1. Ar jūs ir/arba jūsų partneris supykstate ir įsižeidžiate ir jaučiatės neįvertinti?

2. Ar jūs ir/arba jūsų partneris prasivardžiuojate ir sukatės tame pačiame rate, nieko nepasiekdami?

3. Ar jūs ir/arba jūsų partneris atsitraukiate ir ignoruojate vienas kitą tikėdamiesi, kad kitas supras, dėl ko pykstate ar esate nusiminę?

4. Ar dėl neišreikštų minčių ir jausmų jaučiatės kaip vulkanas, kuris tuoj pat išsiverš?

Jei į kurį nors iš šių klausimų atsakėte teigiamai, tai bet kuriam iš su jais susijusių įpročių arba elgesiui, egzistuoja geresnė išeitis. Savo jausmus ir rūpesčius galite išreikšti nekaltindami ir nežlugdydami partnerio charakterio.

Pirmiausia paklauskite savęs: “Ko aš šiuo pokalbiu noriu pasiekti?” Jei jums iš tiesų nerūpi jūsų santykiai arba jūs nenorite pasiekti konstruktyvaus sprendimo, tuomet ir toliau tęskite savo neigiamus įpročius.

Iš kitos pusės, jei jums jūsų santykiai rūpi ir jūs norite juos vystyti teigiama linkme, kalbėdami apie elgesį, įvardinkite jį. Tai rodo pagarbą jūsų partneriui. Tokia bendravimo forma dėmesį sutelkia į tai, ką jūs jaučiate ir ką matote, o ne į kaltės primetimą partneriui. Jausmų ir elgesio įvardinimą galima paaiškinti taip:

1. Įvardinkite konkretų elgesį, kuris jus erzina;

2. Pasakykite konkretų atvejį (laiką ir vietą), kai šis elgesys pasireiškė;

3. Paminėkite, kokius jausmus ir reakciją jumyse sukelia šis elgesys;

4. Paaiškinkite savo jausmus.

Pavyzdys (neįvardijant elgesio ir jausmų): “Tu toks mulkis. Tu visuomet sumeti ant grindų savo drabužius ir niekuomet jų nesusirenki.”

Perfrazuokime šį teiginį, įvardindami jausmus ir elgesį: “Kai tu grįžti iš darbo ir numeti ant grindų drabužius ir vėliau jų nesurenki, aš jaučiuosi labai nevertinama, kad tvarkau namus ir rūpinuosi jų švara.”

Pavyzdys (neįvardijant elgesio ir jausmų): “Tu niekuomet į mane nekreipi dėmesio. Tu tik žiūri televizorių ir ignoruoji mane.”

Perfrazuojame šį teiginį, įvardindami jausmus ir elgesį: “Kai tu vakarieniaudamas žiūri televizorių, aš jaučiuosi nuošalyje ir labai vieniša. Aš jaučiuosi ignoruojama ir jaučiu, kad tu daugiau nesidžiaugi mano draugija.”

Jausmų ir elgesio įvardinimas taip pat gali būti naudojamas, partneriui suteikiant teigiamą grįžtamąjį ryšį.

Pavyzdžiui: “Kai tu, šiandien grįžęs iš darbo mane apkabinai ir pabučiavai, jaučiausi mylima ir laiminga.” Arba “Kai šiandien grįžęs iš darbo pasiūlei išeiti pavakarieniauti, pasijutau vertinama ir mylima.”

Jei pradėsite prisiimti atsakomybę už savo jausmus ir reakcijas ir baigsite baksnoti pirštu ir kaltinti dėl savo jausmų partnerį, tapsite laimingesniu žmogumi. Jūsų savigarba išaugs ir pagerės jūsų santykiai. Jausmų įvardijimas siekiant grįžtamojo ryšio partnerio elgesyje padės jums į santykius įnešti daugiau pasitenkinimo.

Neseni tyrimai patvirtina, kad pokalbio pabaiga priklauso nuo jo pradžios. Jei pradėsite badydami pirštais (“Tu …”) ar kitu negatyviu būdu, pokalbis taip pat baigsis neigiamai. Jei nuspręsite pradėti teigiamai (pavyzdžiui, įvardindami savo jausmus ar jus erzinantį elgesį švelniu balso tonu), daug labiau tikėtina, kad užmegsite teigiamą pokalbį su jus tenkinančiu rezultatu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją