Vilniaus moterų namų krizių centro duomenimis, net 80 procentų nukentėjusiųjų neieško pagalbos, kol netenka įsikišti pareigūnams. Tad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas su šiuo ir Moterų informacijos centru pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kad smurtą patyrusios moterys neliktų be pagalbos bent jau ateityje.

„Mes pasirašėme dvi bendradarbiavimo sutartis su nevyriausybinėmis organizacijomis. Tikimės Moterų namų krizių centro ir Moterų informavimo centro pagalbos sprendžiant įvairias situacijas, kur policijos pareigūnams reikia specialiųjų žinių, specialaus pasiruošimo“, – sakė K. Lančinskas.

Visi policijos pareigūnai jau yra apmokomi kaip elgtis su nukentėjusiaisiais, tačiau pasirašius sutartį pareigūnams iš centrų bus suteikiama daugiau informacijos ir pagalbos, kaip elgtis su smurtą patyrusiais žmonėmis.

„98 procentai smurto artimoje aplinkoje atvejų nukenčia moterys. Tačiau ne policijos pareigūnų darbas dalyti lankstinukus. Nevyriausybinės tarnybos atlaisvina policijos pareigūną nuo auklės darbo – nors jie negauna nė lito finansavimo, darbus su nukentėjusiaisiais dirba labai atsidavusiai“, – sakė Lilija-Henrika Vasiliauskienė, Vilniaus moterų namų krizių centro direktorė.

Anot K. Lančinsko, nevyriausybinių organizacijų užduotis ir tame, kad moterys pagaliau išdrįstu ieškoti pagalbos ir atsikratytų komplekso pranešti apie patiriamą smurtą.

„Vis dar paplitusio nuomonė, kad jei mane vyras muša – moteriai gėda kažkur kreiptis. Kada moteris atsikratys šito komplekso, tuomet sumažės ir smurto artimoje aplinkoje atvejų“, – sakė K. Lančinskas.

„Statistika rodo, kad kas trečia moteris patiria smurtą nuo vyro ar sugyventinio. Atsiradus įstatymui ir centrams – tiek moteris, tiek vyras gali kreiptis į juos pagalbos. Didžiausias privalumas tame, kad šiuo metu pagalba teikiama nenutrūkstamai, – kalbėjo Jūratė Šeduikienė, Moterų informacijos centro direktorė. – Ypač kaimo vietovėse žmonės galvodavo, kad niekur nėra pagalbos, tai aš turiu nešti tą kryžių. Policijos pareigūnų suteikiama informacija – jau pirmas žingsnis darbe su nukentėjusiaisiais. Įstatymas įvardijo, kad smurtas artimoje aplinkoje tai nusikaltimas, o jei padarei nusikaltimą – tai netoleruotina“.

Nuo įstatymo įsigaliojimo 2011 m. gruodžio 15 d. iki spalio pabaigos visoje Lietuvoje pranešta apie 16 348 smurto artimoje aplinkoje atvejus. 6 980 atvejų pradėti ikiteisminiai tyrimai.