Patogiai įsitaisę ant vieno iš minkštųjų krėslų klausiame drąsuolių verslininkų, pradėjusių kurti sėdmaišiuis daugeliui sunkiais 2009 metais, apie verslo pradžią. O ji buvo paprasta: pora už savus pinigus įsigijo pramoninę siuvimo mašiną, medžiagas ir pradėjo namuose savo rankomis siūti sėdmaišius.

Verslo idėjai išgryninti – viena valanda 

„Idėja gaminti sėdmaišius buvo žingeidumo, potraukio nestandartiniams daiktams, kūrybiškumo pasekmė. Juos gaminti, ir kaip tai padaryti, sugalvojome per valandą. Pradėję veikti nieko nežinojome apie situaciją šioje rinkoje, tačiau pasirinkome strategiją, kuri neša sėkmę ir šiandien – akcentuoti išskirtinumą ir kokybę“, – teigia verslininkai. 

Šeimyniniame versle siekiama asmeniško santykio su klientu – suprasti jo poreikius, pasiūlyti jam unikalų produktą. Būtent todėl nesitikėkite atrasti „Lennycraft“ sėdmaišių įprastose parduotuvėse ar gauti jų tiesiog iš sandėlio.

„Mes nenorime parduoti kuo daugiau ir kuo greičiau. Atėjome ilgam – esame ilgų distancijų bėgikai. Sėdmaišius ne tik gaminame, bet ir siūlome Lietuvos rinkai naują paslaugą – sėdmaišių nuomą – kurią žaibiškai nukopijavo konkurentai. Ačiū jiems – tai tik parodė, kad naujovė reikalinga ir didino produkto populiarumą“, – šypsosi Olegas.  

Paprašėme poros pasidalyti, kas, jų nuomone, yra svarbiausia sėkmingam verslui: „Vienareikšmiškai – kūrybiškumas ir išskirtinumas. Reikalingas noras, ambicijos, būtina ieškoti, tuomet ir atrasi. Nesistenkite pakartoti svetimos sėkmės istorijos – tai neįmanoma, tu nebebūsi pirmasis. Tapti išskirtiniais, sėkmės varikliu paversti kūrybiškumą – štai ko turite siekti. Nusiteikite, kad pradžioje lengva nebus, ypač jeigu stokojate pradinio kapitalo verslui. Tačiau kartais naudinga „pabadauti“, kad suprastum pinigų vertę ir išmoktum juos naudoti protingai. Pinigų trūkumas irgi užgrūdina, skatina išradingumą“.

Kiekvieną litą naudokite pagal paskirtį

Originalių sėdmaišių verslą šeimai vystyti padėjo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) administruojama parama smulkiajam ir vidutiniam verslui. Verslui buvo imta paskola su  INVEGA garantija ir nupirkta profesionali siuvimo įraga, „antikvarinis“ S klasės „Mercedes“, kuriuo verslininkai patys pristatinėdavo prekes, pakeistas krovininiu-reklaminiu autobusiuku, kurio tiesiog neįmanoma nepastebėti mieste. Taip pat išnuomotos patalpos sėdmaišių gamybai.  

„INVEGA garantija leido mums gauti paskolą neužstatant savo turto, todėl mažiau rizikuodami drąsiau įgyvendinome savo idėją. Puikus yra ir dalinis paskolos palūkanų kompensavimo mechanizmas, leidžiantis sutaupyti 95 procentus palūkanoms skirtų lėšų ir jas investuoti į verslą. Tai protinga sistema, leidžianti kiekvieną litą panaudoti pagal paskirtį. O pradedantiems verslą galime pasakyti taip: norint, kad investicijos pasiteisintų, pirmiausia realiai įvertintinkite savo galimybes“.

Sėkmę neša tik naujos idėjos

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus, norint, kad parama verslui būtų naudinga ir suteiktų trokštamą rezultatą, reikia įvertinti, ar verslas yra vertas tos paramos.

„Subsidijos yra prasmingos tada, kai jos suteikia reikalingą pradinį įnašą verslo pradžiai. Tačiau sėkmingam verslui visų pirma reikalinga nauja, novatoriška idėja. Tuomet parenkite verslo planą, kuris leis įvertinti, ar idėja nėra visiškai utponinė, bei atlikite rinkos analizę, kuri parodys, ar idėja bus gyvybinga. Tik tuomet, kai jau yra verslininko inciatyva, nauja idėja, analizė ir verslo planas, bet trūksta tik pradinio kapitalo, parama duos laukiamų rezultatų“, – teigia V.Sutkus.

UAB "Lennycraft" archyvo nuotr.

Kaip rodo „Lennycraft“ sėdmaišių gamintojo pavyzdys,  smulkiojo ir vidutinio verslo pradžiai itin naudinga INVEGA administruojama parama: „INVEGA garantijos leidžia gauti paskolą jokio užstato neturintiems žmonėms. O dalinio paskolos palūkanų kompensavimo priemonė leidžia gerokai sumažinti paskolos ėmimo kaštus ir panaudoti sutaupytas lėšas kitur“, – sako V. Sutkus.

Pirmiausia idėja patikėti turite patys

„Sėdmaišiai „Lennycraft“ jungia originalią idėją, kokybiškai atliktą darbą, ambicingus ir ryžtingus žmones, todėl ir rezultatas šiandien yra puikus – produktas ne tik graibstomas visoje šalyje, bet ir garsina lietuvišką dizainą užsienyje. Svajoti, nebijoti, ieškoti ir atrasti – to linkime kiekvienam drąsią svajonę turinčiam, bet galbūt pradinių lėšų jai realizuoti neturinčiam pradedančiam verslui. Puikiai suprantame, kad pradžia gali būti labai sunki, tačiau jeigu esate tikri, kad stengtis verta, kreipkitės pagalbos nedvejodami. Jeigu netikėsite patys savimi, jumis netikės niekas“, – sakė INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka. 

Administruodama lengvatinių paskolų teikimą, INVEGA įgyvendina ir dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonę, finansuojamą ES regioninės plėtros fondo lėšomis. Paskolų palūkanos kompensuojamos keliais atvejais. Vienas iš jų, kai paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, tada kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų. Jeigu verslo finansavimas vykdomas ne iš Verslumo skatinimo fondo, o pagal kitas INVEGA įgyvendinamas priemones ir už paskolos grąžinimą ar lizingo sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų. Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tuo atveju, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar lizingo bendrovių investicijoms į gamybinę ir jai prilygintą įrangą bei įrengimus finansuoti, kai INVEGOS garantija nėra suteikta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)