Dėl atimtų pašalpų su rajono savivaldybe kariaujantys Jolanta ir Zenonas Zebkinai pasiekė teismą. Su 12 tūkst. litų ieškiniu pirmoji pradėjo bylinėtis J. Zebkinienė. Jos buvęs sutuoktinis Z. Zebkinas jai advokatauja, mat gerai išstudijavo Konstituciją.

Abu įsitikinę, kad už pašalpas vergauti neprivalo. J. Zebkinienė be pašalpos liko prieš metus, kai atsisakė už ją atidirbti. Be to, moteris vaikui neprisiteisė alimentų.

„Savivaldybė jau net neįrodinėja, jie jau nusprendė, ir surašė tuose savo popieriuose, kad mes vis dėlto esam sugyventiniai, kad mes – šeima. Kai jį iš darbo išmetė, tai padarė taip, kad nutraukė netgi vaiko paskutinę pašalpą, nes kadangi tipo sugyventiniai esam“, – pasakojo moteris.

Savivaldybė įsitikinusi, kad Zebkinai gyvena kartu ir pretenduoti į pašalpą negali.

„Šiuo atveju Zebkinas yra išregistruotas iš Darbo biržos be teisės registruoti šešis mėnesius ir tą laikotarpį, jeigu jis nedirba ir nėra registruotas Darbo biržoje, jis negali gauti pašalpos ir tuo pačiu teisę į pašalpą praranda visa šeima“, – .

Z. Zebkinas su 36 tūkst. litų ieškiniu dėl atimtos pašalpos, kai už ją irgi neatidirbo, taip pat savivaldybę padavė į teismą.

„Priverstinis darbas yra draudžiamas pagal Konstituciją, pagal Darbo kodeksą, pagal Europos Sąjungos visus teisės aktus“, – sakė šiuo metu niekur nedirbantis Z. Zebkinas.

Zebkinai dabar gyvena iš greitųjų kreditų, bet sako juos grąžins, kai tik laimės prieš savivaldybę. Ši įsitikinusi, kad ieškovams išlošti nepavyks, nes paramą atėmė teisėtai.

Prieš dvejus metus rajono valdžia nusprendė, kad darbingi pašalpos gavėjai kas mėnesį keturias dienas po keturias valandas privalo padirbėti seniūnijose. Dėl to esą šiemet nubyrėjo per 70 apsimetėlių paramos prašytojų, kurie dirbo nelegaliai ar kitaip piktnaudžiavo parama.