokiniuose namuose.

Pavyzdžiui, sostinės V.Gryno 24 namo gyventojai už 60 kv. m butą sulauks 262 Lt vidutinės sąskaitos. Bet tai dar ne rekordas – daugiausiai Lietuvoje teks mokėti Telšiuose, Šviesos 29 esančio namo gyventojams – po beveik 6 Lt už buto kvadratinį metrą arba apie 350 Lt už 60 kv. m butą.

Pasak V.Stasiūno, tokie namai anksčiau buvo šildomi statant katilines rūsiuose. Pastačius šilumos punktus ir prijungus juos prie miesto tinklų, liko sena infrastruktūra – vamzdžiai siauresni, tad ir šilumos nuostoliai didesni.

„Be to, patalpos aukštos ir dideli koridoriai reikalauja didesnių šilumos sąnaudų, o kur dar palėpės”, - nurodo jis.

„Ten kur nėra senamiesčių, situacija nėra tokia bloga – Mažeikiuose, Elektrėnuose”, - vardina Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

Mažesnės sąskaitos - Klaipėdoje

Vilniečiai, gyvenantys naujuose, kokybiškuose ar renovuotuose namuose, už 60 kv. būsto šildymą mokės po 0 - 40 Lt.

Sostinės gyventojai, kurie gyvena mažai ar vidutiniškai šilumos suvartojančiuose namuose gaus 40-90 Lt sąskaitas. Labiau kiaurų namų sąskaitos jau viršys 100 Lt, o seni ir blogos izoliacijos namų gyventojai už spalį gaus ir kelių šimtų litų sąskaitas.

Nors Kaune vidutinė oro temperatūra buvo 2 laipsniais aukštesnės nei Vilniuje, tačiau kauniečiai šildymo sąskaitas gaus didesnes nei vilniečiai. Tai lemia ir brangesnis šildymas.

Gyvenantys naujuose, kokybiškuose namuose mokės po 17-40 Lt; mažiau šiltų namų gyventojai sulauks 45-155 Lt sąskaitų, o už „kiaurus” daugiabučius teks pakloti nuo 160 iki 270 Lt. Sąjungos a. 10 namo gyventojai už 60 kv. m butą turėtų mokėti net 273 Lt.

Klaipėdiečiai tradiciškai gali tikėtis mažesnių sąskaitų. Šiame mieste vidutinė paros temperatūra spalį buvo 8,7 proc., tad dienolaipsnių tik 111,6. „Šiltų” namų gyventojai sulauks 2-43 Lt sąskaitų, mažiau taupių – 43-121 Lt, o labiausiai šilumą eikvojančių – 125-172 Lt sąskaitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)