Kasdienis televizoriaus žiūrėjimo ir užkandžiavimo derinimas per mėnesį gali žmogui „pridėti“ net kelis kilogramus. Taip sustorėti padeda ne tik pasirinkti užkandžiai, bet ir didžiulis jų kiekis, suvalgytas vien todėl, kad protas tuomet užsiėmęs kuo kitu – vaizdo stebėjimu ir klausymusi. Dar viena augančio svorio priežastis – ir distancinis pultelis, itin sumažinęs žiūrinčiųjų fizinį aktyvumą. Mitybos specialistai DELFI sakė, jog svarbu ne tik nepersivalgyti ar nepamiršti pajudėti, bet ir tinkamai rinktis tai, ką dedame į burną bei atskirti televizoriaus žiūrėjimą nuo valgymo.

Televizorius ir antsvoris – susiję

Pasak mitybos specialistės Vaidos Kuprienės, žmonės valgydama televizorių įsijungia vis dažniau. „Vis labiau populiarėja valgymas prie televizoriaus, kompiuterio, skaitant, o ne taip, kaip anksčiau buvo įprasta – tiesiog prisėdus prie stalo“, - kalbėjo specialistė. Jos manymu, tai nėra sveika organizmui dėl keleto priežasčių. „Pirmiausiai, kai žmogus labai mažai sukramto maistą, ryja jį vos pakramtęs kelis kartus, tai kenkia virškinimui, o žmogus vien dėl to suvalgo daugiau. Be to, tikriausiai ne vienam yra tekę atsidurti situacijoje, kai prisėdęs prie televizoriaus pasidedi lėkštę su maistu, valgai, o ji staiga ištuštėja. Tuomet nesijauti ir pavalgęs, todėl, kad smegenys yra užimti visai kitais dalykais“, - kalbėjo ji. Moteris juokavo, kad tuomet dažniausiai į virtuvę einama dar kartą ar netgi du.

V. Kuprienės manymu, tokie valgymo įpročiai inicijuoja nuolatinį užkandžiavimą – valgymą vos tik grįžus iš darbo iki pat vakaro. „Kaip aš sakau, darosi įprasta, kad grįžus namo vakarieniaujama vieną kartą – nuo septynių iki vienuolikos vakaro. Tai būna nuolatinis ėjimas prie šaldytuvo ir valgymas, nes daugeliui televizorius asocijuojasi su ramybe, atsipalaidavimu ir atsipalaidavimu per maistą. Netgi jei žmogus prie stalo ir valgytų kelis kartus, jis suvalgytų mažiau nei sėdėdamas prie televizoriaus, prie kompiuterio arba skaitydamas“, - teigė mitybos specialistė. Be to, valgymas prie televizoriaus vėlų vakarą daro įtaką ne tik žmogaus svoriui, bet ir miego kokybei. „Prisivalgius vakare labai suprastėja ir miego kokybė: paskutinį kartą reikėtų pavalgyti tris valandas iki miego. Skrandis didžiąją dalį veiklos – virškinimo - turėtų atlikti prieš miegą, kad einant miegoti jis būtų bent jau apytuštis. Kitaip žmogus net ir miegodamas 8 ar 9 val. atsikėlęs jausis pavargęs“, - teigė V. Kuprienė.

Dietologės Rūtos Petereit teigimu, televizorių su augančiu svoriu sieja ne tik suvalgyto maisto kiekis jį žiūrint, bet ir pasirinkti užkandžiai. „Žmonės daugiau žiūri, daugiau užkandžiauja ir negalvodami suvalgo daugiau nei priklauso. Dažniau renkasi tokius užkandžius kaip picą, riešutus, traškučius ar saldumynus, kurių kiekio, neįsidėjus į lėkštelę, sunku kontroliuoti. Tuomet vietoj saujelės ir suvalgomas, pavyzdžiui, visas pakelis. Tai priklauso nuo žmonių įpročių, kiekvienas žmogus elgiasi individualiai, bet praktikoje pastebime, kad prie televizoriaus žmonės dažniau užkandžiauja“, - sakė ji.

