T. Janeliūno nuomone, kol kas menku aktyvumu pasižymintis antrasis turas neturės didesnės įtakos proporcijoms, nusistovėjusioms po pirmojo. Tokiu atveju esą tikėtina, kad naują vyriausybę formuos prieš dvi savaites bendradarbiavimo susitarimą sudariusios Darbo partija, socialdemokratai bei „Tvarka ir teisingumas“.

„Jeigu neįvyks didelių netikėtumų po antrojo turo, greičiausiai trys partijos, apie kurias visi kalba, turės tą daugumą, dėl ko prezidentė galėtų siūlyti tos daugumos kandidatą į premjerus“, - DELFI teigė T. Janeliūnas.

Anot jo, jeigu „darbiečiai“, socdemai bei „tvarkiečiai“ ir stokos kelių balsų iki daugumos, tuos balsus jie galės palyginti nesunkiai susimedžioti tarp mažesnių parlamentinių jėgų.

„Jeigu bus poreikis plėstis, galbūt nebus sudėtinga lenkus prisivilioti ar pavienius asmenis, kurie pateko į Seimą. Manau, „Drąsos kelio“ kai kurie veikėjai gali pakeisti savo spalvas. Jeigu pakankamai stabiliai atrodys trijų partijų dauguma, tai, matyt, nebus sudėtinga ir papildomai prisijungti narių“, - dėstė politologas.

Tomas Janeliūnas
Tuo tarpu jeigu daugiausiai mandatų po pirmojo turo surinks konservatoriai ir jiems bus pasiūlyta formuoti vyriausybę, T. Janeliūnas regi greitų pirmalaikių rinkimų perspektyvą.

„Toks scenarijus būtų įdomus. Prezidentė tada galėtų rinktis, ar vadovautis matematiniu principu ir siūlyti, pavyzdžiui, konservatorių kandidatą į premjerus, aiškiai žinodama, kad jie vis tiek nesurenka daugumos. Ir laukti pirmalaikių Seimo rinkimų“, - tęsė pašnekovas.

Anot jo, net jeigu konservatoriai ir Liberalų sąjūdis antrajame ture surinks beveik maksimalų balsų kiekį, šioms dviem dešiniosioms partijoms reikės palaikymo daugumos formavimui, o tai būtų labai sudėtinga.

„Dviejų partijų neužtektų. Vadinasi, reikėtų ieškoti kažko kito. Gal, pavyzdžiui, „Tvarka ir teisingumas“ galėtų jungtis prie tokios koalicijos. Galbūt lenkus būtų galima pritraukti. Jeigu, tarkim, konservatoriams ir liberalams trūktų 15 balsų ar pan., visiškai įmanoma, kad keturių ar netgi penkių nedidelių frakcijų suma galėtų užtikrinti tokią daugumą“, - svarstė T. Janeliūnas.

Vis dėlto marga koalicija esą vargiai pasižymėtų stabilumu. „Kuo daugiau partijų, tuo stabilumas yra vis labiau nykstanti savybė. Matyt, tektų eiti į kompromisus su kai kuriomis partijomis, kurios kritikuodavo konservatorius ir visą valdančiąją daugumą dar prieš rinkimus. Aišku, kad tos mažesnės frakcijos galėtų kelti neadekvačius reikalavimus. Ir net sutikę su daugumos formavimu, jie ilgainiui galėtų savo reikalavimus didinti ir didinti, kol neišlaikytų nervai koalicijos partneriams“, - aiškino politologas.

Pasak jo, tvari dešiniųjų kontroliuojama koalicija būtų formuojama nebent tokiu atveju, jei konservatoriai su liberalais kartu surinktų bent penkias dešimtis Seimo nario mandatų.

DELFI primena, jog naujajame Seime bus ne daugiau 140 parlamentarų. Zarasų-Visagino apygardoje rinkimų rezultatai anuliuoti dar prieš antrąjį turą, taigi čia parlamentaras kol kas nebus išrinktas. Dėl pažeidimų gausos vis stiprėja tikimybė, kad rinkimų rezultatai bus panaikinti ir Šilutės-Pagėgių apygardoje.