30-metis diplomatas (pareigūnai jo neįvardija, tik patvirtina, kad jis „aukšto rango“) didelį lagaminą su drabužiais ir kitais daiktais į Lukiškes atvežė ketvirtadienį apie 16 val. Lagaminas buvo skirtas tardymo izoliatoriuje teismo už žmogžudystę laukiančiai Kazachstano pilietei. Palikęs lagaminą diplomatas išėjo nelaukdamas, kol bus patikrinti daiktai.

Kalėjimo pareigūnai kruopščiai apžiūrėjo lagamine buvusius daiktus, jie įtarimų nesukėlė. Tačiau lagamine esą aptikta neaiškių miltelių. Apie radinį buvo pranešta Kalėjimų departamentui, iškviesta policija – kriminalistai pradėjo tyrimą.

Policijos pareigūnai apie šį įvykį atsisako kalbėti. Neoficialiomis žiniomis, tikėtina, jog gali paaiškėti, kad lagamine būta talko ar pan.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojas Artūras Karalis taip pat susilaiko nuo šio įvykio komentavimo. Jis tik patvirtino, kad lagaminas paimtas, laukiama ekspertizės rezultatų.

Per 50 metų perkopusi Kazachijos pilietė į Lukiškes pateko po to, kai Užsieniečių registracijos centre (URC) liepos pabaigoje, kaip įtariama, nužudė Rusijos pilietę. URC direktorius Remigijus Volikas DELFI sakė, kad nelegaliai į Lietuvą atvykusi kazachė pasiprašė prieglobsčio mūsų šalyje ir gyveno centre, kol nagrinėjamas jos prašymas. Tarp URC gyvenančių prieglobsčio prašytojų buvo ir nestabilios psichikos Rusijos pilietė. Ji kažkokiu kietu daiktu sužalojo kazachę, po to 62 metų rusė buvo išvežta į psichiatrijos ligoninę. Po kiek laiko išrašius ją iš ligoninės ir sugrąžinus į URC, Kazachstano pilietė, įtariama, skriaudikei atkeršijo.

Rusė buvo rasta negyva. Pradžioje manyta, kad ji mirė sava mirtimi. Bet medicinos ekspertai nustatė, kad moters mirtis – smurtinė, Rusijos pilietė buvo užmušta. Netrukus buvo sulaikyta ir suimta įtariamoji kazachė.

Pasak R. Voliko, gyvendama URC ši moteris nebuvo pastebėta vartojant narkotikus. Taip pat neturima žinių apie jos bendravimą su savo šalies ambasada. „Juk ji – prieglobsčio prašytoja. O prašant prieglobsčio argumentuojama tam žmogui savos valstybės keliama grėsme“, - sakė URC direktorius.