Moters teigimu, savęs neribojant, taip per mėnesį galima priaugti net 2 – 3 kilogramus. „Jei prie televizoriaus valgysime vaisius – viskas gerai, bet jei kaskart suvalgysime du kilogramus vaisių, tai šie ilgaainiui gali virsti riebalais. Jeigu tai kartojama septynis kartus per savaitę, tai automatiškai – 2 – 3 kg per mėnesį“, - pastebėjo mitybos specialistė.

Svarbiausia – maisto kiekis

Norint ir toliau žiūrėti televizorių, bet nestorėti R. Petereit pataria atidžiau rinktis maistą ir porcijų dydį. „Jeigu aš visą dieną dirbu, grįžtu, pasidarau salotų ir įsidedu į tą dubenėlį prieš valgant, tai tikrai nėra blogai. Turi kontroliuoti ir porcijos dydį, ir tai ką valgai. Jeigu galvojame apie tai, tada drąsiai galima žiūrėti televizorių“, - šnekėjo R. Petereit. Ji kalbėjo, kad užkandžiai, kuriuos sau galime leisti prie televizoriaus, labai priklauso nuo to, kas buvo suvalgyta tądien. „Žiūrint, ką žmogus suvalgo per dieną. Jeigu jis nevalgė pietų, darbe valgė varškę ar obuolį, vakare prie televizoriaus jis gali suvalgyti ir kepsnį su daržovėmis. Viskas vis tiek priklauso nuo kalorijų kiekio, suvartojamo per dieną“, - pastebėjo R. Petereit.

V. Kuprienės teigimu, dėmesį reiktų atkreipti ir į patį valgymo procesą – užkandžiavimą nuo televizoriaus žiūrėjimo geriau atskirti. „Tiesiog reikėtų atskirti du dalykus – grįžau namo, pavalgiau prie stalo ir tada einu žiūrėti televizoriaus. Daugeliui žmonių labai sunku tokio įpročio atsikratyti. Ką aš rekomenduoju tokiu atveju, tai, pavyzdžiui, kažką veikti, nes dažniausiai jiems reikia ne pačio maisto, o proceso“, - mano ji. Ištikimiems televizoriaus žiūrovams ji siūlo žiūrint filmą, pavyzdžiui, išsivirti visą arbatinuką arbatos. „Tai nėra maistas, bet gauname ir skonį, ir užimtumą, jeigu taip galime įvardinti“, - sakė ji.

Vengti distancinio pultelio

Distancinis pultelis – prastas draugas norintiems išlaikyti liekną figūrą. Pasak dietologių, jis iš tiesų mažina fizinį aktyvumą. „Pulteliai tikrai mažina fizinį aktyvumą. Žmogus neprieina iki televizoriaus. Be to, anksčiau būdavo mažiau kanalų, pasižiūrėdavo vieną kitą programą ir viskas, o dabar grįžta namo, pasidaro valgyti, atsisėda prie televizoriaus ir sėdi“, - sakė V. Kuprienė. Vis dėlto, dietologės manymu, nereikėtų galvoti, kad televizoriaus žiūrėjimas vakarais atima iš žmogaus galimybę būti fiziškai aktyviam. „Esminis dalykas būtų fizinis aktyvumas, bet tas fizinis aktyvumas turėtų būti visos dienos metu, ne tik tai vakare“, - sakė ji.

Tuo atveju jei niekaip nepavyksta numalšinti alkio, moteris pataria pavalgyti atsitraukus nuo televizoriaus. „Jei ilgai naktinėja, išalksta, tada vėl – valgydamas atsitraukia nuo televizoriaus. Geriausia, kad net nebūtų televizoriaus klausomasi, nes tuomet žmogus vis tiek bus susikoncentravęs visai į kitus dalykus, o ne į maistą“, - mano ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)