Na, vėlgi, pirmoji į galvą šaunanti mintis – vyrai labiau mėgsta kilnoti svorius, o moterys bėgioti ant takelio ar lankyti aerobikos užsiėmimus. Tačiau ar žinojote, kad vyrai ir moterys skirtingai atlieka net tuos pačius, visiškai identiškus pratimus?

Ir ne, tai nereiškia, jog stiprioji lytis juos atlieka geriau, o moterys tik nevykusiai bando juos pamėgdžioti. Dažniausiai viskas vyksta atvirkščiai – būtent vyrams reikėtų mokytis iš moterų netgi tokių dalykų, kaip štangos stūmimas. Ir kol dar visi vyrai neįsižeidė, tuojau paaiškinsime.

Vyrai mėgsta sukčiauti

Šiandien Jūs tiesiog draskote visus svarmenis, naikinate bokso kriaušes ir esate sporto salės valdovas. Testosterono lygis sukyla, taip skatindamas dar labiau sužvėrėti. Tada ir prasideda klaidos – treniruodami pavyzdžiui bicepsus, užsidedate sau dvigubai per didelį svorį ir visas raitotės stenėdamas, jog įrodyti aplinkiniams, koks kietas esate ir kiek daug iškeliate. Tačiau tas Jūsų raitymasis visu kūnu nebent žaloja stuburą, sąnarius ir kitas neteisingai apkraunamas dalis, bet tikrai neaugina dvigalvio žąsto raumens.

Moterys to nedaro. Jos į sporto sales ateina treniruotis, o ne pasirodyti. Užsideda saikingą svorį, pasirenka tinkamą ritmą ir pajutusios, jog nuvargo – baigia treniruotę bei eina ilsėtis. Užtat jų kūnai kitą dieną nekankina skausmais ir priešingai nei vyrai, jos gali pasilenkti užsirišti batų raištelių neaimanuodamos ir nedūsaudamos.

Be to, sukčiavimo vengimas joms padeda apkrauti būtent tą kūno dalį, kuriai skirtas pratimas. Tai – kur kas trumpesnis kelias link rezultatų, nei juokingi bandymai ištverti sau per didelį krūvį.

Vyrai praleidžia kojų treniruotes

Kai vyrai išgirsta žodį „kačiokas“, jie visų pirma pagalvoja apie ištreniruotą pilvo presą, išsipūtusius bicepsus, ryškią krūtinę ir plačius pečius. Baisiausia, kai naujokai atėję į salę tik šiuos raumenis ir treniruoja – dažnai tokie vadinami „mergišiais“, nes sportuoja tik tam, jog paplūdimiuose trauktų merginų dėmesį.

Tačiau faktas tas, jog norint greičiau deginti riebalus ir smarkiai padidinti augimo hormono lygį, į treniruotes reikia įtraukti kuo didesnes raumenų grupes, o pačios didžiausios yra būtent kojose. Paprastai tariant – jeigu netreniruosite kojų, Jums neaugs nei rankos, nei krūtinė, nei pilvo presas. Na, sąlyginai „neaugs“ – tiesiog prireiks kelis kartus daugiau laiko ir pastangų nei tiems, kurie treniruoja visą savo kūną.

Be to, tokie „mergišiai“ dar turi ir kitą pavadinimą – „viščiukų kojos“. Taip yra pašiepiamos neproporcingai plonos kojos, kurios yra tiesiog per mažos viršutinei treniruotai kūno daliai. Reikėtų nepamiršti, jog beveik visų sporto šakų pagrindą sudaro apatinė kūno dalis. Ir tai ne tik futbolas – ne ką mažiau kojos dirba ir boksuojantis ar plaukiojant.

Todėl sekantį kartą šiek tiek pagarbiau žiūrėkite į „moteriškus“ įtūpstus ir kojų lenkimus.

Vyrai skirsto sporto šakas pagal lytį

Jeigu kovinių sporto šakų treniruotėse galima pamatyti ir moterų, tai jogos užsiėmimuose vyrų tikrai neišvysime. Gaila, nes sunkūs svoriai tik paskatina įvairius raumenų ir sąnarių skausmus, kuriuos joga galėtų efektyviai išgydyti. O kur dar išmokimas teisingai kvėpuoti, kraujospūdžio reguliavimas, streso mažinimas ir minčių poilsis.

Nebūtina dabar pulti ir apsistatyti smilkalais bei gilintis į savo sielos gelmes, tačiau verta žinoti, jog viena jogos pamoka per savaitę tvirto vyro nepavers gležna moterimi ir tik padės paįvairinti savo treniruotes, pašalinti monotoniją bei pagerinti sveikatą.

Vyrai iš prigimties yra vienišiai

Dauguma grupinių užsiėmimų taip pat lanko moterys. Tuo tarpu vyrai mieliau slankioja tarp treniruoklių ir paslapčiomis stebi, kokį svorį iškelia „konkurentas“. Tačiau grupinės treniruotės kur kas geresnė terpė šiai konkurencijai pasireikšti – lyderio ir nugalėtojo genai įsijungs kur kas smarkiau, jei pratimą atliksite tuo pačiu metu, kaip ir kiti šalia esantys. Joks vyras nenorės nustoti daryti atsispaudimų, jei kiti „patinai“ iš kairės bei dešinės juos ir toliau be vargo daro!

Vyrams labai tinkami cross-fit užsiėmimai, kuriuose grupė žmonių paeiliui, dideliu intensyvumu ir su trumpomis pertraukomis naudoja įvairius treniruoklius, svarmenis ir sprogstamosios jėgos pratimus. Tai įtraukia raumenų lavinimą, pareikalauja ištvermės, o taip pat skatina norą konkuruoti. Ko daugiau reikia gerai treniruotei?..