Šimtai tūkstančių Lietuvoje sužibusių žvakučių skirtos ne vien mirusiems žmonėms. Visų Šventųjų dienos tradicija lankyti artimųjų kapus neaplenkė ir gyvūnėlių kapinių. Gyvūnų šeimininkai per Vėlines tvarko savo augintinių kapus, uždega žvakutes. Kapinaitėse galima pamatyti įvairiausių antkapių, o kai kurie netgi nenusileidžia žmonių įkapinėms.

GRYNAS.lt apsilankė legaliose ir nelegaliose, esančiose netoli Vilniaus televizijos bokšto, gyvūnų kapinėse. Iš sutvarkytų gyvūnų kapų, degančių žvakučių, galime daryti prielaidą, kad žmonės vis dar mieliau renkasi nelegalias kapines. Priežastis – legalias kapines dėl prasto kelio ir didelio atstumo pasiekti sudėtinga.

Legalios kapinės (ne)vilioja

Valdžios atstovams tvirtinant, kad nelegalios gyvūnų kapinės gadina estetinį vaizdą, kelia prieštaringas kai kurių gyventojų reakcijas, o gyvūnų mylėtojams reikalaujant vietos legaliai laidoti savo augintinius, išeitis, rodos, buvo rasta. Vilniaus miesto savivaldybė pernai naminių gyvūnų kapinėms skyrė 45 arų plotą Liudvinavo gatvėje, Paneriuose, netoli „Regitros“.

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės Komunalinio ūkio poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Valickas, naujomis gyvūnų kapinėmis naudojasi vis daugiau miestiečių.

„Šiuo metu jau palaidota daugiau nei 50 įvairių augintinių. Tačiau, kai kurie gyventojai, užkasa augintinius ir savo privačiose valdose. Tokią galimybę įstatymai numato“, – aiškino S. Valickas.

Pasak pašnekovo, legalios gyvūnų kapinės prižiūrimus pagal finansines galimybes: šiais metais buvo apsodintos medeliais, stengiamasi reguliariai nupjauti žolę.

Viešosios įstaigos „Lesė” vadovė Vesta Auškalnienė pasakojo, kad žmonės domisi, skambina ir klausia, kur yra įrengtos legalios gyvūnų kapinės. Tačiau neretai sužinoję koordinates turbūt ne vienas apsigalvoja.

Tačiau visgi žmonės mieliau renkasi savo augintinį laidoti nelegaliose kapinėse. Anot S. Valicko, informacijos, kad gyvūnų mylėtojai vis dar laidoja savo gyvūnus nelegaliai, prie televizijos bokšto, miškelyje, nėra, tačiau tą liudija naujai įrengti kapai, kuriuose ilsisi šiais metais visiems laikams akis užmerkę „Mikis“, „Baksis“, „Lordas“ ir kiti gyvūnai.

S. Valickas pasakoja, kad šalia televizijos bokšto esančių nelegalių gyvūnų kapinių, skelbimų lentoje, yra skelbiama informacija apie legalias kapines kartu su prašymu augintinius laidoti legaliose kapinėse.

Reikia priminti, kad gyvūnų laidojimas neleistinose vietose yra gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimas, todėl kaip už visus šių taisyklių pažeidimus, pažeidėjai gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn. Pirmą kartą sulaikius pažeidėją, jam išrašomas įspėjimas, jeigu tai pasikartoja antrą kartą, pažeidėjas gali būti baudžiamas 50–100 litų bauda. Pasikartojant pažeidimams baudos griežtėja. Tačiau pasak savivaldybės atstovų, jie kol kas nenubaudė nė vieno pažeidėjo.

Į legalias kapines – per duobių laukus

GRYNAS.lt nusprendė apsilankyti gyvūnų kapinėse. Tiek legaliose, tiek ir nelegaliose.

Važiuojant automobiliu, Paneriuose, netoli „Regitros“ (šalia Liudvinavo g. 1), tiksliau ją pravažiavus, ženklas „Gyvūnų kapinės“ nurodo sukti į dešinę. Pasukę dešinėn, esame priversti važiuoti duobėtu ir, greičiausiai, sunkvežimių „išdaužytu keliu“.

Galima teigti, kad žmonės be automobilio, kažin ar ryšis keliauti tolimą atstumą, mat teks nukakti ne vieną kilometrą per purvynus, kol pasieksite savo tikslą. O ir su automobiliu – kelionė ne iš lengvųjų. Tad nejučia po kelių tokių kelionių, turbūt ne vienas susimąsto savo automobilio techninės būklės patikrinimą.

Kiek domėjomės, joks viešasis transportas iki kapinių neužsuka. Artimiausia stotelė šalia „Regitros“. O tada teks keliauti pėsčiomis.

Bandys nelegaliai pralobti?

