70 proc. vairuojančių asmenų pripažįsta, kad kartais tenka pažeisti KET, tačiau pažeidimai dažniausiai daromi ne norint sąmoningai prasižengti, o susiklosčius aplinkybėms, kai tai neišvengiama, rodo autotransporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos apklausos rezultatai. Dar beveik dešimtadalis vairuotojų teigia, kad KET pažeidžia nuolatos, nes, jų teigimu, kitaip neišeina.

Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas – greičio viršijimas. Apklausos rezultatai atskleidė, kad greičiau nei leistina vairuotojai yra labiau linkę važiuoti užmiestyje, ne mieste. Taip pat itin daug vairuotojų pripažįsta, kad dažnai nerodo posūkio signalo persirikiuodami iš vienos eismo juostos į kitą ar sukdami, keisdami eismo kryptį. Būtent greičio viršijimas ir posūkio signalo nerodymas yra pagrindiniai vairuojančiųjų prasižengimai, tačiau be jų vairuotojai dar nusižengia KET, kirsdami ištisinę eismo juostą, arba kai staiga persirikiuodami užtveria kelią kitiems vairuotojams.

Paklausti, kokių kitų vairuotojų daromų KET pažeidimų dažniausiai pastebi, dauguma Autogidas.lt apklausoje dalyvavusių asmenų pažeria nemenką sąrašą pažeidimų pavyzdžių. Daugiausia minima, kad kiti eismo dalyviai nerodo posūkio signalo, ir ypač piktinamasi, kai posūkis nerodomas vairuotojui laukiant prie šviesoforo, o paskui nusprendžiant pasukti į kairę.

Taip pat daug kritikos sulaukia kitų transporto priemonių lenkimas neleistinose vietose, ypač tais atvejais, kai pažeidėjai kerta ištisinę eismo juostą arba lenkia įkalnėse, kur matyti neilgas kelio atstumas.

Autogidas.lt respondentai atkreipia dėmesį ir į tai, kad daugelis vairuotojų atlieka lenkimo manevrą arba persirikiuoja sankryžose arba įvažiuoja į sankryžą net ir tuo atveju, kai mato, kad priekyje yra daug laukiančių transporto priemonių.

Vienas iš dažniausių pažeidimų pavyzdžių taip pat yra kalbėjimas mobiliuoju telefonu be laisvų rankų įrangos. Pasak vairuotojų, būtent mobiliojo telefono naudojimas vairuojant turi įtakos daugeliui kitų pažeidimų – neatidumui ar kitoms klaidoms.

Vairuotojai taip pat piktinasi ir pastebi, kad kiti eismo dalyviai neretai staigiai stabdo aplenkę kitą transporto priemonę, nors tai nėra būtina, taip pat nepraleidžia pėsčiųjų jiems praeiti skirtose vietose, nesustoja prie ženklo „STOP“, nekreipia dėmesio, kad važiuoja iš šalutinio kelio, ir nepraleidžia važiuojančiųjų pagrindiniu keliu, neteisingai pasirenka važiavimo juostą ir kt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)