Skaitytojas Joris profesoriaus paprašė išsakyti nuomonę apie tai, kuris politikas – R. Paksas ar D. Grybauskaitė – yra labiau nusižengęs Konstitucijai. Jis išsakė bent šešis punktus, kurie esą turėtų įrodyti, jog D. Grybauskaitė taip pat pažeidinėja pagrindinį šalies įstatymą. Skaitytojas rėmėsi socialdemokratų garbės pirmininko Aloyzo Sakalo straipsniu „Prezidentas R. Paksas buvo angelas, jei lyginsime jį su...“, kuris buvo publikuotas DELFI interneto portale.

„D. Grybauskaitė pareiškė, jog ji yra Konstitucijos garantas, nors tokios jos funkcijos Konstitucija nenumato. Taip prezidentė pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, - sakė skaitytojas.

Tačiau E. Kūris teigia, kad nors prezidentė ir nėra Konstitucijos garantas, tačiau toks pasakymas nėra Konstitucijos pažeidimas: „Ne, prezidentė nėra Konstitucijos garantas, bet toks pasakymas nėra šiurkštus Konstitucijos pažeidimas ar net išvis nėra pažeidimas“.

Klausiamas dėl prezidentės pareiškimo, kad Seimo rinkimų įstatymų pataisos, leidusios po ketverių metų į Seimą kandidatuoti apkaltos proceso tvarka iš pareigų pašalintiems asmenims, gali prieštarauti Konstitucijai, nors pati jas pasirašė, E. Kūris sako, kad tai jau rimčiau, bet prezidentės labui priminė, kad D. Grybauskaitė paragino keisti Konstituciją.

„Čia rimčiau. Bet ji bent paragino keisti Konstituciją ir šitaip atgaline data legalizuoti įstatymą. Tačiau ponas Stasys Šedbaras iškart atmetė tą pasiūlymą“, - sakė teisininkas.

Buvo klausiama ir apie D. Grybauskaitės kritiką socialdemokratams, Darbo partijai bei sąjungai „Taip“ dėl šildymo kainų „mažinimo“.

Egidijus Kūris
„Vertinu labai kritiškai. (...) Už tą pareiškimą balsavo A. Zuoko sąjunga „Taip“, socialdemokratai ir Darbo partija. Atkreipiu dėmesį, kad būtent šios trys partijos siūlo variantą, kad visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos pakėlimo sąskaita Vilniui, Kaunui ir dar dviem stambiems miestams būtų tiktai truputį atpiginta šiluma ir sudarytos sąlygos tų savivaldybių įmonėms turėti dar didesnį pelną. Visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos didėjimas reikš kai kurių savivaldybių kuruojamų įmonių didesnį pelną. Čia yra pasiūlymo esmė“, - žurnalistams yra sakiusi D. Grybauskaitė.

E. Kūris sako, kad prezidentė galėjo to nesakyti arba sakyti kitaip, tačiau jis siūlė nevertinti pernelyg kategoriškai, nes šalies vadovė atsakinėjo į žurnalistų kausimus, vadinasi, kalbėjo ne savo iniciatyva.

„Nebūčiau toks kategoriškas. Žinoma, galėjo to nesakyti arba sakyti ne taip, bet tai buvo atsakymas į žurnalistų klausimą apie tai, kaip ji vertina tų partijų atstovų kreipimąsi į ją. Taigi kalbėjo ne savo iniciatyva“, - teigė buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Paprašytas įvertinti prezidentės rinkimų kampanijos metu pademonstruotą paramą valdantiesiems, E. Kūris į klausimą atsakė klausimu: „Kaip konkrečiai parėmė? Priėmė Vyriausybės narius? Taip, tai netiesioginė parama, bet ne agitacija. Iki šiurkštaus pažeidimo/priesaikos sulaužymo netempia, nors tu ką“.

Panašiai jis įvertino ir prezidentės išsakytą referendumo dėl atominės elektrinės rezultatų įvertinimą. „Naujos atominės jėgainės nauda abejoja mažiau nei trečdalis balso teisę turinčių Lietuvos piliečių. Nauja Vyriausybė ir Seimas turės atsižvelgti į dalies šalies gyventojų nuomonę ir priimti Lietuvai naudingiausią sprendimą“, - D. Grybauskaitės nuomonę perdavė patarėja Daiva Ulbinaitė, kai referendumo rezultatai aiškiai rodė, jog gyventojai nepritaria jėgainės statyboms.

„Ne, nepaneigė, - atsakydamas į klausimą, kad prezidentė paneigė tautos valią, sakė E. Kūris. - Bet skaičius interpretavo netinkamai (be to, per atstovę). Tą visi ir pastebėjo. Tik tiek“.

Kiek aptakiau buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas atsakė tik į teiginį, jog D. Grybauskaitė kišosi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovų skyrimo ir atleidimo procesą. Kaip žinoma, prezidentė tuomet palaikė tuometinį vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, kuris atleido FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, nes buvo įtariama, kad jie susiję su informacijos nutekinimu apie banko „Snoras“ nacionalizavimą.

„Per daug sudėtingas klausimas. Tegu sprendžia teismas. Ir aš laukiu, ką jis nuspręs“, - reziumavo E. Kūris.