Atvykus į kapines į akis visų pirma krinta nemenkai aptverta teritorija ir lentelė ant kurios didelėmis raidėmis užrašyta „UŽIMTA“. Po užrašu puikuojasi du Rainiai. Kaip vėliau išsiaiškinome, šį plotą aptvėrė vienas gyvūnų mylėtojas, kuris ketina čia palaidoti 20 savo kačių... Savo augintiniais jis nutarė pasirūpinti iš anksto. Džiaugiamės, kad tokių praktiškų žmonių, kurie legaliose gyvūnų kapinėse savo gyvūnėliams vietas rezervuoja iš anksto, nėra daug, mat jeigu būtų, tai greičiausiai visos kapinės būtų „užkonservuotos“ rezervacijomis.

Kiti spėja, kad rezervuoti kapai – geriausioje neseniai pradėjusių veikti kapinių vietoje, prie pat įėjimo. Viešosios įstaigos „Lesė” vadovė Vesta Auškalnienė įtaria, kad prestižines vietas gyvūnų kapinėse užsiėmė vilniečiai, vėliau gali pradėti jas pardavinėti.

Gyvūnų antkapiai nenusileidžia žmonių antkapiams

Apžiūrėjus kapinaites, matyti, kad žmonės labai myli savo augintinius. Vienur visai neseniai pamerktos chrizantemos, kitur išpurenta žemė, tačiau nė vieno žmogaus nesutikome, degančių žvakučių taip pat nebuvo.

Anot S. Valicko, informacijos, kad gyvūnų mylėtojai vis dar laidoja savo gyvūnus nelegaliai, prie televizijos bokšto, miškelyje, nėra, tačiau tą liudija naujai įrengti kapai, kuriuose ilsisi šiais metais visiems laikams akis užmerkę „Mikis“, „Baksis“, „Lordas“ ir kiti gyvūnai.

Likome nustebę, mat kapinėse galima pamatyti įvairiausių antkapių, o kai kurie netgi nenusileidžia žmonių kapinėms. Nušlifuoti akmenys, nuotraukos, metalinės lentelės, žaislai – visa tai savo augintiniams sukūrė jų šeimininkai.

Kitas įdomus dalykas, kurį pastebėjome tiek legaliose, tiek nelegaliose kapinėse buvo tai, kad daugelio palaidotų gyvūnų vardai yra rusiški. Tai galbūt byloja, kad laidoti savo gyvūnus labiau linkę rusakalbiai, lietuviškų vardų kiek mažiau.

Nelegalios kapinės nepakeičiamos

Atvykus į nelegalias kapines, esančias miškelyje prie Vilniaus televizijos bokšto, iškart buvo galima pastebėti degančias žvakutes. Nors tokių nebuvo daug, tačiau galima teigti, kad prieš Vėlines gyvūnų šeimininkai atėjo aplankyti, sutvarkyti savo augintinių kapų. Rodos, kad prieš nelegalias gyvūnų kapines nepakovosi – gyvūnų mylėtojų noras stipresnis už bet kokius draudimus.

Nors Karoliniškių seniūnijos seniūnė Violeta Gedmintaitė apie naujus gyvūnų kapus informacijos neturi, tačiau ji prisimena, kad prieš gyvūnų šeimininkus nepadėdavo net ir įspėjamieji ženklai, nurodantys, kad šioje vietoje gyvūnų laidoti negalima. Ženklai po kelių dienų tiesiog kažkur „nuklysdavo“, o kapų ir toliau daugėjo.

Legalios kapinės – su savo privalumais ir trūkumais

Viešosios įstaigos „Lesė” vadovė Vesta Auškalnienė pasakojo, kad žmonės domisi, skambina ir klausia, kur yra įrengtos legalios gyvūnų kapinės. Tačiau neretai sužinoję koordinates turbūt ne vienas apsigalvoja.

V. Auškalnienė įžvelgia, kad šios kapinės turi tiek pliusų, tiek ir minusų.

„Čia galima laidoti gyvūnus nebijant būti nubaustam, taip pat nėra pavojaus, kad kapus gali sulyginti su žeme. Be to, yra specialūs ženklai, rodantys kryptį nuo pagrindinio kelio. Minusas – tolokai nuo miesto, viešojo transporto stotelių. Be automobilio vargu ar nusigausi. Bet labai norint manau transportą tikrai galima rasti. Be to, juk savo mylimą gyvūną laidojame ne kasdien, tad kažką tikrai galima sugalvoti“, – privalumus ir trūkumus vardijo pašnekovė.

Išvados – Vėlinės visų mirusiųjų pagerbimo šventė

Legaliose kapinėse gyvūnėlių kapų netrūksta, jų kapais besirūpinančių šeimininkų taip pat. Tačiau ne vieną atbaido didelis atstumas ir sunkiai įveikiamas kelias.

Taip pat galima teigti, kad nelegaliose kapinėse gyvūnų mylėtojai nevengia laidoti savo augintinių ir apie legalias kapines arba nėra girdėję, arba tiesiog renkasi lengviau pasiekiamas kapines.

Be to, buvo galima įsitikinti, kad Vėlinės – VISŲ mirusiųjų pagerbimo šventė. Įskaitant ir gyvūnų, kurių kapus puošė prieš kelias valandas pamerktos gėlės, degančios žvakės ir sutvarkyti kapai.